Ga naar het hoofdmenu Ga naar de inhoud

Na de burn-out #7: 'Geniet nou eens van je successen'

Thema: Vitaliteit en stress
Rubriek
Blog
Datum
1 november 2018
3 minuten leestijd

Hollen, hollen, hollen. Altijd maar hollen. Freek van Kraaikamp werkte zich een slag in de rondte. Met succes. Maar daarvan genieten? Ho maar. Na zijn burn-out besluit hij het hélemaal anders te doen. Want als je behaalde doelen niet viert, wat voor nut hebben ze dan?

Het zal inmiddels een jaar of zeven geleden zijn. Eigenlijk weet ik het nog heel goed, net als mijn vriendin. Beste overhemd aan, mooiste jasje en nog zag ik er niet half zo goed uit als zij. Beetje zenuwachtig, beetje onwennig. Want we gingen eten ‘op stand’.

Nu ben ik niet zo heel snel onder de indruk, maar het Okura was toch wel next level. Ik weet nog dat ik aan het einde van de avond 500 euro moest afrekenen, en grapte dat ik 'hoopte dat mijn studiefinanciering wel gestort was’. Het was een prachtige avond, die ik waarschijnlijk nooit meer zal vergeten. Net als de aanleiding.

Target door het dak

Het was namelijk een cadeautje, van mijn toenmalige werkgever. Als recruiter overschreed ik die maand mijn target. Sterker nog, hij ging vier keer over de kop. Had ik die maand mijn twee ‘plaatsingen’ gedaan, dan was ik met een leuk extra zakcentje naar huis gegaan. Die maand deed ik er acht. En dit was mijn bonus.

Het grappige is dat zowel het succes als het ‘vieren’ in mijn hoofd onlosmakelijk aan elkaar zijn verbonden. Okura is prestatie, prestatie is Okura. Ik kan me niet meer herinneren dat ik mezelf daarna ook nog op zo’n manier heb beloond, en daar baal ik van.

Stoppen leek onmogelijk

Er zijn de daaropvolgende jaren altijd momenten geweest die het vieren waard waren. Eigenlijk is het een soort succes-sneeuwbal geweest. Ieder jaar nieuwe of grotere successen. Alleen rolde die sneeuwbal zo snel de berg af, dat stoppen haast onmogelijk leek.

Het ging altijd maar door, en daarom was er vrijwel nooit een moment om even te stoppen en te realiseren wat er zojuist gebeurd was. Ieder succes werd de nieuwe standaard, en vanuit die standaard vormde zich weer een nieuw doel.

Altijd iets te doen

Het is gek, maar verklaarbaar, dat ik het enige onvergetelijke ‘viermoment’ van iemand anders kreeg. Iets krijgen is namelijk een stuk makkelijker dan het jezelf cadeau doen. Ik denk dat ik niet de enige ondernemer of zelfstandige ben die met dit probleem kampt.

Wanneer je in de flow en de snelheid zit, dan is het ongelofelijk moeilijk om jezelf te stoppen en te zeggen: nu is het even genoeg, nu ga ik mezelf eens lekker in de watten leggen. Want de zaak, die staat nooit stil. Er is altijd wel iets te doen, een nieuwe droom om te verwezenlijken.

Halfslachtige feestjes

Dus vierde ik het contract voor mijn debuutroman met een paar biertjes in de kroeg. De oprichting van mijn eerste bedrijf met een half glaasje champagne, want er moest nog gewerkt worden. De oprichting van mijn tweede bedrijf vierde ik met mijn vriendin, tijdens de lunch. Bij mij, in de straat. Met 1 glaasje wijn. Want er moest nog gewerkt worden.

Zo ging het met mijn honderdste t-shirt, de tweede en derde druk van mijn roman, mijn voorpagina-artikel in het NRC. En zo kan ik nog wel even doorgaan. Er was altijd een reden om het vieren vooral niet te doen.

Wat is succes zonder viering?

En daar ga ik dus mee stoppen. Vanaf vandaag. Omdat ik heilig geloof dat dit een van de pijlers onder mijn burn-out is geweest. Hollen, hollen, hollen. Altijd maar hollen. Succesvol zijn, maar je niet succesvol voelen. En zoals ik net al aanhaalde: ieder succes vormt de nieuwe standaard, waarna zich weer een nieuw doel vormt. Nu is dat op zichzelf niet eens zo verkeerd. Maar als je die successen niet viert, wat is het nut er dan van om ze na te streven?

Jezelf rijkelijk belonen

Daarom heb ik besloten om aan mijn doelen ook exorbitante beloningen te hangen. Het zal mijn Hollandse kleinburgerlijkheid wel zijn, maar ik schaam me meer voor de krankzinnigheid van de beloning dan voor de idiote doelen. Maar toch. Als je mij in 2019 op en neer ziet vliegen naar Berlijn voor een obscure voetbalwedstrijd of mij een nacht ziet slapen in een bouwkraanhotel in Amsterdam, dan weet je dat het goed met me gaat.

Omdat ik mijn doel heb behaald. En omdat ik het eindelijk van mezelf mag vieren.

Meer weten?

Wil jij ook jezelf versterken? steviger in je schoenen staan? Weerbaarder en vitaler worden? Kijk dan eens naar ons uitgebreide aanbod op het vlak van Vitaliteit en stress.

BEKIJK DE TRAININGEN EN OPLEIDINGEN

Gerelateerde artikelen