Ga naar het hoofdmenu Ga naar de inhoud
Vertrouwenspersoon in praktijk

Vertrouwenspersoon in praktijk

Professionaliseer je rol als vertrouwenspersoon

 • Zet de volgende stap in je rol als vertrouwenspersoon
 • Versterk je vaardigheden in het voeren van lastige gesprekken
 • Deel en leer van ervaringen van collega-vertrouwenspersonen

Bekijk alle details

Uitvoering
Training
Duur
1 dag
Startmoment
Start al in juni
Onderwerpen

Dit ga je leren in Vertrouwenspersoon in praktijk

Je hebt al enige tijd de rol van vertrouwenspersoon in jouw organisatie. Je hebt de eerste meldingen met betrekking tot pesterijen, agressie en geweld, discriminatie en/of seksuele intimidatie gehad en je wilt je verder professionaliseren als vertrouwenspersoon. Of misschien heb je nog geen meldingen gehad en wil je je kennis en vaardigheden op peil houden. Niet iedere vertrouwenspersoon heeft immers regelmatig meldingen. 

Deze training biedt de mogelijkheid je vaardigheid en kennis op peil te houden en te versterken door te leren van de ervaringen van anderen. In deze training ga je je eerste ervaring als vertrouwenspersoon delen, bespreken en onderzoeken. Je krijgt feedback, suggesties, tips en oplossingsrichtlijnen aangereikt van collega-vertrouwenspersonen.

Je gaat op deze dag praktisch aan de slag met eigen casuïstiek en casuïstiek van collega-vertrouwenspersonen. Met vakgenoten bespreek je vraagstukken met behulp van een intervisiemethode. Om je gespreksvaardigheden verder te ontwikkelen en te oefenen, is er in de middag een trainingsacteur.

De volgende onderwerpen komen aan bod:

 • Luisteren op verschillende niveaus
 • Gespreksvaardigheden
 • Giftige communicatie herkennen
 • Signalen van onveiligheid oppakken
 • Adviseren aan het management

New Heroes

Tijdens deze training krijg jij toegang tot het online platform New Heroes. Je gaat actief aan de slag met enkele opdrachten uit de leerreizen van New Heroes. Daarnaast kun jij op eigen initiatief verder werken aan je vaardigheden op het gebied van persoonlijke kracht, communicatie en leiderschap. Alles in jouw eigen tempo, waar en wanneer jij het wilt. 

Resultaten

 • Je bent zekerder in je rol als vertrouwenspersoon
 • Je kunt met de melder een goede analyse maken 
 • Je kunt heldere afwegingen maken bij de keuze voor een aanpak
 • Je kunt lastige gesprekken voeren met zowel de melder als met het management
 • Je weet wanneer en hoe je je signalerende rol kunt en moet oppakken 
 • Je kunt giftig gedrag herkennen en duiden

Vergroot je praktijkervaring met de intervisiemethode

Voor wie?

Je bent minimaal een jaar werkzaam als vertrouwenspersoon. Je hebt een basistraining gevolgd en bent op de hoogte van de relevante wet- en regelgeving. Je wilt je rol versterken door je kennis en vaardigheden op peil te houden. Deze verdiepingstraining is geschikt voor jou als je je praktijkervaring wilt vergroten samen met collega-vertrouwenspersonen en je gespreksvaardigheden wilt aanscherpen. 

Kosten en financiering

Deze training kost in totaal € 695,01 exclusief btw en is opgebouwd uit de volgende componenten:

Training

Jouw investering in deze training bedraagt € 549,00 (exclusief 21% btw). 

Volg je de training particulier of via een btw-vrijgestelde organisatie (bijvoorbeeld overheid, zorginstelling of bank)? Dan bieden wij je de voordelige mogelijkheid om geen btw te betalen, maar slechts een toeslag van 10% over de training en datgene wat onlosmakelijk aan de training verbonden is. De investering bedraagt dan € 603,90. Dit kun je aangeven bij je inschrijving (online of telefonisch).

Financiering en STAP-budget

Wil je voordeliger studeren? Er zijn verschillende interessante mogelijkheden en wettelijke regelingen om gebruik van te maken. Bekijk ze allemaal op www.suas.nl/financieringsmogelijkheden.

Wil je gebruik maken van de STAP-budget subsidieregeling? Dan worden eventuele arrangementskosten niet in rekening gebracht en kunnen er afwijkende gunstige prijzen en startdata gelden. Alle informatie hierover en de regeling zelf vind je op www.suas.nl/stap-budget.

Materiaal

Jouw investering in het lesmateriaal bedraagt € 76,01 (exclusief btw). Je ontvangt hiervoor:

 • Persoonlijke licentie voor de leeromgeving MijnSN
 • Succeskit SUAS NL
 • 6 mnd toegang tot online trainingen van New Heroes
 • Materiaalpakket
 • Giftige communicatie (boek)

Daarnaast ontvang je de hand outs en wordt er gebruikt gemaakt van online testen en scans. Mocht je reeds in het bezit zijn van de literatuur of deze niet via ons willen ontvangen, geef dit dan aan in het opmerkingenveld op het online inschrijfformulier of bij jouw telefonische inschrijving.

Arrangement

Voor het gebruik van de accommodatie, koffie/thee en een uitgebreid lunchbuffet betaal je in totaal € 70,00 (exclusief btw). Indien een lesdag virtueel wordt gegeven komen de arrangementskosten voor die dag te vervallen.

Programma

Start- en eindmeting

Deze training maakt jou sterker. Hoe we dat kunnen garanderen? Voor aanvang vul je een Ontwikkeldoelenscan in en ontvang je een persoonlijk rapport. Hierdoor weet je precies: Waar sta je? Wat zijn je doelen? En wat heb je nodig om daar te komen? Met hulp van de trainer ga je heel gericht en gefocust aan de slag met jouw ontwikkeling. En haal je er dus het maximale uit. Na afloop volgt een eindmeting. Deze Persoonlijke Ontwikkelingsscan geeft opnieuw een uitgebreid rapport. Zo is glashelder hoe je bent gegroeid, maar ook op welke punten je jouw ontwikkeling (zelfstandig) kunt vervolgen.

Leerdag

De training bestaat uit een online kick-off en 1 bijeenkomst van 1 dag.

Bijeenkomst:

 • 1 dag van 09.30 tot 17.00 uur

Deelnemers

De maximale groepsgrootte van deze training is 12 deelnemers.

Certificaat 

Na afronding van de training ontvang je, op basis van aanwezigheid en actieve deelname, een certificaat van SUAS. Hiermee heb je een door het bedrijfsleven kwalitatief hoog gewaardeerd certificaat in huis.

Incompany

Staan meerdere collega's voor dezelfde uitdaging? Dan is 'incompany' de ideale optie. Deze opleiding of training kan namelijk ook binnen jouw organisatie worden georganiseerd. Ons gespecialiseerde zusterbedrijf Relevance zal dit maatwerktraject samen met jou ontwikkelen. Relevance past de opdrachten en voorbeelden dan aan op de praktijksituatie in jouw organisatie.

Pluspunten van Incompany

 • Efficiënt - Je brengt in één keer de kennis en competenties van complete teams naar een hoger niveau.
 • Hoog rendement - De specifieke leerdoelen en -wensen van jouw collega's staan centraal.
 • Borging - We maken gebruik van actuele praktijksituaties voor optimale borging van leerdoelen.
 • Altijd - Jij bepaalt het moment waarop we de opleiding of training organiseren.
 • Overal - We organiseren de opleiding of training waar jij wil. Binnen of buiten je organisatie.

Advies aanvragen

STAP-budget

Het Stap-budget is een subsidie vanuit de overheid van maximaal € 1.000,- om een opleiding, training of cursus te volgen. Het is voor iedereen die zichzelf verder wil ontwikkelen vanaf 18 jaar tot aan de AOW leeftijd. Gebruik het als kans om je kennis te verdiepen binnen je loopbaan, of om eindelijk die omscholing te doen waar je al zo lang van droomt. 

STAP-budget aanvragen? Zo geregeld!

 1. Kies je opleiding en startdatum. Je moet starten binnen drie maanden vanaf het moment dat je het STAP-budget aanvraagt.
 2. Meld je met STAP-budget aan voor je opleiding. Bewaar je bewijs van aanmelding. Die heb je nodig voor je aanvraag bij UWV.
 3. Vraag je STAP-budget aan bij UWV met je bewijs van vooraanmelding. Binnen vier weken krijg je bericht.
 4. Is je aanvraag goedgekeurd? Start met je opleiding!

MEER LEZEN

Nu starten met Vertrouwenspersoon in praktijk

Vertrouwenspersoon in praktijk

Professionaliseer je rol als vertrouwenspersoon

 • Zet de volgende stap in je rol als vertrouwenspersoon
 • Versterk je vaardigheden in het voeren van lastige gesprekken
 • Deel en leer van ervaringen van collega-vertrouwenspersonen

Vragen of advies nodig?

Klik op onderstaande links om hulp te ontvangen

Kenneth Bernardina

Opleidingsadviseur

Gerelateerde opleidingen

Deze opleidingen zijn misschien ook wat voor jou