Ga naar het hoofdmenu Ga naar de inhoud

Hoe vind je rust in een dynamische wereld?

Thema: Vitaliteit en stress
Rubriek
Nieuws
Datum
8 maart 2016
2 minuten leestijd

Opvallend nieuws voor en over vrouwen: het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) meldde vandaag dat vrouwen minder goed tot rust komen dan mannen. Vrouwen vinden het lastiger om zich te ontspannen. Vaak zijn ze in hun vrije tijd nog bezig met zorgen, werken of andere ‘moetjes’. Hierdoor voelen vrouwen zich gejaagder en zwaarder belast.

Vrouwen zijn dus mogelijk in het nadeel als het om voldoende ‘relaxtijd’ gaat. Toch heeft iedereen – man of vrouw – te maken met spanning en onrust. Thuis én op het werk. Gelukkig kun je jezelf wapenen tegen stress. Door je ‘psychologische flexibiliteit’ te vergroten krijg je rust in een wereld die steeds ‘aan je trekt’. En die ook nog eens constant verandert. Deze tips helpen je daarbij.

Tip 1. Accepteer je emoties

Zorgen, frustratie, onzekerheid... het zijn logische emoties. Alleen: ze zijn ook onproductief. Van nare emoties wil je af. Maar dan ga je in de ‘strijd’-stand. En krijg je alleen maar meer onrust. Laat je nare emoties gewoon even ‘zijn’. Vecht er niet tegen, maar voel ze. Je zult zien dat ze dan weer wegebben.

Tip 2. Je bent zelf de constante

Heb je al het een en ander meegemaakt in je leven? Vast wel. En kijk eens aan: je bent er nog steeds. Mogelijk ben je dus sterker dan je denkt. Wat er ook gebeurt en verandert… je bent zelf de constante. Je talenten en vaardigheden zijn een gegeven. Die zitten in je. Dus kun je altijd op je eigen kwaliteiten vertrouwen.

Deze tips komen uit het boek Mindfulness op het werk van Pieternel Dijkstra.

Meer weten?

Bekijk onze gerenommeerde Mindfulness trainingen.

BEKIJK DE TRAININGEN

Een vrouw met donkere haraen en een witte blazer zit voor een wazige achtergrond en heeft haar ogen gesloten.

Gerelateerde artikelen