Ga naar het hoofdmenu Ga naar de inhoud

Bevlogenheid staat centraal binnen snel groeiend Fellowmind

Thema: Vitaliteit en stress
Rubriek
Klantverhaal
Datum
12 augustus 2020
5 minuten leestijd

Fellowmind groeit hard. Door de overname van verschillende Europese ondernemingen is de IT-dienstverlener binnen een aantal jaar meer dan verdubbeld in aantal medewerkers. Ondanks die groei staan de medewerkers en hun bevlogenheid nog altijd centraal. De Engagement Survey van Schouten & Nelissen ondersteunt Fellowmind in het monitoren van die bevlogenheid.

Bevlogenheid als KPI

"Mensen zijn onze belangrijkste asset. Zij maken het verschil - Peter Stulp, COO van de inmiddels 1350 medewerkers tellende IT-dienstverlener"

“Fellowmind heeft haar principes en identiteit uitgewerkt in een ‘brand culture book’. “Het fundament gaat over onze mensen: people are central to everything we do: people at heart.” Bevlogenheid staat daarin centraal: er is zelfs een KPI voor geformuleerd, zodat het onderwerp op alle niveaus op de agenda staat.

Waarom bevlogenheid? Stulp: “Bij veel organisaties gaat het nog steeds over tevredenheid en worden medewerkertevredenheidsonderzoeken gedaan. Maar er zitten veel meer aspecten aan werkbeleving dan tevredenheid. Talent inzetten, betekenisvol werk, uitdaging. Wij zijn overtuigd van de business case voor bevlogenheid. Als jij goed voor jouw mensen zorgt, dan zorgen zij goed voor jouw klanten. Dan overtreffen ze verwachtingen. En krijg je tevreden klanten.”

Focus op talent, uitdaging en betekenisvol werk

Om bevlogenheid te stimuleren is een positief werkklimaat nodig, naast persoonlijke aandacht. “We moeten de voorwaarden scheppen voor onze mensen om hun talenten te kunnen inzetten, uitgedaagd te blijven en betekenis te ervaren in hun werk. Kan ik doen waar ik goed in ben? Wat vind ik leuk? Draag ik ergens aan bij? Maar ook: is mijn werkdruk uitdagend genoeg, maar niet te hoog?”

De visie van Fellowmind draait om het mogelijk maken van ‘meaningful connections’. “Met ons werk willen wij bijdragen aan een betere wereld. Efficiënter werken met behulp van digitale middelen zorgt ervoor dat mensen meer tijd hebben voor betekenisvolle connecties. Het automatiseren van repeterend werk geeft meer ruimte om dingen te doen die echt ergens over gaan”. Dat geldt wat betreft Stulp ook voor de medewerkers: “Voor medewerkers is het belangrijk te weten waar je het voor doet.”

Juist in groei blijft bevlogenheid centraal

Een inspirerende visie, maar in een bedrijf dat zo snel groeit geeft dat natuurlijk wel een uitdaging. Zeker in een multinational waarin verschillende culturen ook nog eens een rol spelen. Hoe houd je alle neuzen dezelfde kant op waar het gaat over de bevlogenheid van medewerkers? En hoe houd je zicht op hoe het ervoor staat met die bevlogenheid?

Met de Engagement Survey begrijpen we beter wat er speelt en identificeren we verbeterpunten.

Stulp: “Dat begint al bij de keuze voor overnames: is er een match wat betreft cultuur en de kernwaarden van de onderneming? Al onze bedrijven hebben van nature al veel aandacht voor de mens”. Daarnaast heeft het leiderschap binnen Fellowmind een belangrijke rol in het stimuleren van bevlogenheid. Het onderwerp staat tot en met het hoogste management op de agenda als onderdeel van de drie ESG pijlers (Environmental, Social & Governance). “Ook hebben we een organisatie-breed leiderschapsprogramma waar bevlogenheid onderdeel van is”, aldus Stulp. “Het maakt deel uit van ons leiderschapsmodel. Die gedeelde visie is belangrijk. Onze toptalenten in ons future leadership programma worden daar ook in opgeleid.”

En dan is er nog de jaarlijkse Engagement Survey, die in alle onderdelen van het bedrijf gelijktijdig wordt uitgevoerd: “Met de Engagement Survey maken we het onderwerp objectief meetbaar. Zo stellen we over de hele linie vast hoe het ervoor staat”.

Inzicht krijgen met de Engagement Survey

De Engagement Survey wordt sinds 2015 jaarlijks uitgevoerd door Schouten & Nelissen. De vragenlijst biedt inzicht in de mate van bevlogenheid van de medewerkers, van Fellowmind-breed tot op teamniveau. Thema’s als talent inzetten, uitdaging en betekenisvol werk komen daarin terug. Naast zaken als werkdruk, bevlogen leiderschap en persoonlijke hulpbronnen.

Wat is de toegevoegde waarde van de Engagement Survey? Stulp: “Zeker als je hard groeit, zie je niet alles wat in de organisatie speelt. Met de survey begrijpen we dat beter, zien we trends en ontwikkelingen, en identificeren we verbeterpunten. Als je er middenin zit, heb je dat niet altijd door. De engagement survey geeft inzichten en signalen die je anders mist.”

“Belangrijk is dat je de tijd neemt voor de analyse en duiding. En de survey niet alleen gebruikt om de goede dingen eruit te lichten. Het onderzoek helpt om vanuit intrinsieke motivatie te werken aan de verbetering van de werkomgeving.”

Van inzicht naar 10.000 stappen per dag

Uit de laatste meting bleek dat de vitaliteit van medewerkers een aandachtspunt is: “Fysieke en geestelijke vitaliteit blijft belangrijk, zeker in deze branche. Daarom zijn we bijvoorbeeld vorig jaar begonnen met ‘Steptember’: 10.000 stappen per dag én daarmee geld ophalen voor onderzoek naar cerebrale parese. “Het heeft veel mensen in beweging gezet, inclusief mijzelf,” lacht Stulp.

Betekenisvol werk was ook een aandachtspunt. “Teruggeven aan de maatschappij wordt steeds belangrijker voor medewerkers, zeker voor de jongere generatie”, stelt Stulp. Hij is er trots op dat ondanks de enorme groei van het bedrijf er op veel vlakken, zoals persoonlijke leiderschap, een positieve ontwikkeling te zien is. Maar ook minder positieve resultaten neemt het management serieus: “In sommige onderdelen zien we minder betrokkenheid en meer afstand tot het werk. Daar moeten we zorgen voor meer binding met het werk en de organisatie”.

De talenten uit het future leadership programma zijn aan de slag gegaan met de resultaten van de Engagement Survey. Zij werken aan het verbeteren van vitaliteit en betekenisvol werk. Het doel is te komen met oplossingen en een pragmatische aanpak. Zodat niet alleen nu maar ook in de toekomst Fellowmind een bevlogen club blijft.

Wil jij ook inzicht krijgen in de bevlogenheid van jouw medewerkers?

Schouten & Nelissen helpt! Met onze op maat gemaakte onderzoeken ben je verzekerd van goed gefundeerde en toepasbare inzichten. Zodat jij net als Fellowmind aan de slag kunt om de bevlogenheid van jouw medewerkers te verhogen. Meer weten? Neem contact met ons op via mail of bel naar +31(0)418 - 683 440.

VRAAG ADVIES AAN

Een roze plaatje waar fellowmind opstaat.