Ga naar het hoofdmenu Ga naar de inhoud

Na de burn-out #5: ‘Koop het leven niet op de groei’

Thema: Vitaliteit en stress
Rubriek
Blog
Datum
1 september 2018
3 minuten leestijd

Het leven dat je leidt, moet nú passen. Niet pas over een aantal jaren. Toch maken we ons vaak heel druk om later. Na zijn burn-out is Freek van Kraaikamp (33) gestopt met ver vooruit plannen. Zijn verhaal.

Toen ik zo rond de tien jaar was, wilde ik profvoetballer worden. Bij NEC het liefst, in het rood, zwart en groen paraderen over het veld van het Goffertstadion. Rond mijn zestiende wilde ik niets liever dan DJ worden. Die massa op de dansvloer in extase brengen. Een paar jaar later zag ik mezelf wel als consultant rondlopen in een groot, strak en vooral hoog kantoorpand. Consultant waarin, dat maakte niet uit. Als het maar op mijn businesscard stond. Die ik te pas en te onpas overal trots op tafel zou gooien.

En nu: 33 jaar en een burn-out verder. Inmiddels ben ik gestopt met ver vooruit plannen. Ik zie het allemaal wel, maak me niet zo druk om later. En dat werkt verschrikkelijk ontnuchterend.

Te veel offers

Of ik nu voetballer, DJ of consultant wilde worden. Het was een droom die in die periode en levensfase bij me paste. Bij wie ik was, en hoe ik leefde. Net zoals het ‘doelloze leven’ dat ik nu leidt in deze fase bij mij past.

Nu zul je mij er absoluut niet voor horen pleiten dat je zonder doelen of ambitie alles maar op je af moet laten komen. Dat je een beetje lijdzaam moet wachten wat er gaat gebeuren. Maar als ik het afgelopen jaar iets heb geleerd, dan is het wel dat je niet moet vergeten om vooral nu te genieten.

Leven op de groei

Zeker zakelijk zijn we bereid om gigantische offers te maken, voor een doel dat mijlenver (of jarenlang) van ons af ligt. De hoofdpersoon van mijn debuutroman werkt met zijn vijf collega’s op een kantoor. Hij verwoordt het als volgt: ‘Alle vijf kozen ze deze baan omdat het later beter is voor hun carrière. Later, als je groot bent. Alsof je het leven op de groei koopt.’

Bij vlagen lijk ik op de hoofdpersoon, en ziet mijn leven er net zo uit als het zijne. Maar na de burn-out weiger ik te leven alsof ik het op de groei koop. Het moet nú passen. Minstens grotendeels.

Je leeft nu!

Als je doel mijlenver of jarenlang van je af ligt, dan heb je nog wel even te gaan. En die tijd tussen het heden en mijn doel, daar wil ik ook van genieten. Ten eerste omdat ik nu leef, en ten tweede omdat ik de kans vrij groot acht dat er in de tussentijd iets verandert waardoor mijn einddoel ook weer anders wordt.

Ik ben geen voetballer, hardcore DJ of consultant. geworden. Ik heb nu twee bedrijven, twee boeken en een kledinglijn. Maar dat kan volgend jaar allemaal weer anders zijn. En dat is niet erg, want ik haal nú plezier uit wat ik doe.

‘Ik zie na de zomer wel’

De zaken veranderen, met leeftijd, ervaring en gebeurtenissen. Bij mij zijn het een burn-out, overlijdens en een nieuw bedrijf geweest die alles binnenstebuiten keerden. De wereld ziet er compleet anders uit dan in 2017. Het voelt heel gek aan om ‘ik zie na de zomer wel’ te antwoorden als iemand vraagt wat mijn volgende stap is. Dat voelt heel vreemd, maar ook bevrijdend. In de afgelopen periode heb ik geleerd dat ik moet dealen met wat het leven nu voor me in petto heeft.

Je mag best vooruit plannen. Je mag je doelen zo groot mogelijk maken. Alleen veranderen plannen en streef je zomaar ineens andere doelen na. Dus vergeet vooral niet om ook nu te genieten.

Meer weten?

Wil jij ook jezelf versterken? steviger in je schoenen staan? Weerbaarder en vitaler worden? Kijk dan eens naar ons uitgebreide aanbod op het vlak van Vitaliteit en stress.

BEKIJK DE TRAININGEN EN OPLEIDINGEN

Een man leunt over de reling van een brug en kijkt naar links de camera in.

Gerelateerde artikelen