Ga naar het hoofdmenu Ga naar de inhoud

Verminder je stress in 4 vragen

Thema: Vitaliteit en stress
Rubriek
Blog
Datum
5 november 2018
2 minuten leestijd

Je moet (of wilt) te veel doen. En dat zo snel mogelijk. En zo goed mogelijk. Herkenbaar? Stel dan deze vragen voordat je in actie springt en laat je minder opjagen. Vanaf nu is het klaar met dat hollen, rennen, vliegen.

Belangrijk is om jezelf (en anderen) bij iedere taak te vragen hoe dringend deze is. Hiermee schat je de hoeveelheid werk beter in, maak je een betere planning en houd je overzicht. Alleen dat al maakt je minder stressvol.

Urgentie bepalen is echt zo moeilijk niet. Dit doe je namelijk met deze 4 vragen:

1. Moet dat echt nú?

De eerste en belangrijkste vraag. Deze vraag geeft je ruimte om taken te plannen. Je zult zien dat je veel taken echt niet direct hoeft te doen. En dat geeft je meteen al lucht.

2. Moet ík dat echt doen?

Een vraag waarmee je jezelf ‘beschermt’. Voor jezelf en voor die ander. Want misschien is het voor die ander gewoon ‘gemakkelijk’ om het jou te vragen? Dus stel deze vraag en je zult zien dat het aantal vragen aan jou op een positieve manier minder wordt.

3. Moet dat écht op deze manier?

Vraag je af óf en waarom bepaalde urgenties steeds weer terugkomen. Kun je het niet anders regelen? Of is er niet een structurele oplossing te bedenken voor steeds diezelfde urgentie?

4. Is het sowieso nodig dit te doen?

Stel jezelf of de vrager deze wedervraag. Het klinkt misschien wat ‘brutaal’. Maar het is wel een manier om die ander na te laten denken of het wel nodig is. Want ook jij weet vast wel dat vele taken ‘vaak gewoon over gaan in de tijd’.

Probeer het eens uit. Schrijf deze 4 vragen op een papiertje en hang dat (‘onzichtbaar’) bij je werkplek. Dat helpt je eerst de urgentie te onderzoeken, voordat je weer in galop vol stress vertrekt!

Baas over je tijd

Leer efficiënter en effectiever met je tijd omgaan. In de training Timemanagement ontdek je de kunst van prioriteiten stellen, reëel plannen en keuzes maken. Met als doel: grip op je werk en minder stress.

BEKIJK DE TRAINING

Een blonde man met een geruite blouse denkt na en voelt met zijn hand aan zijn sikje. In die hand heeft hij een pen vast.

Gerelateerde artikelen