Ga naar het hoofdmenu Ga naar de inhoud

Gebruik 1000,- STAP-budget voor jouw opleiding of training

Wist je dat je met het STAP-budget maar liefst 1000,- krijgt voor een training of opleiding?

Dit is een speciale subsidie vanuit de overheid. SUAS geeft jou de keuze uit meer dan 200 STAP opleidingen. Welke opleiding kies jij?


Zo werkt het aanvragen van STAP-budget opleidingen

 1. Kies je opleiding

  Bekijk de STAP opleidingen en startdata via SUAS.nl. Je moet starten binnen drie maanden vanaf het moment dat je het STAP-budget aanvraagt.

 2. Meld je aan

  Meld je aan voor je opleiding via de button ‘Aanmelden met STAP-budget’ op de opleidingspagina. Bewaar je bewijs van vooraanmelding. Die heb je nodig voor je aanvraag bij UWV.

 3. Naar UWV

  Vraag in het tijdvak je STAP-budget aan bij UWV met je bewijs van vooraanmelding. Binnen vier weken krijg je van UWV bericht.

 4. Aan de slag

  Is je aanvraag door UWV goedgekeurd? Start met je opleiding bij SUAS!

Zet nu je eerste stap

Welke opleiding ga jij volgen? Power up your skills!

Bekijk alle STAP-budget opleidingen

Zo blijf je in beweging

Wil je jezelf verder ontwikkelen of jouw skills nog meer aanscherpen? Gebruik het STAP-budget als kans om je kennis te verdiepen binnen je loopbaan, of om eindelijk die omscholing te doen waar je al zo lang van droomt. Of je nu goed zit in je huidige baan, of overweegt een ander carrièrepad te volgen; bij SUAS vind je altijd een opleiding die bij jouw wensen past.

Meld je aan voor STAP-budget van 1 mei

Wil je graag een opleiding volgen met het STAP-budget? Je kunt je aanmelden vóór maandag 1 mei 2023 om mee te doen in het derde tijdvak. Ieder jaar kun jij 1 keer met het STAP-budget een opleiding of training volgen. Heb jij dus in 2022 al een STAP-budget training of opleiding gevolgd? Ook in 2023 kun je je weer opnieuw aanmelden. Dit jaar zijn er zes tijdvakken van twee maanden.

De opleiding waarvoor je je aanmeldt, moet binnen 3 maanden starten na afloop van het tijdvak waarin je een aanvraag doet. Bekijk in de tabel wat die tijdvakken zijn en wanneer je kunt starten met je opleiding. Handig!

Bijvoorbeeld: doe je een aanvraag in het 3e tijdvak van 2023? Dan moet je opleiding starten tussen 29 mei en 30 september 2023.

Kies nu je opleiding die je met het STAP-budget wil gaan volgen. Je krijgt dan alvast je STAP-aanmeldingsbewijs. Daarmee kan je op 1 mei om 10 uur direct je aanvraag indienen bij UWV. Want ook dan is de subsidiepot beperkt en op = op!

Kies je opleiding

Twee lachende mannen duwen twee lachende vrouwen die zitten op een bureaustoel in kantoorruimte

Meld je nu aan voor de gratis online informatiesessie

Voor iedereen die meer wil weten over het STAP-budget.

STAP-budget, voor wie is het en wat zijn de voorwaarden?

Om in aanmerking te komen voor het STAP-budget stelt de overheid enkele voorwaarden, waaraan je als deelnemer moet voldoen.

Dit zijn de STAP-budget voorwaarden:

 • Je moet tenminste 18 jaar zijn en de AOW-gerechtigde leeftijd nog niet bereikt hebben
 • Je bent in de afgelopen 2 jaar voor minstens 6 maanden in Nederland verzekerd geweest voor de volksverzekeringen
 • Je mag maar 1 keer per kalenderjaar een opleiding volgen waarbij je STAP-budget subsidie hebt ontvangen of aangevraagd
 • Het STAP-budget mag niet op zijn bij het UWV
 • De training of opleiding die je wilt volgen geregistreerd is in het scholingsregister van DUO. Dat zijn onze opleidingen!
 • Je moet minimaal 80% aanwezig zijn bij je training of opleiding

Ontwikkel je power skills met SUAS

Hoe blijf je sterk en in beweging? En zorg je dat je vooruit komt in je werk? Daarvoor heb je power skills nodig. Deze skills geven jou de kennis en vaardigheden waarmee je persoonlijk en professioneel kunt groeien. SUAS ondersteunt jou met trainingen, opleidingen, bachelors en masters voor individuen, teams en organisaties. Wij geloven dat je met power skills meer impact hebt.

Een opleiding of training met het STAP-budget volgen

Welke STAP opleidingen sluiten het best aan bij jouw wensen? Onze adviseurs zitten voor je klaar.

Ontvang persoonlijk advies

Ruim 100 STAP opleidingen in 2023 kosteloos met STAP-budget

Onze missie is de impact van individuen, teams en organisaties vergroten. We vinden het belangrijk dat iedereen zichzelf kan ontwikkelen en willen dit zo toegankelijk en laagdrempelig mogelijk maken. Daarom bieden we nu onze meest gekozen trainingen en opleidingen met een extra korting aan. Ruim 100 van onze trainingen en opleidingen zijn daardoor met STAP opleidingsbudget geheel kosteloos te volgen. Hierbij gelden uiteraard wel de STAP-budget en startvoorwaarden van de overheid.

Bekijk opleidingen met STAP tot € 1.000

Veelgestelde vragen

Heb je nog vragen over een opleiding of training volgen met het STAP-budget? Goede kans dat je vraag hier tussen staat en beantwoord wordt. Mocht dat niet zo zijn, neem dan gerust contact met ons op, we helpen je graag.

 • Waarom is STAP in het leven geroepen?

  Tot en met december 2021 kon je jouw scholingskosten aftrekken van je inkomstenbelasting. Deze regeling is komen te vervallen. Met het STAP-budget krijgt iedereen de mogelijkheid om een studie te volgen (met subsidie).

 • Voor wie is het STAP-budget?

  Het STAP-budget is voor iedereen die aan de onderstaande voorwaarden voldoet:

  • Je bent ten minste 18 jaar oud en je hebt de AOW leeftijd nog niet bereikt
  • Je bent EU-burger of partner van een EU-burger
  • Je bent volksverzekerd. Heb je de afgelopen 27 maanden minstens 6 maanden in Nederland gewoond, gewerkt of een uitkering gehad? Dan ben je verzekerd voor de volksverzekeringen.
  • Je hebt dit kalenderjaar nog geen STAP-budget gekregen
  • Je mag geen andere onderwijs gerelateerde financiering of tegemoetkoming, zoals studiefinanciering ontvangen
 • Vervangt het STAP-budget de aftrek scholingskosten bij de belastingdienst?

  Ja. De aftrek scholingskosten was niet voor iedereen toegankelijk. Met het STAP-budget is leren voor bijna iedereen mogelijk. Daarom is de fiscale scholingsaftrek vervangen door een individueel leer- en ontwikkelbudget: het STAP-budget.

 • Kan ik vaker het STAP-budget aanvragen?

  Je kunt één keer per kalenderjaar het STAP-budget ontvangen. Is jouw aanvraag eerder afgekeurd? Dan kun je wel opnieuw een aanvraag indienen. Per aanmeldronde kun je één STAP-budget aanvraag indienen. 

 • Hoe vraag ik het STAP-budget aan bij UWV?

  Dit doe je met je STAP-aanmeldbewijs dat je van ons ontvangt zodra je je hebt aangemeld voor een opleiding of training. Met dit aanmeldbewijs en je DigiD kun je op het STAP-portaal van UWV je aanvraag indienen.

 • Hoe ver van tevoren kan ik mij aanmelden?

  Bij ons kun je je op ieder moment aanmelden voor een opleiding of training. Gebruik hiervoor de knop ‘Aanmelden met STAP-budget’ op de pagina van een opleiding of training. Na aanmelding ontvang je van ons een STAP-aanmeldingsbewijs waarop vermeld staat vanaf welke datum jij STAP-budget kunt aanvragen bij UWV. UWV zal akkoord geven op jouw aanvraag wanneer de opleiding of training minimaal 4 weken na het moment van aanvragen en binnen 3 maanden na sluiting van het betreffende aanvraagtijdvak van 2 maanden start. Stel je vraagt STAP-budget aan op 1 mei, dan dient de opleiding of training dus te starten tussen 29 mei en 31 september.

 • Wanneer kan ik weer bij het UWV een STAP-aanvraag doen?

  Het eerstvolgende aanvraagtijdvak start op 1 mei 10.00 uur 2023. Je opleiding moet dan starten tussen 29 mei en 30 september 2023. Je kunt nu al een STAP-aanmeldbewijs bij ons aanvragen voor dit tijdvak.

 • Kan ik als ondernemer of zzp’er STAP aanvragen?

  Ja, als je aan de voorwaarden voldoet kan dat. 

 • Wat gebeurt er na mijn STAP-aanvraag bij UWV?

  Je krijgt automatisch bericht of je aanvraag is goedgekeurd. Wij maken jouw inschrijving definitief en houden jou hiervan op de hoogte. Je krijgt dan ook het studiemateriaal en inloggegevens voor de online leeromgeving toegestuurd, zodat je op de vermelde startdatum kunt beginnen met je opleiding.

 • Wat is een bewijs van deelname?

  Dit is een bewijs dat je hebt deelgenomen aan de opleiding. Om recht te hebben op STAP-budget moet je een diploma of certificaat halen, of een bewijs hebben dat je ten minste 80% van de tijd aanwezig was. Zo kan UWV controleren of het STAP-budget daadwerkelijk is gebruikt waarvoor je een aanvraag hebt gedaan. Binnen drie maanden na afloop van de opleiding stuurt Schouten & Nelissen dit bewijs van deelname rechtstreeks naar UWV.

 • Hoe lang duurt het voordat mijn aanvraag wordt goedgekeurd?

  UWV heeft hier maximaal 4 weken de tijd voor. In de praktijk is dit vaak al binnen enkele werkdagen voor het overgrote deel van de aanvragen. 

 • Wat gebeurt er als mijn aanvraag door UWV wordt afgekeurd?

  In dat geval mag je altijd kosteloos annuleren of neem contact met ons op om een nieuwe datum te plannen in een ander STAP-tijdvak. Je ontvangt van ons een nieuw vooraanmeldbewijs waarmee je je opnieuw kunt aanmelden bij UWV. Je kunt er ook voor kiezen de opleiding zonder STAP-subsidie te volgen. Neem contact met ons op via mail of bel ons: 0418 688 371. We gaan je dan verder helpen.

 • Wat gebeurt er als het STAP-budget op is?

  Dan kan je in een volgend tijdvak weer een nieuwe aanvraag doen. Er zijn jaarlijks zes tijdvakken om STAP-budget aan te vragen. Met uitzondering van 2022 waarin er vijf tijdvakken zijn.

 • Welke opleidingen kan ik volgen met de STAP-subsidie?

  Met STAP volg je een studie die arbeidsmarkt-relevant is. Bij SUAS komen praktisch alle opleidingen in aanmerking voor STAP-subsidie. Indien een opleiding niet voor STAP in aanmerking komt wordt dat duidelijk aangegeven en is het niet mogelijk om je aan te melden.

 • Wat als mijn opleiding meer kost dan € 1.000,-?

  Met het STAP-budget krijg jij tot maximaal € 1.000,- subsidie. Zijn de totale kosten van jouw opleiding hoger? Dan betaal je het resterende bedrag zelf of misschien kun je vragen of je werkgever het restant wil betalen. 

 • Kan ik STAP-budget krijgen als mijn werkgever of een andere partij (mee)betaalt?

  Met het STAP kun je de volledige scholingskosten betalen tot een bedrag van € 1.000,-. Zijn de totale kosten van jouw opleiding hoger? Dan betaal je het resterende bedrag zelf of misschien kun je opleidingsbudget vanuit je werkgever gebruiken of vragen of je werkgever of andere partij het restant wil betalen.

 • Wanneer kan ik met mijn opleiding starten met STAP-budget?

  Je kan met je opleiding starten 4 weken nadat je een aanvraag hebt ingediend voor STAP-budget. Zo heeft UWV voldoende tijd om je aanvraag te beoordelen. Kijk in het schema voor een overzicht met tijdvakken en startdata.

 • Wat gebeurt er als ik de opleiding toch niet kan doen of niet kan afronden?

  Je hebt dan geen recht meer op STAP-budget voor die opleiding. Geef dit zo snel mogelijk door aan ons en aan UWV, zodat UWV kan voorkomen dat het STAP-budget betaald wordt of het STAP-budget kan terugvorderen bij ons. Doe je dit niet tijdig, dan kan je voor een periode van maximaal twee jaar het recht verliezen om STAP-budget aan te vragen.

 • Wat gebeurt er nadat ik klaar ben met m’n opleiding?

  UWV zal controleren of je definitief recht hebt op STAP-budget en aan alle verplichtingen daarvoor hebt voldaan. Schouten & Nelissen zal binnen 3 maanden na afloop van je opleiding een bewijs van deelname naar UWV sturen. Het UWV zal dan beoordelen of het STAP-budget definitief wordt toegekend. Je ontvangt hierover een beschikking van UWV.

 • Ik ben al begonnen aan mijn opleiding. Kan ik daarvoor ook nog STAP-budget aanvragen?

  Nee, dat is helaas niet mogelijk. Wanneer een opleiding al is begonnen, kan STAP-budget niet meer worden aangevraagd. Dit geldt ook voor opleidingen die zijn gestart voor de invoering van het STAP-budget.

 • Ik sta al ingeschreven voor een opleiding/training. Kan ik alsnog het STAP-budget aanvragen?

  Neem hiervoor even contact op met onze adviseurs door te bellen naar 0418-688 371 of stuur ons een mailtje.

Vragen of advies nodig?

Klik op onderstaande links om hulp te ontvangen

Joost Verbeek

Opleidingsadviseur