Ga naar het hoofdmenu Ga naar de inhoud

Niet alles hoeft direct te gebeuren

Column #15

Thema: Persoonlijke effectiviteit
Rubriek
Blog
Datum
25 juni 2020
3 minuten leestijd

Houd jij van ver vooruit plannen? Columnist Freek van Kraaikamp (35) eerst ook niet. Hij deed alles gewoon meteen. En raakte burned-out. Dus nu plant hij al zijn leuke werk, zodat het op die manier ook leuk werk blijft.

Het komt me nog vrij regelmatig voor dat ik de vraag krijg of ik denk nog weleens terug te vallen in een burn-out. Mijn eerste reactie is dan, zonder uitzondering: welke burn-out? Om vervolgens te schrikken van het feit dat ik haast alweer ben vergeten dat ik er ooit een heb gehad. Maar als ik dan van de eerste schrik ben bekomen durf ik wel te stellen dat ik de kans op en herintreding van de burn-out niet heel hoog inschat.

Dat heeft met een aantal zaken te maken. Niet alleen weet ik inmiddels door uitvoerige schade en schande wijzer geworden, stukken beter waar ik het allemaal voor doe in het leven. En waarvoor vooral niet. Daarnaast heb ik mezelf een hardnekkige eigenschap afgeleerd. De terugkerende en hardnekkige neiging om alles, maar dan ook alles, direct af te willen handelen. Een nieuwe website? Nu! Een nieuw boek? Vandaag nog! Een leuke mail naar al mijn opdrachtgevers? Dat kan echt niet wachten tot morgen!

Het moet wel leuk blijven

Doodmoe werd ik daarvan. Burned-out zelfs. Naast dat je er kwalitatief niet het beste uithaalt is het vooral praktisch volledig onhaalbaar. Niet alles kan nu. Dat moet je ook helemaal niet willen. Als je alles direct wilt doen val je uiteindelijk in je eigen proactieve en enthousiaste valkuil. Dat ik in de gelukkige omstandigheid ben dat ik haast alleen maar leuke dingen mag doen, betekent niet dat ik al die leuke dingen direct moet oppakken. Want ik kan je vertellen, dan worden die leuke dingen op den duur een stuk minder leuk om te doen.

Daarom heb ik mezelf aangeleerd om meer te plannen. Om mijn battles te choosen. Om weken, maanden en zelfs kwartalen vooruit te plannen. Hoe onnatuurlijk dat nog steeds vaak voelt. ‘Goed idee, misschien iets voor Q4!’ is geen zin die er bij mij in februari makkelijk uit komt. Toch legt het me geen windeieren, en vooral geen burn-out.

Je bent wat je plant

Beter plannen en meer de tijd nemen om de zaken goed aan te pakken verhogen mijn plezier tijdens het maakproces en de kwaliteit van het uiteindelijk opgeleverde werk. Als geheugensteuntje gebruik ik voor het eerst van mijn leven online tools om mijn plangedrag beter te managen. Zo werk ik voor mijzelf en in teams bijvoorbeeld met Trello, een online planningsbord. Op die manier blijven de zaken die ik vooruit plan beter in mijn scope. Niet alleen vergeet ik hierdoor dat ene mooie plan niet, het helpt me ook om het makkelijker door te schuiven naar een later moment. Want, ik vergeet het niet meer.

Je kunt niet alles direct doen. Je hoeft niet alles meteen op te pakken. Het gaat erom dat je jezelf de ruimte en de tijd geeft om de dingen te doen op het moment en in het tijdsbestek dat het project vraagt. Alleen op die manier zorg ik dat alles wat leuk leek, ook leuk blijft. Op die manier haal ik het maximale uit het project. En als mooie bijvangst durf ik hierdoor ook met volle overtuiging te zeggen dat ik de kans op een nieuwe burn-out haast reduceer tot het nulpunt. En dat is op zichzelf al een hele mooie beloning.

Ook beter worden in planning van jouw leuke werk?

Dan is de training Projectmanagement iets voor jou!

BEKIJK DE TRAINING

Een man leunt tegen een geazen plaat, de man is ook in de weerspiegeling van het raam te zien. De man lacht.

Gerelateerde artikelen