Ga naar het hoofdmenu Ga naar de inhoud

Gebruik 1000,- STAP-budget voor jouw deeltijd HBO- of masteropleiding

Alléén dit jaar krijg je nog € 1.000 STAP-budget voor erkend hoger onderwijs.

De overheid vult deze speciale subsidie dit najaar anders in: alleen geaccrediteerd hoger onderwijs komt nog in aanmerking. Per 2024 gaat het STAP-budget helemaal verdwijnen. Bij SUAS heb jij nu de keuze uit ruim 50 erkende opleidingen die met STAP-budget extra voordelig of zelfs gehéél kosteloos zijn. Profiteer nu het nog kan. Welke opleiding kies jij?


Zo werkt het aanvragen van STAP-budget opleidingen

 1. Kies je opleiding

  Bekijk de geselecteerde STAP opleidingen en startdata via SUAS.nl. Onze NVAO geaccrediteerde bachelor en masters en de modules die daar onderdeel van zijn komen in aanmerking.

 2. Meld je aan

  Meld je aan voor je opleiding via de button ‘Aanmelden met STAP-budget’ op de opleidingspagina. Bewaar je bewijs van vooraanmelding. Die heb je nodig voor je aanvraag bij UWV.

 3. Naar UWV

  Vraag in het tijdvak je STAP-budget online aan bij het UWV STAP-portaal met je bewijs van vooraanmelding. Binnen vier weken krijg je van UWV bericht.

 4. Aan de slag

  Is je aanvraag door UWV goedgekeurd? Start met je erkende deeltijd HBO- of masteropleiding bij SUAS!

Alleen nog dit jaar bij SUAS: 39 STAP opleidingen kosteloos met STAP-budget

Onze missie is de impact van individuen, teams en organisaties vergroten. We vinden het belangrijk dat iedereen de kans krijgt om zichzelf te ontwikkelen. Om jou nog maximaal te laten profiteren van het allerlaatste STAP-budget, krijg je tijdelijk extra korting op HBO- en mastermodules die onderdeel zijn van een NVAO geaccrediteerde opleiding. Daardoor zijn 39 opleidingen alléén dit jaar kosteloos met STAP-budget. Uiteraard kan je het STAP-budget ook gebruiken voor € 1.000 korting op de hele bachelor of master. Te allen tijde gelden de startvoorwaarden van de overheid.

Bekijk kosteloze STAP opleidingen

Blauw uitgelijnde voetstappen in noordwestelijke richting.

Zet nu je eerste stap

Welke opleiding ga jij volgen? Power up your skills!

Bekijk alle STAP-budget opleidingen

Zo blijf je in beweging

Wil jij jezelf dit najaar verder ontwikkelen of jouw skills nog meer aanscherpen? Kom dan in actiemodus! Gebruik het STAP-budget nu het nog kan en verdiep jouw kennis bij SUAS met een geaccrediteerde bachelor, master of een HBO- of mastermodule die er onderdeel vanuit maakt. Ze zijn speciaal ontworpen als deeltijdopleidingen. De modules zijn heel geschikt om los te volgen. Je kiest zelf de module die aansluit bij jouw thema of leerbehoefte. Zo versterk jij je positie binnen je organisatie of op de arbeidsmarkt.

Meld je nú aan voor STAP-budget van 15 november

Wil je graag kosteloos een HBO- of mastermodule volgen met het STAP-budget? Dit is je kans! Je kunt je vóór woensdag 15 november 10 uur bij ons aanmelden voor de opleiding van je keuze om mee te doen in het volgende, 6e tijdvak van 2023. Je kunt dit jaar één keer met het STAP-budget een opleiding volgen. Heb je in 2022 al een STAP-budget training of opleiding gevolgd? Geen probleem! Ook in 2023 kun je je weer opnieuw aanmelden.

Dit jaar zijn er in totaal zes tijdvakken van twee maanden waarin STAP-budget kan worden aangevraagd. Er zijn inmiddels vijf tijdvakken geweest. Voor het laatste tijdvak van november 2023 heeft de overheid het scholingsaanbod beperkt en komt alleen erkend hoger onderwijs nog in aanmerking.

De opleiding waarvoor je je aanmeldt, moet binnen 3 maanden starten na afloop van het tijdvak waarin je een aanvraag doet. Bekijk in de tabel wat die tijdvakken zijn en wanneer je kunt starten met je opleiding. Handig! De startdata op onze website zijn altijd zo ingesteld dat alleen de opties worden getoond die voldoen aan deze voorwaarde.

Bijvoorbeeld: doe je een aanvraag in het 6e tijdvak van 2023? Dan moet je opleiding starten tussen 13 december 2023 en 15 april 2024. Onze website toont automatisch de juiste startmomenten om je voor aan te melden.

Kies nú je opleiding die je met het STAP-budget wil gaan volgen. Je krijgt dan alvast je STAP-aanmeldingsbewijs van ons. Daarmee dien je op 15 november om 10 uur direct online je aanvraag in bij UWV als het STAP-portaal weer open gaat. Ook dan is de subsidiepot beperkt en op = op!

Kies je opleiding

Informatiemiddag Bachelor- en Masteropleidingen | 2 nov.

Proef de sfeer bij SUAS, ontmoet docenten, studenten en alumni, volg één van de proefcolleges en stel al je vragen aan onze studieadviseurs.

STAP-budget, voor wie is het en wat zijn de voorwaarden?

Om in aanmerking te komen voor het STAP-budget uit het 5e en 6e tijdvak van 2023 stelt de overheid enkele voorwaarden, waaraan je als deelnemer moet voldoen.

Dit zijn de STAP-budget voorwaarden:

 • Je moet tenminste 18 jaar zijn en de AOW-gerechtigde leeftijd nog niet bereikt hebben.
 • Je bent in de afgelopen 2 jaar voor minstens 6 maanden in Nederland verzekerd geweest voor de volksverzekeringen.
 • Je mag maar één keer per kalenderjaar een opleiding volgen waarvoor je STAP-budget subsidie hebt ontvangen of aangevraagd.
 • Het STAP-budget mag niet op zijn bij het UWV.
 • Je opleiding is door de NVAO geaccrediteerd of maakt er onderdeel vanuit. De bachelor, masters, HBO- en mastermodules van SUAS die hieraan voldoen, zijn voor jou geselecteerd als STAP-budget opleidingen.
 • Je moet minimaal 80% aanwezig zijn bij je opleiding.

Ontwikkel je power skills met SUAS

Hoe blijf je sterk en in beweging? En zorg je dat je vooruit komt in je werk? Daarvoor heb je power skills nodig. Deze skills geven jou de kennis en vaardigheden waarmee je persoonlijk en professioneel kunt groeien. SUAS ondersteunt jou met trainingen, opleidingen, bachelors en masters voor individuen, teams en organisaties. Wij geloven dat je met power skills meer impact hebt.

Welke HBO- of masteropleiding volg jij met het STAP-budget?

Welke STAP opleidingen sluiten het best aan bij jouw wensen? Conform de STAP voorwaarden voor het 5e en 6e tijdvak kun je bij SUAS kiezen uit:

 • Een geaccrediteerde bachelor of master (€ 1.000 korting met STAP)
 • Een masterprogramma: 3 modules uit een geaccrediteerde master (€ 1.000 korting met STAP)
 • Een HBO module of mastermodule: onderdeel van een geaccrediteerde bachelor of master (kosteloos met STAP)

Onze adviseurs zitten klaar om jou te adviseren. Plan gerust een afspraak in.

Ontvang persoonlijk advies

Veelgestelde vragen

Heb je nog vragen over een opleiding volgen met het STAP-budget? Goede kans dat je vraag hier tussen staat en beantwoord wordt. Mocht dat niet zo zijn, neem dan gerust contact met ons op, we helpen je graag.

 • Wat als ik geen STAP-budget krijg of mijn aanvraag wordt afgekeurd?

  Is het je niet gelukt om STAP-budget te krijgen? Of wordt je aanvraag door UWV afgekeurd? Je zit nergens aan vast. Je mag je STAP-aanmelding altijd kosteloos annuleren of je neemt contact op om je aanmelding om te zetten naar een nieuwe startdatum voor het volgende STAP-tijdvak. Je ontvangt van ons dan een nieuw STAP-aanmeldingsbewijs waarmee je opnieuw STAP-budget kunt aanvragen bij UWV. Ook kun je ervoor kiezen om je opleiding als nog zonder STAP-subsidie te volgen. Je kunt ons bereiken op (0418) 688 371 (op werkdagen van 08:00 tot 17:30) of stuur een mail. We helpen je graag.

 • Gaat STAP stoppen?

  Ja, deze subsidieregeling gaat helaas per 2024 stoppen. Inmiddels is bekend geworden dat de laatste twee tijdvakken van 2023 (openen op respectievelijk 18 september en 15 november 2023) op een aangepaste manier doorgaan. De afgelopen 1,5 jaar kon je met STAP een breed aanbod aan opleidingen en trainingen volgen.

  Het scholingsaanbod en het beschikbare budget worden in de laatste twee tijdvakken van 2023 door de overheid beperkt. De STAP-subsidie kan nu alleen nog gebruikt worden voor door de NVAO geaccrediteerde opleidingen of de onderdelen ervan, zoals onze bachelor en vrijwel al onze masters, HBO modules en mastermodules. De modules zijn bij SUAS tijdelijk geheel kosteloos met STAP-budget. Bekijk hier alle STAP opleidingen.

 • Voor wie is het STAP-budget?

  Het STAP-budget van de laatste twee tijdvakken (5e en 6e tijdvak) van 2023 is voor iedereen die aan de onderstaande voorwaarden voldoet:

  • Je bent tenminste 18 jaar en hebt de AOW-gerechtigde leeftijd nog niet bereikt.
  • Je bent in de afgelopen 2 jaar voor minstens 6 maanden in Nederland verzekerd geweest voor de volksverzekeringen.
  • Je hebt dit jaar nog geen opleiding gevolgd waarvoor je STAP-budget hebt ontvangen of aangevraagd.
  • Het STAP-budget is nog niet op bij UWV
  • De opleiding die je wilt volgen is door de NVAO geaccrediteerd of maakt er onderdeel vanuit, zoals onze bachelor en vrijwel al onze masters, HBO modules en mastermodules. Bekijk hier alle STAP opleidingen.
  • Je moet minimaal 80% aanwezig zijn bij je opleiding.
 • Welke opleidingen kan ik volgen met de STAP-subsidie?

  Het STAP-budget is bedoeld om je positie op de arbeidsmarkt te versterken. Het scholingsaanbod en het beschikbare budget worden in de laatste twee tijdvakken van 2023 (openen op respectievelijk 18 september en 15 november 2023) door de overheid beperkt. De STAP-subsidie kan nu alleen nog gebruikt worden voor door de NVAO geaccrediteerde opleidingen of de onderdelen ervan, zoals onze bachelor en vrijwel al onze masters, HBO modules en mastermodules. De modules zijn bij SUAS tijdelijk geheel kosteloos met STAP-budget. Bekijk hier alle STAP opleidingen.

 • Wat als mijn opleiding meer kost dan € 1.000,-?

  Met het STAP-budget krijg jij tot maximaal € 1.000,- subsidie. Zijn de totale kosten van jouw opleiding hoger? Dan zijn er in principe twee manieren om de rest van je opleiding te financieren. Je vraagt je werkgever het overige deel te financieren. Of je financiert het restant zelf. Lees er hier meer over.

 • Hoe vraag ik het STAP-budget aan bij UWV?

  Dit doe je met het STAP-aanmeldingsbewijs dat je van ons ontvangt zodra je je hebt aangemeld voor een opleiding met STAP-budget. Met dit aanmeldingsbewijs en je DigiD kun je op het STAP-portaal van UWV je aanvraag indienen. Het STAP-portaal opent weer op 18 september 2023 om 10 uur. Je kan je nú alvast aanmelden voor je opleiding om je STAP-aanmeldingsbewijs alvast te ontvangen.

 • Wanneer kan ik weer bij het UWV een STAP-aanvraag doen?

  Het eerstvolgende aanvraagtijdvak start op woensdag 15 november 2023 om 10.00 uur. Je opleiding moet dan starten tussen 13 december 2023 en 15 april 2024. Je kunt nú al een STAP-aanmeldingsbewijs bij ons aanvragen voor dit tijdvak.

 • Kan ik vaker het STAP-budget aanvragen?

  Je kunt één keer per kalenderjaar het STAP-budget ontvangen. Heb je dus in 2022 al een opleiding of training met STAP-budget gevolgd? Dan kan je in 2023 opnieuw van het STAP-budget gebruik maken.

  Is jouw aanvraag eerder niet gelukt of afgekeurd? Dan kun je ook opnieuw een aanvraag indienen. Per aanmeldronde kun je één STAP-budget aanvraag indienen. 

 • Hoe ver van tevoren kan ik mij aanmelden?

  Bij ons kun je je op ieder moment aanmelden voor een opleiding met STAP-budget. Gebruik hiervoor de knop ‘Aanmelden met STAP-budget’ op de pagina van de opleiding van jouw keuze. Kies je startmoment. Na aanmelding ontvang je van ons een STAP-aanmeldingsbewijs waarop vermeld staat vanaf welke datum jij STAP-budget kunt aanvragen bij UWV.

  UWV zal akkoord geven op jouw aanvraag wanneer de opleiding minimaal 4 weken na het moment van aanvragen en binnen 3 maanden na sluiting van het betreffende aanvraagtijdvak van 2 maanden start. Stel je vraagt STAP-budget aan op 18 september 2023, dan dient de opleiding dus te starten tussen 16 oktober 2023 en 18 februari 2024. Bij ons staan onder de knop ‘Aanmelden met STAP-budget’ altijd de startmomenten weergegeven die voldoen aan deze criteria.

 • Wat gebeurt er als het STAP-budget op is?

  Dan kan je in het volgende tijdvak weer een nieuwe aanvraag doen. Het tijdvak van november 2023 is het allerlaatste tijdvak waarin je STAP kunt aanvragen. De overheid heeft besloten deze regeling per 2024 te laten vervallen.

 • Kan ik als ondernemer of zzp’er STAP aanvragen?

  Ja, als je aan de voorwaarden voldoet kan dat. 

 • Wat gebeurt er na mijn STAP-aanvraag bij UWV?

  Je krijgt automatisch bericht van UWV of je aanvraag is goedgekeurd. Ook wij ontvangen dit bericht. Is je aanvraag goedgekeurd? Dan maken wij jouw inschrijving definitief en krijg je van ons de inschrijfbevestiging per e-mail. Je krijgt dan ook je studiemateriaal en de inloggegevens voor de online leeromgeving toegestuurd, zodat je op de vermelde startdatum kunt beginnen met je opleiding.

 • Wat is een bewijs van deelname?

  Dit is een bewijs dat je hebt deelgenomen aan de opleiding. Om recht te hebben op STAP-budget moet je een diploma of certificaat halen, of een bewijs hebben dat je ten minste 80% van de tijd aanwezig was. Zo kan UWV controleren of het STAP-budget daadwerkelijk is gebruikt waarvoor je een aanvraag hebt gedaan. Binnen drie maanden na afloop van de opleiding stuurt SUAS dit bewijs van deelname rechtstreeks naar UWV.

 • Hoe lang duurt het voordat mijn aanvraag wordt goedgekeurd?

  UWV heeft hier maximaal 4 weken de tijd voor. In de praktijk is dit vaak al binnen enkele werkdagen voor het overgrote deel van de aanvragen. 

 • Kan ik STAP-budget krijgen als mijn werkgever of een andere partij (mee)betaalt?

  Met het STAP kun je de volledige scholingskosten betalen tot een bedrag van € 1.000,-. Zijn de totale kosten van jouw opleiding hoger? Dan betaal je het resterende bedrag zelf of misschien kun je opleidingsbudget vanuit je werkgever gebruiken of vragen of je werkgever of andere partij het restant wil betalen.

 • Wanneer kan ik met mijn opleiding starten met STAP-budget?

  Je kan met je opleiding starten 4 weken nadat je een aanvraag hebt ingediend voor STAP-budget. Zo heeft UWV voldoende tijd om je aanvraag te beoordelen. Kijk in het schema voor een overzicht met tijdvakken en startdata.

 • Wat gebeurt er nadat ik klaar ben met m’n opleiding?

  UWV zal controleren of je definitief recht hebt op STAP-budget en aan alle verplichtingen daarvoor hebt voldaan. SUAS zal binnen 3 maanden na afloop van je opleiding een bewijs van deelname naar UWV sturen. Het UWV zal dan beoordelen of het STAP-budget definitief wordt toegekend. Je ontvangt hierover een beschikking van UWV.

 • Wat gebeurt er als ik de opleiding toch niet kan doen of niet kan afronden?

  Je hebt dan geen recht meer op STAP-budget voor die opleiding. Geef dit zo snel mogelijk door aan ons en aan UWV, zodat UWV kan voorkomen dat het STAP-budget betaald wordt of het STAP-budget kan terugvorderen bij ons. Doe je dit niet tijdig, dan kan je het recht verliezen om STAP-budget aan te vragen.

 • Ik ben al begonnen aan mijn opleiding. Kan ik daarvoor ook nog STAP-budget aanvragen?

  Nee, dat is helaas niet mogelijk. Wanneer een opleiding al is begonnen, kan STAP-budget niet meer worden aangevraagd. Dit geldt ook voor opleidingen die zijn gestart voor de invoering van het STAP-budget.

 • Ik sta al ingeschreven voor een opleiding. Kan ik alsnog het STAP-budget aanvragen?

  Neem hiervoor even contact op met één van onze collega’s van de afdeling Deelnemersadministratie. Je kunt ze bereiken op (0418) 688 371 of stuur een mailtje.

Vragen of advies nodig?

Klik op onderstaande links om hulp te ontvangen

Portretfoto van Joost Verbeek. Man met donkere korte haren, een bril en een licht groene polo.

Joost Verbeek

Opleidingsadviseur