Ga naar het hoofdmenu Ga naar de inhoud

Tijd en plaats vergeten is het mooiste wat er is

Column #19 - zowel op het werk als in je vrije tijd

Thema: Persoonlijke effectiviteit
Rubriek
Blog
Datum
2 november 2020
3 minuten leestijd

Thuis vakantie vieren beviel Columnist Freek van Kraaikamp (35) verrassend goed. Wat kan je leren van gewoon even in je vaste omgeving zijn zonder afleiding? Hij liet de rust toe en hervond zijn flow.

De eerste twee weken van oktober heb ik voor het eerst in een jaar tijd weer eens vakantie mogen vieren. In alle eerlijkheid was het een ietwat vreemde vakantie. Waar we vorig jaar ruim tien dagen hangende over de rand van een infinity pool op Kaapverdië spendeerden, daar hingen we dit jaar languit op de bank. De weken dat onze vakantie naderde werd mijn ‘Wat we gaan doen? Wij gaan lekker surfen op de tweede corona golf!’ grap steeds meer waarheid. En toch moet ik zeggen dat ik van twee weken thuis-vermaak meer heb opgestoken dan tien dagen zonnebrand factor 50 smeren aan de Atlantische oceaan.

Doordat ik thuis mijn vakantie-draai moest leren vinden was ik mij namelijk meer dan ooit bewust van de rust die ik moest zoeken. En doordat het me in de eerste dagen wat moeite kostte leerde het me die rust daarna ook meer dan ooit waarderen. Ik merkte hoe ik genoot van mijn boswandelingen zonder horloge, zonder mobiel, zonder een stoorzender en vooral zonder ruis. Gewoon even zijn, geen tijdsdruk, niemand die je kan storen, niet bezig met de tijd en je volgende afspraak. Juist als je bewust ‘uitgaat’ in je vaste omgeving bemerk je pas hoe fijn dat is. En hoe vaak, en veel, je dat normaliter mist.

Al klungelend in de flow

Voor het eerst sinds jaren, vele jaren zelfs, pakte ik een nieuwe hobby op. Noem het een tweede jeugd maar ik heb urenlang, dagenlang aan de huiskamertafel zitten klungelen met een dj-console. Zonder veel progressie overigens, de enige sprong die ik in kennis en kunde maakte is die van onbewust onbekwaam naar bewust onbekwaam. Overigens tot grote frustratie van mijn vriendin die ik tot waanzin dreef: ik hou van hardcore muziek. En zij niet. Dus de vrouw des huizes draaide ik soms letterlijk en figuurlijk horendol. Maar de belangrijkste les die ik hieruit leerde was hoe fijn het is om hierin ook helemaal los te zijn van tijd en plaats. ‘Schat, het is inmiddels half acht, moeten we niet eten?’. Waarna ik er nog een half uurtje draaien bij smokkelde, ‘We bestellen wel pizza lief!’. Ik kan me oprecht niet meer heugen hoe lang geleden het is dat ik ergens zo in verzonken raakte.

De rust en stilte doet mijn werk goed, maar het doet mijzelf nog heel veel beter.

Goed voor mij, goed voor mijn werk

Dat verliezen van tijd en plaats deed me realiseren hoe weinig ik nog tijd en plaats vergeet. Hoe veel ik altijd in contact sta met de wereld om mij heen. Zowel zakelijk als privé. Als ik werk ligt mijn telefoon, die met een beetje pech iedere vijf minuten gaat, altijd voor mij op tafel. Terwijl ik weet dat ik beter werk als ik echt op kan gaan in mijn werk. Of het nu een column, een coaching, een overleg of het schrijven een bedrijfsplan of marketingactie is. Mijn werk wordt beter, en mijn productiviteit en kwaliteit wordt hoger als mijn concentratie dieper is. Maar het allerbelangrijkst is dat het plezier en de bevrediging die ik uit mijn werk haal groter wordt des te dieper ik in mijn flow geraak.

Schijnbaar heb ik er een vakantie in corona-tijd voor nodig om daarover weer eens fiks met de neus op de feiten gedrukt te worden. Dus toen ik halverwege oktober weer aan de slag ging verdween de mobiele telefoon grote delen van de dag in de kluis, wandel ik in het bos zonder mobiel én horloge, en staar ik tijdens de rustpauzes in de gym naar de muur in plaats van naar mijn mobiel.

De rust en stilte doet mijn werk goed, maar het doet mijzelf nog heel veel beter.

Krijg meer grip op je aandacht en vergroot je zelfdiscipline

In de training Focus (online, met coach) leer je technieken en tips om in kortere tijd veel productiever te zijn.

BEKIJK DE TRAINING

Een man leunt over de reling van een brug en kijkt naar links de camera in.

Gerelateerde artikelen