Ga naar het hoofdmenu Ga naar de inhoud

Na de burn-out #3: ‘Herzie wat succes voor jou betekent’

Thema: Vitaliteit en stress
Rubriek
Blog
Datum
29 juni 2018
3 minuten leestijd

Je werkt hard om vooruit te komen en succesvol te zijn. Heel hard. Te hard. En dan raak je burn-out en ontdek je dat de doelen die je nastreefde, eigenlijk niet zo belangrijk zijn als je eerder dacht. In deze blog deelt ervaringsexpert Freek van Kraaikamp (33) waarom je eens goed moet bedenken wat je écht onder succes verstaat. En waar je het allemaal voor doet.

‘Het gaat wel lekker he?!’

Facturabele uren, new business, engagement, likes, shares, airtime en schouderklopjes. Ik kreeg ze allemaal, in veelvoud. En dat doet je goed. De meest gehoorde zin van het afgelopen jaar was toch wel ‘Het gaat wel lekker he?!’

Het was een retorische vraag. Beantwoordt zichzelf, als een vanzelfsprekendheid. Iedereen wist dat het goed ging. Iedereen zag de foto’s. Freek bij de uitgeverij. Freek op het podium. Freek bij de radio. Die Freek doet het goed. Freek is succesvol. Of toch niet?

Meer, meer, meer

De afgelopen anderhalf jaar stond zakelijk eindelijk in het teken van oogsten. Dat is natuurlijk fantastisch. Na zo hard werken heb ik eindelijk bereikt wat ik wilde. Successen behalen bij grote merken met mijn eigen verhaal, in mijn eigen stijl. Zonder concessies te doen. Klinkt goed, toch?

Minder, minder, minder

Maar om heel eerlijk te zijn: de zakelijk ogenschijnlijk succesvolle jaren hebben een donker randje gekregen. Eentje die pijn doet, maar mijn leven ook relativeert en mijn definitie van ‘succesvol zijn’ volledig op zijn kop heeft gezet. In de tijd waarin zakelijk alles alleen ‘meer, meer, meer’ was, daar was het privé op zijn zachtst gezegd ‘minder, minder, minder.’

Zo joeg ik mezelf een burn-out in die niet alleen mijzelf raakte, maar ook de mensen om mij heen, met mijn vriendin in het bijzonder. Iets wat onze relatie toch wel even onder spanning heeft gezet. En hebben we met onze vriendengroep in een jaar tijd meerdere dertigers moeten begraven. Ik kan je vertellen, dat doet iets met hoe je tegen het leven aankijkt. Iets wat ik mij pas later realiseerde.

Pijn relativeert

Het klinkt cliché, maar toch is het zo. Pijn relativeert. Als je constant op een wolk van succes leeft, dan is het pijnlijk en verhelderend als je er keihard vanaf dondert. Het is iets waar ik mij de laatste weken veel mee bezig heb gehouden. Heeft de burn-out wezenlijk iets verandert in mijn leven? Ik kan er geen beter antwoord op geven dan een volmondig: ‘JA!’.

‘Wanneer ben je succesvol?’

Het was tijdens een radio-uitzending van VPRO’s Nooit Meer Slapen dat ik de vraag kreeg. ‘Wanneer ben je succesvol?’ Het was bijna middernacht en ik zat in een haast verlaten radiostudio op een donker mediapark in Hilversum. Ik was er om te praten over mijn debuutroman, maar kreeg een vraag over het leven. Het is een vraag die me nog steeds niet loslaat.

Ik wil een goed mens zijn, loyaal vooral.’ Dat is het antwoord dat ik gaf.

Succes is geen vaststaand feit

Waar ik voor mijn burn-out mijn succes onbewust spiegelde aan likes, facturabele uren, verhoogde tarieven en applaus. Daar leer ik nu meer en meer de balans te vinden tussen mijn ‘succes als mens’ en de schouderklopjes en binnenkomende euro’s. Het klinkt verschrikkelijk geitenwollensok, maar anders kan ik het niet stellen. Het helpt me om beter te kiezen wat ik wel en niet doe.

Niet alleen voel ik me hierdoor privé een stuk gelukkiger. Het relativeert ook de pieken en de dalen in mijn zakelijk leven, die me voorheen juist zo uit balans konden brengen.

Misschien is het gek om te zeggen, maar de burn-out heeft me zowel zakelijk als persoonlijk een stuk beter en gelukkiger mens gemaakt. Dat noem ik nog eens een geluk bij een ongeluk.

Burn-out, en dan?

Elke maand vertelt Freek over zijn leven Na de burn-out. Met belangrijke inzichten over herstellen en een terugval voorkomen. Freek heeft een eigen coachingsbureau, schrijft columns en artikelen voor o.a. NRC, VICE en Nieuwe Revu en lanceert in 2018 zijn debuutroman, kledinglijn en online platform onder de naam Elitepauper.

Meer weten?

Wil jij ook jezelf versterken? steviger in je schoenen staan? Weerbaarder en vitaler worden? Kijk dan eens naar ons uitgebreide aanbod op het vlak van Vitaliteit en stress.

BEKIJK DE TRAININGEN EN OPLEIDINGEN

Gerelateerde artikelen