Ga naar het hoofdmenu Ga naar de inhoud

Hé, hoe gaat het met je?

Column #7

Thema: Vitaliteit en stress
Rubriek
Blog
Datum
1 november 2019
2 minuten leestijd

Ja, je bent druk, druk. Maar is dat nou werkelijk waar het om draait in het leven? Freek van Kraaikamp (34) betrapt zich erop dat hij zijn prioriteiten uit het oog verliest. Werk staat namelijk echt niet op de eerste plaats. In deze serie deelt Freek maandelijks zijn levenservaringen.

Het zijn vaak van die standaardbelletjes of -berichten waarmee de mensen om je heen even bij je inchecken. Via de telefoon, op straat of in de kroeg. ‘Hé, alles goed?’ ‘Tijd niet gezien.’ ‘Hoe gaat het met je?’ Standaardvragen die meestal ook een standaardantwoord krijgen. Toch zit er voor mij vaak best een kern in mijn standaardantwoorden. Deze geven namelijk aan hoe ik in de wedstrijd zit.

Hoe gaat het?

Mijn standaardantwoord op hoe het met me gaat, bestaat vaak uit drie losse componenten. Mijn werk, mijn vrienden en mijn vriendin. Dat is, als ik het heel plat sla, waar ik voor leef. Draait de zaak goed, is mijn vriendin happy en gaat het voorspoedig met mijn vrienden, dan gaat het ook goed met mij. Veel meer kan ik niet wensen.

Prioriteiten

Maar wat nog belangrijker voor mij is, dat is de volgorde van mijn antwoord. Soms merk ik dat ik eerst heel uitvoerig ga vertellen dat het met de zaken zo ontzettend goed gaat. Allemaal leuke projecten, goede omzet, hoge marges, veel likes, bla bla bla. Oh ja met mijn vriendin gaat het ook goed. En die vrienden vergeet ik dan even voor het gemak.

Als de wereld in elkaar valt

Dat is een kant van mezelf die ik haat. Als het druk is en ik zakelijk in the heat of the moment zit. Dan verlies ik nog wel eens uit het oog waar ik het uiteindelijk allemaal voor doe. Mijn zaken zijn leuk, ik doe echt mooie dingen. Maar dat is niet wat het belangrijkste is. Als de hele wereld in elkaar valt, dan weet ik wat er voor mij toe doet. En dan staat werk gewoon niet op de eerste plaats.

Vanzelfsprekende dingen

Daarom probeer ik me wekelijks of zelfs dagelijks scherp te houden. Om mezelf de vraag te stellen: ‘Hoe gaat het met je?’ Niet zozeer om het antwoord, maar om te bepalen of ik mijn prioriteiten nog wel op orde heb. Want het is druk en er komen zoveel nieuwe dingen op mijn pad. Maar ik wil ervoor zorgen dat de zaken die een vanzelfsprekendheid zijn, die dingen die er altijd zijn, mijn prioriteiten blijven behouden. Want als het om mijn prioriteiten gaat, dan is het vaak de dagelijkse gekte die regeert.

Rust en stilte

Voordat de sneltrein weer gaat rijden, kruip ik iedere ochtend nog even dicht tegen mijn vriendin aan. Als de timer van het koffiezetapparaat in de keuken afloopt en ik zachtjes het water door het filter hoor druppelen. Wanneer de kat ongeduldig voor de gesloten slaapkamerdeur trippelt omdat ze er zo graag bij wil. In alle rust en stilte, voordat de gekte van de dag weer losbreekt, weet ik heel goed waar mijn prioriteiten liggen.

Maar voor mij is het vooral de kunst om de prioriteiten in mijn leven te behouden, als de drukte weer toeslaat.

Meer weten?

Wil jij ook jezelf versterken? steviger in je schoenen staan? Sterker uit de hoek komen? Kijk dan eens naar ons uitgebreide aanbod op het vlak van Persoonlijke effectiviteit.

BEKIJK DE TRAININGEN EN OPLEIDINGEN

Een man zit op een bankje tussen de palen van een brug.

Gerelateerde artikelen