Ga naar het hoofdmenu Ga naar de inhoud

Leer van het verleden om te bouwen aan de toekomst

Column #8

Thema: Vitaliteit en stress
Rubriek
Blog
Datum
3 december 2019
3 minuten leestijd

Het leven is een achtbaan. Ook voor Freek van Kraaikamp (34) waren de afgelopen drie jaar een reeks van hoge pieken, diepe dalen en ingehaald worden door de realiteit. Zijn levenslessen uit die jaren vat hij graag voor je samen. Om zelf je voordeel mee te doen.

De decembermaand. De schaatsen kunnen langzaam weer uit het vet. Handschoenen aan, muts op en toch nog maar eens die kalender checken of je tussen kerst en oud en nieuw nog slim een paar dagen vrij kunt nemen.

Maar, zoals ik in een eerdere column al vertelde, is het voor mij ook de tijd om rustig eens achterom te kijken. Wat voor jaar is het geweest, wat voor jaar gaat 2020 worden?

Weerbarstige realiteit

Als ik van 2019 iets heb mogen leren, is dat het maken van plannen goed is. Er dient altijd iets aan de horizon te gloren. Maar de dagelijkse realiteit is vaak weerbarstiger dan we zelf zouden willen. In mijn geval is dit nu alweer het derde jaar op rij dat de realiteit mijn mooie plannen doorkruiste.

In 2017 gooide een burn-out roet in het eten. En in 2018 gooide een aantal ingrijpende gebeurtenissen in mijn vriendengroep een sluier over een mooi jaar. En afgelopen jaar, tja, dat was ook weer onrustiger en pijnlijker dan verwacht. Zoals ze zeggen: ‘Life’s what happens to you when you’re busy making other plans.’

Dus, om het jaar af te sluiten wil ik je nog wat zaken meegeven. Mijn lessen uit een drie jaar durende achtbaan. Een achtbaan waarin het privé roerig was, maar waarin ik zakelijk keihard de lucht in schoot.

Wijze woorden

Niets komt alleen, en er komt al helemaal niets zonder offers. Dus maak ze. Maak offers. Ga diep, maar niet te diep. Val en sta op. Het meisje gaat voor de zaken. Vrienden overigens ook. Geef oprechte aandacht aan de mensen die het verdienen, maar geef nog de meeste aandacht aan jezelf. Stel doelen voor jezelf, maar maak die doelen niet heilig. Stel je doelen groot en ver vooruit, maar vergeet niet dat je nu leeft. Vier je successen, maar laat je successen niet de nieuwe standaard worden. Druk is goed, maar te druk niet. Structuur is goed, maar waak voor de sleur. Sta open voor anderen, maar luister vooral naar jezelf. Ga voluit, maar sta niet altijd aan. Maak keuzes, maar wees niet bang om je verlies toe te geven. Ga altijd voor de winst, maar weet ook wanneer het genoeg is. Hou de controle, maar laat ook los.

Tijd voor terugkijken

Dat is drie jaar aan vallen en opstaan in 150 woorden als tegeltjeswijsheden samengevat. Doe er je voordeel mee. Maar kijk vooral zelf even terug op wat voor jaar het geworden is. Wat waren de lessen die je hebt geleerd? Wat wil je in 2020 nog een keer herhalen, en wat vooral niet? Welke winsten ga je herhalen, en welk verlies ga je nemen? Ik kan je honderd adviezen uit mijn eigen leven geven, maar ik wil je een ding op het hart drukken.

Neem even de tijd en kijk terug. Tel je zegeningen. Geniet van je successen. Neem je verlies. Maak je balans op. En leer van het verleden om te bouwen aan de toekomst.

Meer weten?

Wil jij ook jezelf versterken? steviger in je schoenen staan? Sterker uit de hoek komen? Kijk dan eens naar ons uitgebreide aanbod op het vlak van Persoonlijke effectiviteit.

BEKIJK DE TRAININGEN EN OPLEIDINGEN

Een man leunt over de reling van een brug en kijkt naar links de camera in.

Gerelateerde artikelen