Ga naar het hoofdmenu Ga naar de inhoud

Van stress naar bevlogenheid: werk aan de optimale balans

Thema: Vitaliteit en stress
Rubriek
Blog
Datum
24 februari 2020
2 minuten leestijd

Uitdagingen, hoge eisen of veel taken mogen er zijn, als er maar voldoende energiebronnen tegenover staan. Ontdek hoe je meer bevlogenheid creëert.

Stress in het werk is een thema dat bij veel organisaties hoog op de agenda staat. Vaak met de intentie om stress gericht aan te pakken. Maar is werkstress per definitie negatief?

Soms kan een flinke uitdaging wel stress opleveren, maar het kan je ook helpen om het beste uit jezelf te halen. Bij Schouten & Nelissen zien we zowel in de praktijk als uit onze onderzoeken dat uitdagingen in combinatie met voldoende hulpbronnen je bevlogen maken.

Het kan ook anders

Binnen veel bedrijven is het onvermijdelijk: door structureel overwerk, veeleisende klanten of een gebrek aan teamgevoel ervaren werknemers stress. Als deze werkstressoren langere tijd aanhouden kan dit leiden tot verzuim en als veel stress langdurig aanhoud zelf tot een burn-out.

Maar wist je dat te weinig druk een bore-out kan oproepen? Als je zelf heel druk bent kan je het je misschien niet voorstellen, maar er zijn banen waarin mensen zich structureel vervelen.

Beide scenario’s kunnen ervoor zorgen dat je geen motivatie en energie in het werk ervaart. Gelukkig kan het ook anders. Uitdagingen, hoge eisen of veel taken mogen er zijn, als er maar voldoende energiebronnen tegenover staan.

Hoe werkt dat dan precies?

Het Vitaliteitsmodel richt zich op het creëren van bevlogen medewerkers die vanuit passie en energie presteren. Het is zowel voor werkgevers als werknemers de uitdaging om energiebronnen te creëren en te benutten die medewerkers helpen om te gaan met de taakeisen in het werk.

Voldoende energiebronnen in het werkt bufferen namelijk het effect van werkstressoren waardoor je goed kunt blijven presteren. De combinatie van voldoende energiebronnen en uitdagingen in het werk zorgen voor bevlogenheid. Bij energiebronnen kun je denken aan feedback krijgen van collega’s, de mogelijkheid om jezelf verder professioneel te ontwikkelen en erkenning en waardering van leidinggevenden.

Door het toepassen van de principes van het Vitaliteitsmodel in organisaties, ontwikkelen werkgevers een positieve werksituatie waarin medewerkers zelf zorgen voor een goede balans tussen taakeisen en energiebronnen.

Waar begin je?

De tijd van losse initiatieven voor meer vitaliteit is voorbij. Zoek je een integrale aanpak met een meetbaar resultaat? Ontdek Energize, het employee empowerment & vitality programma van Schouten & Nelissen.

BEKIJK HET PROGRAMMA

Een hand die een stressbal fijnknijpt.