Ga naar het hoofdmenu Ga naar de inhoud

Je moet leven aan de dagen toevoegen, geen dagen aan het leven

Column #23

Thema: Persoonlijke effectiviteit
Rubriek
Blog
Datum
22 februari 2021
3 minuten leestijd

Het steenkoude weer heeft ons land weer verlaten. De schaatsen liggen weer in het vet ergens in een hoekje op zolder en we hoeven ons geen zorgen meer te maken of we een corona-uitzondering moeten gaan maken voor de Elfstedentocht. Ondertussen kunnen we ons alweer druk maken over zonnebrillen en het lenteweer. Columnist Freek van Kraaikamp (36) is ‘het kleine geluk’ meer gaan opzoeken. Het leven is namelijk al moeilijk genoeg. Maar wanneer je jezelf die kleine geluksmomentjes ook nog gaat ontzeggen dan wordt het allemaal wel heel karig.

Het spijt me om te zeggen, maar dit is in deze tijd misschien wel het meest spannende wat er staat te gebeuren. Met de kroeg, musea, bioscopen, restaurants, sportscholen, voetbalstadions en poptempels die noodgedwongen hun deuren dicht houden zijn we veroordeeld tot verbazing over het weer, irritatie over elkaar en avond lange Netflix-bingewatch-sessies op de bank. En in alle eerlijkheid, ik verveel me er kapot door. Mijn leven is nog nooit zo klein geweest.

’Het kleine geluk’ komt niet meer aanwaaien

Toch, als ik eerlijk ben, vaar ik in deze periode wel weer goed op de rust, de regelmaat en de reinheid. Alweer ruim een half jaar heb ik niet gerookt en in die periode ben ik slechts een paar keer iets geweest wat lichtelijk naar dronkenschap rook. En ondertussen leef ik vooral regelmatig. Op tijd naar bed, gezond eten en veel buitenlucht. Maar toch mis ik wat. Ik dacht eerst dat het knaldrang was. Honger naar drank overgoten avonden op de tribune, of nachtenlang gebeuk in een donkere aftandse loods. Maar het zit dieper, ik heb het gevoel dat ik ‘het kleine geluk’ meer moet gaan zoeken. Het komt niet meer aanwaaien.

Leven zoals je je leven wilt leven

Toen las ik ergens, nee deze keer niet bij mijn vriendin in een boek, de tekst die de titel van die column zou gaan vormen: ‘Je moet leven aan de dagen toevoegen, geen dagen aan het leven.’. En ergens maakte het iets in me wakker. Wanneer ik alleen in de sleur vanaf de keukentafel blijf werken, in de avond wat TV kijk en in bed nog wat krantjes doorblader, dan sta ik gewoon stil. Ik ontmoet geen nieuwe mensen, ik heb weinig spontane gesprekken meer en ik ontwikkel me amper. Ik sta gewoon stil. En als ik stil sta, dan ben ik niet gelukkig. Dat heeft niets met knaldrang te maken, maar juist met leven. Leven zoals je je leven wilt leven. Zoals een Amsterdamse volkszanger ooit treffend bezong.

Daarom ben ik dit jaar begonnen met de dingen oppakken die ik voor corona ook deed. Ik ben weer gestart met de opnames van mijn podcast en merk daarmee dat ik zoveel energie krijg van het hebben van mooie gesprekken met succesvolle buitenbeentje. Op Clubhouse host ik samen met een nieuwe partner in crime iedere vrijdagavond een ‘history of hardcore’ sessie met nieuwe mensen vol gekke verhalen en andere invalshoeken. Ondertussen heb ik de kranten voor het slapen gaan ingeruild voor audioboeken, want van de laatste corona-update voor het slapen gaan werd ik ook niet bepaald vrolijker. En Netflix, dat heb ik ingeruild voor een digitale draaitafel. Ik kan er nog steeds niets van, maar heel misschien kan ik straks nog wel wat plaatjes aan elkaar draaien wanneer de kroegen weer open zijn.

Die kleine geluksmomentjes zijn belangrijker dan je denkt

Wat ik hiermee wil zeggen. Het leven is op het moment al moeilijk genoeg. Maar wanneer je jezelf die kleine geluksmomentjes, dat kleine beetje leven in de dag, ook nog gaat ontzeggen dan wordt het allemaal wel heel erg karig. Met het risico om heel erg zweverig te klinken, van mijn ene jaargang Psychologie aan de Vrije Universiteit is me een uitspraak altijd bijgebleven: ‘Pak je kleine geluksmomentjes.’. En dat gaat nu misschien wel meer op dan ooit. Ga naar buiten als de zon schijnt, al is het maar vijf minuten. Luister een podcast als je je even verveelt, al is het maar een kwartier. Installeer die DJ set op tafel, al is het maar om een keer twee plaatjes aan elkaar te draaien.

Zorg juist in deze tijd dat je wat leven toevoegt aan de dag, want voor je het weet voeg je dagen toe aan het leven.

Ontdek jouw passie

Heb je geen idee waar jij je geluksmomentjes moet zoeken? Kijk je verlangend naar die collega of buurman die helemaal voor 'iets' gaat. Denk je regelmatig 'Ik weet niet wat ik wil'? Ben jij op zoek naar een doel, waarden, kwaliteiten en drijfveren? Tijd om jouw kleine geluksmomentjes te zoeken… en te vinden!

BEKIJK DE TRAINING

Een man leunt tegen een geazen plaat, de man is ook in de weerspiegeling van het raam te zien. De man lacht.