Ga naar het hoofdmenu Ga naar de inhoud

Voorkom dat je indut door te veel regelmaat

Column #11

Thema: Persoonlijke effectiviteit
Rubriek
Blog
Datum
1 maart 2020
2 minuten leestijd

Pas als je het eens anders dan anders doet, blijkt hoe onproductief het oude is. Klinkt bekend? Columnist Freek van Kraaikamp (35) schrikt hoe normaal die vastgeroeste patronen worden. Zo normaal, dat je de negatieve kanten ervan niet meer ziet.

Ken je die realisatie dat je pas echt ziet hoe groot de troep is, als je begint met opruimen? Of dat je door het dragen van die nieuwe broek, pas doorhebt hoe versleten de oude was? Zo zijn wij momenteel ons appartement opnieuw aan het inrichten, en het lijkt wel of er achter ieder afgerond project een nieuw project opduikt.

Metafoor voor het leven

Achter de boekenkast bleek een nog krakkemikkigere kast vandaan te komen. Na het verplaatsen van de platenspeler viel pas echt op hoe groot, log, onhandig dat ding is. En ergens zie ik in het opruimen van mijn huiskamer een hele mooie metafoor voor leven.

Wat ik me namelijk realiseerde, is dat we vaak zo zijn verweven met dingen, handelingen en patronen in ons leven dat we blind zijn geworden voor hoe lelijk, stom, traag en onproductief ze zijn. Ze zijn er gewoon, en vaak al heel lang. We weten niet beter meer. Die logge platenspeler die verschrikkelijk veel ruimte inneemt is het nieuwe normaal geworden. Zo normaal, dat je de negatieve kanten ervan niet meer ziet.

Blinde vlekken

Daarom is het soms ook goed om het leven even op te schudden. Om alles op een andere plek te zetten. Dat geeft nieuwe inzichten. Zo verhing ik afgelopen weekend een schilderij, dat op een andere plek misschien veel beter tot zijn recht zou komen. Maar wat me vooral opviel, was het kleurverschil op het stukje muur waar jaren het schilderij had gehangen. Typisch, toch?

Wat ik bedoel te zeggen: regelmaat is goed, maar soms slaap je er ook door in. Dan zie je niet meer wat er anders of beter kan. Ga eens rouleren in het leven. Als je in de sportschool altijd aan de gewichten hangt, dan is het misschien wel eens een idee om een groepslesje te pakken. Op die manier kwam ik erachter dat ik wel sterke armen had, maar mijn conditie om te janken was. 

Weg uit vastgeroeste patronen

Het is vaak makkelijker om te doen wat je doet, omdat je het altijd doet. Toch probeer ik me op alle vlakken aan te leren dat het goed is om te blijven veranderen. Niet altijd naar hetzelfde restaurant omdat de biefstuk zo heerlijk is, maar ook eens bij het tentje er tegenover reserveren. Maar ook zakelijk gaat het op. Pak eens andere werkzaamheden op dan je normaal doet, even weg uit dat vastgeroeste patroon. Dat doet vaak al wonderen.

Verandering verfrist, verandering houdt je scherp en verandering geeft je een andere blik op ingeroest gedrag. Verandering helpt je te verbeteren en dingen van een andere kant te bekijken. Gun jezelf af en toe de tijd om van het gebaande pad af te wijken. Vaak is het een beetje spannend, maar nog vaker is het heel erg effectief.

Meer weten?

Wil jij ook jezelf versterken? steviger in je schoenen staan? Sterker uit de hoek komen? Kijk dan eens naar ons uitgebreide aanbod op het vlak van Persoonlijke effectiviteit.

BEKIJK DE TRAININGEN EN OPLEIDINGEN

Gerelateerde artikelen