Ga naar het hoofdmenu Ga naar de inhoud

Zo leid je succesvol een verandering.

Thema: Verandermanagement
Rubriek
Klantverhaal
Datum
16 oktober 2019
4 minuten leestijd

Richard Verhagen (hoofd inkoop bij Venator) werd gevraagd om een nieuwe inkoopafdeling op te zetten, omdat Venator onafhankelijk werd van Huntsman. De verwachtingen van Venator waren niet alleen hoog, maar ook anders dan de zakelijke inkoop die bij Huntsman werd toegepast. Verhagen zocht contact met Nicole Heupers, consultant en change-specialist bij Schouten Global. Zij moest Verhagen en zijn team helpen om de overgang tot een succes te maken.

Venator is een wereldwijd toonaangevend chemisch bedrijf. Ze spitsen zich toe op veilige, duurzame en verantwoorde ontwikkeling en productie van titaniumdioxide pigmenten en prestatie-additieven. Ze zitten op 25 locaties met in totaal meer dan 4.500 medewerkers. Hun klanten zijn verspreid over ruim 110 landen.

Duidelijke doelen en doelstellingen

Ieder verandertraject begint met het stellen van duidelijke doelen en doelstellingen. Daarom hebben Richard Verhagen en Nicole Heupers onderstaande doelen voor het Venator veranderprogramma opgesteld. Het programma moest:

  • Verhagen en zijn team helpen om de change succesvol en duurzaam aan te pakken
  • Relevant zijn voor het bedrijf en zich richten op de ‘wat’ en de ‘hoe’
  • Leiders van Venator ondersteunen, waardoor ze zo effectief mogelijk de verandering kunnen leiden en werknemers kunnen inspireren. De meeste leiders zijn 50 jaar of ouder. Ze moeten flexibel genoeg zijn om zelf met de verandering om te kunnen gaan en anderen te inspireren.
  • Inspireren en zo helpen om talenten binnen het bedrijf te behouden. Talenten krijgen de kans om betrokken te worden bij lopende veranderingen. Tijdens het programma moeten zij nieuwe vaardigheden leren en inzicht krijgen in hoe ze effectief om kunnen gaan met complexe veranderingen. Deze lessen moeten ze direct toe kunnen passen.<

Co-creatie

Venator en Schouten Global hebben het veranderprogramma samen ontworpen. Schouten Global vindt dat change-programma’s moeten worden geleid door onafhankelijke experts. Alleen zo wordt de verandering objectief en succesvol. Tegelijkertijd moeten binnen het bedrijf zelf veranderingen worden doorgevoerd. Daarom is de steun van Venator managers en medewerkers erg belangrijk. Het team heeft daarom besloten om het programma in de hele organisatie te implementeren.

Oprechte betrokkenheid

Terugkijkend zien we dat het veranderprogramma van Schouten Global veel voordelen heeft opgeleverd voor Venator. Richard Verhagen: “Wanneer je in contact komt met Schouten Global, merk je direct hun oprechte betrokkenheid. Hun hooggekwalificeerde consultants leiden je door het veranderprogramma. Hierdoor kan je bedrijf de beste beslissingen nemen. Bovendien leren je medewerkers veel over zichzelf. Als je een heel bedrijf wilt veranderen, moeten je leiders uit hun comfortzone stappen. Ze moeten verschillende benaderingen uitproberen en daar de voordelen van zien. Schouten Global ondersteunt die leiders tijdens dit proces.”

Drie kernprojecten

Elk bedrijf is anders. Daarom worden de verander-programma’s van Schouten Global voor elke klant op maat gemaakt. Samen met het team van leidinggevenden van Venator, werden drie essentiële kernprojecten geselecteerd om de overgang tot een succes te maken.

Project 1
Definieer een missie, visie, strategie en een meeslepend verhaal.

Project 2
Implementeer de ‘lean’ manier van werken: maak werkprocessen efficiënter en voer continu verbeteringen door.

Project 3
Definieer de klantcultuur en bouw een goed presterend team op.

Alle deelnemers werden verdeeld over de drie projecten. Het programma stimuleerde de deelnemers om op verschillende niveaus te werken:

  • Praktisch & direct toepasbaar
  • Disruptief, innovatief en buiten de comfortzone
  • Op basis van gedegen onderzoek en bewezen concepten

Het programma omvatte innovatieve manieren van werken en denken. Deze zijn gericht op de primaire doelstelling(en). Verhagen: “Het veranderprogramma is gericht op de ontwikkeling van de individuele medewerkers, maar ook op hun teamvaardigheden. Dit is erg goed in balans.”

De persoon, het team en de organisatie

“We gaan systematisch te werk om de verandering te realiseren”, legt Verhagen uit. “We werken continu op drie niveaus: op persoonlijk-, team- en organisatieniveau. Een van de oefeningen die we deden, was teambuilding. We moesten schapen hoeden. De oefening was gericht op teamprestaties en teambuilding. Door de voordelen van nauw samenwerken te ervaren, krijgt je team belangrijke inzichten over teamprestaties.

‘Help een leercultuur te creëren die deelnemers verantwoordelijk houdt voor hun individuele ontwikkeling’.

Met behulp van een evaluatiesessie werd het geleerde op persoonlijk-, team- en organisatieniveau concreet gemaakt. Alle deelnemers moesten hun ontwikkeling gedurende het traject presenteren. Hiervoor moesten ze zich richten op individuele, team-, project- en bedrijfsontwikkeling. De presentaties moesten concrete voorbeelden van hun bevindingen bevatten. Het doel van de sessie: een leercultuur helpen creëren die deelnemers verantwoordelijk houdt voor hun individuele ontwikkeling. Alle deelnemers ontvingen feedback van andere deelnemers. Zo werd een open feedbackcultuur binnen Venator gecreëerd.

Verhagen: “De consultant van Schouten Global is erg enthousiast, zeer gemotiveerd en betrokken, maar ook zeker veeleisend en uitdagend. De communicatie tussen Venator en Schouten Global is duidelijk en snel. Ze reageren snel op alles wat we vragen en ze geven ons uitsluitend relevante informatie.”

De persoon, het team en de organisatie

Verhagen: “Programma’s voor duurzame verandering hebben tijd nodig. Ook dit project zal nog geruime tijd duren. Tot nu toe hebben we het werkproces en het trainingsplan opgesteld en uitgevoerd. We hebben het proces geëvalueerd in termen van effectiviteit. Tenslotte hebben we actieplannen voor verbetering opgesteld.

Om onze focus op prestaties en vooruitgang te behouden, ontwikkelen we nu een KPI-dashboard. We hebben een Inkoop-benchmark uitgevoerd waarin we marktleiders en -achterblijvers vergeleken om de lat te leggen. We hebben een duidelijk inzicht in welke werknemers veranderen, en welke (nog) niet veranderen. Op basis van de feedback van een uitgebreide enquête blijven we onze prestaties verbeteren. Het team van leidinggevenden komt langzaam maar zeker in de categorie High-Performance terecht door de krachten te bundelen. We zijn goed op weg en we zullen ons pad van verandering voortzetten. Immers: de enige constante is verandering.”

Meer weten?

Heb je een ontwikkelvraag voor jouw organisatie? Zoek je advies over verandermanagement? Informeer geheel vrijblijvend naar onze Incompany & maatwerk mogelijkheden?

VRAAG ADVIES AAN

Groep professionals zittend in een meeting op kantoor in een gezellige sfeer.

Gerelateerde artikelen