Ga naar het hoofdmenu Ga naar de inhoud

Leidinggeven op afstand: 5 tips

Thema: Management & leidinggeven
Rubriek
Blog
Datum
13 maart 2020
2 minuten leestijd

Door de corona-uitbraak werken veel mensen thuis. Hoewel je blindelings op je collega's vertrouwt, ben je bang het overzicht te verliezen. Is iedereen met de juiste dingen bezig? Hebben je teamleden hulp nodig? Is er voldoende samenwerking? Met deze tips voor virtueel leidinggeven komt het allemaal goed.

Je medewerkers bezig zien met hun werk is voor veel leidinggevenden geruststellend. Even langslopen, kijken waar ze mee bezig zijn, of ze ergens tegenaan lopen. Een paar vragen stellen en je bent weer helemaal bij. Waar nodig stuur je ter plekke bij of bied je even wat hulp. Alles onder controle!

Gelukkig kan dit allemaal ook prima op afstand. Maar daarvoor moet je als leidinggevende wel wat doen.

Vijf tips voor succesvol leidinggeven op afstand:

#1. Communiceer bewust met elkaar en maak daar afspraken over

Middelen te over om virtueel contact te houden of informatie te delen: telefoon, e-mail, chat, app, videocalls en -conferenties. Niet elk middel leent zich voor alles, dus ken de voor- en nadelen van elk systeem en zet het doelgericht in.

#2. Zorg voor een virtueel koffieautomaat

De olie in de samenwerking is hoe goed mensen elkaar persoonlijk kennen, met hun grote en kleine kanten, interesses en zorgen. Bij een lokaal werkend team groeit die kennis van elkaar vanzelf, met name door het informele contact bij de koffie.

Bij een virtuele samenwerking moet je dus bewust ook sociaal contact initiëren. Je belt en mailt óók over alledaagse en privé zaken. Daarover maak je zelfs formele afspraken. En als leidinggevende geef je natuurlijk het voorbeeld.

#3. Leer je medewerkers leiding vragen

Als goede baas geef je situationeel leiding en daarmee ontwikkel je je mensen tot bekwame en gemotiveerde medewerkers. Bij werken op afstand kan dat ook, als je je mensen leert te vrágen om de leiding die ze nodig hebben.

Laat hen merken dat ze om instructie mogen vragen indien nodig, dat ze met jou ook hun (tijdelijke) demotivatie kunnen bespreken, of dat ze met je kunnen sparren in het zoeken naar een oplossing.

#4. Wees te vertrouwen en vertrouw

Transparantie, betrouwbaarheid, deskundigheid, invloed, durf, vertrouwen, dat is wat je medewerkers van je verwachten. Toon het, en je zult merken dat tip 3 ook echt lukt.

#5. Delegeer zorgvuldig

Delegeren is meer dan een vage opdracht geven en wegwezen. Maak goede afspraken over doel, resultaat, randvoorwaarden, bevoegdheid, voortgangsbesprekingen, middelen enz. En natuurlijk kent je medewerker zijn voorkoppelplicht ('als omstandigheden wijzigen, meld ik dat vóórdat ik bijstuur') en jij je hulpplicht.

Wil jij leren hoe je een team maakt van een groep collega’s, klanten en andere betrokkenen die elkaar zelden tot nooit ziet. En hoe je praktische informatie uitwisselt en heldere werkafspraken maakt. Dan is Leidinggeven op afstand een onmisbare training voor leidinggevenden die hun externe medewerkers actief willen blijven begeleiden en voor mensen die niet leidinggeven maar wel in remote teams werken.

BEKIJK DE TRAINING

Een vrouw is aan het videobellen met een mannelijke collega, de man heeft een koptelefoon op

Gerelateerde artikelen