Ga naar het hoofdmenu Ga naar de inhoud

Stresslessen van een werkende moeder

Thema: Vitaliteit en stress
Rubriek
Blog
Datum
15 mei 2018
3 minuten leestijd

Maandagochtend. Missie: probeer 3 mini-gezinsleden op de juiste plaats van bestemming te krijgen. Met gevulde rugzakken, enigszins acceptabele kleding en – belangrijk – op tijd. En zorg er vervolgens voor dat je zelf maximaal presteert op je werk. Let op: kom alert over. En probeer vooral niet te gapen. O ja en doe dat 4 dagen op rij. Hoe ga ik om met de stress die daarbij komt kijken?

Zo hoort het?

In onze westerse maatschappij hebben we bedacht dat het zo hoort. Ouders werken en brengen de kinderen naar andere opvoeders. Leuk die norm. Maar het levert mij een hoop stress op. Iedere ochtend voer ik the battle of the outfits. Geef ik leiding aan het boterhammenpromotieteam. En ben ik meewerkend voorman in het kleinste kamertje van het huis. Ik kan je zeggen, na die exercities ben ik niet per se een leuke mama of gezellige collega. Voor mij is het tijd voor iets meer maatwerk.

Keuzes maken

Uitvinden waar de schoen wringt, dus. En bewuste keuzes maken die bij mij passen. Een belangrijke vraag die ik mezelf stel: vind ik het erg om te werken? Nee, ik heb een uitdagende baan, leuke collega’s en mijn werk-privé-balans is top. Keuze 1 is duidelijk: ik word geen fulltime huisvrouw. Wat vind ik dan niet leuk aan werkdagen? Het gevoel van op tijd de kinderen afleveren en op mijn werk verschijnen, discussiëren met 4-jarigen, de deur uit haasten, stressen of de mini’s wel gezond eten. Keuze 2: daar ga ik iets aan veranderen.

Waar zit de pijn?

Allereerst ga ik na op welke momenten ik stress ervaar. Het blijkt alleen te gaan om de maandag en dinsdag. De dagen dat mijn drie oogappeltjes naar school of de opvang moeten. Op die andere dagen is er altijd iemand in huis en hoeft mijn babyzoontje zich in ieder geval niet op een specifiek tijdstip ergens te bevinden. Hoe kan ik de stress verminderen op de eerste twee dagen van de week?

De oplossing

Ik heb het volgende bedacht. Hier komt ie: ik sta een kwartier eerder op. Dat kwartier verloren slaap voelt de eerste dagen misschien alsof ik de nacht heb doorgehaald, maar dan ben ik eraan gewend. En ontstaat er net iets meer speling. Ik leg de avond van te voren alle spullen en kleren al klaar – in goed overleg met mijn kleuters uiteraard. Dat houdt mogelijk in dat ik de volgende dag met een brandweerman en prinses op pad moet. Het zij zo. Verder ga ik op maandag thuis werken. Dat scheelt reistijd en stresstijd. En ik leg de lat iets minder hoog. Dan is mijn huis de eerste dagen van de week maar een bende. Vind jij het erg? Nee? Dan ik ook niet.

Geluksmoment

Superfijn, die pragmatische aanpak. Maar er is nog iets wat me helpt. Iedere dag neem ik even de tijd om bewust van mijn gezin te genieten. Soms vergeet ik door de waan van de dag hoe bijzonder het is dat we met zijn vijven kunnen ontbijten. En naar heerlijke kleuterprietpraat en gezellig babygebrabbel kunnen luisteren. De stress die volgt kan ik dan wel aan. Nee, schrap dat. De hele wereld kan ik dan aan!

Leer omgaan met stress

Ervaar jij ook weleens stress? Thuis of op je werk? Of een combinatie van die twee? Hoe ga je slim om met de tijd die je hebt? Leer tijdens onze trainingen om prioriteiten te stellen. En word je bewust van je eigen gedrag. Reken af met oude gewoontes.

BEKIJK DE TRAININGEN

Een klein meisje is aan het strijkkralen.

Gerelateerde artikelen