Ga naar het hoofdmenu Ga naar de inhoud

Het collectief verandervermogen.

Change Stories blog 1

Thema: Verandermanagement
Rubriek
Blog
Datum
30 maart 2020
2 minuten leestijd

De afgelopen weken, dagen zijn voor de mensheid van een extreem uitdagende soort geweest. Onzekerheid, angst, onrust heeft ons overspoeld en soms overheerst. Na de eerste golven van paniek, dook echter ook grote wijsheid op. Grote beslissingen zijn genomen. Een groot appèl op ons verandervermogen is gedaan. En daar wil ik even op inzoomen. Ons verandervermogen.

Door Corline van Reenen, Leadership & Change Consultant Schouten Global.

Want wat dachten we daar ook al weer over? Afgelopen jaar heb ik menig gesprek gevoerd waarin toch wel zorgen geuit werden over de mate waarin mensen kunnen veranderen. Waarin leiders zich afvroegen, kan ik zelf eigenlijk nog wel veranderen? Want ja dat is ook niet eenvoudig, blijkt ook de afgelopen dagen.

Onze motivatie is sterk

Diep ingesleten gewoontes als met je handen je hoofd aanraken, raak je niet zomaar kwijt. Maar heel vaak je handen wassen lukt nu toch weer wel. Ik moet denken aan Martin Appelo’s formule voor persoonlijke verandering. Hij beschrijft in zijn boek ‘Waarom veranderen (meestal) mislukt’ wat er voor nodig is om wél te kunnen veranderen. Een heel cruciaal onderdeel van zijn formule is ‘internal drive’; de motivatie om te veranderen.

En die motivatie wordt op zijn best aangewakkerd als er grote lijdensdruk is. Als er in jouw persoonlijk systeem een grote noodzaak is tot verandering. Corona heeft op die knop gedrukt. Want wat blijken we in staat te zijn tot verandering! Wat zien we om ons heen al ontstaan aan verandering. Dingen die we eerder niet voor elkaar kregen, lukken ons nu wel. Ik noem wat zaken die ik om me heen gezien en gehoord heb:

Mensen zijn thuis gaan werken die dat eerder nooit deden. Mensen werken met online tools zoals skype, zoom, teams et cetera, waar ze voorheen niet mee werkten. Leidinggevenden beslissen sneller dan ooit. HR managers staan voor grote uitdagingen en beslissen sneller dan ooit. Leidinggevenden werken vanuit huis online en staan voor de uitdaging van overlaten, loslaten, vertrouwen. Ze gaan dit aan. Medewerkers pakken innovatie-uitdagingen op. Gedreven om hun werk te behouden, om te helpen.

Voor iedereen die denkt dat veranderen lastig is: het blijkt maar weer dat iedereen het kan.

Kinderen werken thuis zelfstandig aan hun huiswerk. Leraren geven online les op afstand. Bedenken bijvoorbeeld challenges voor de kinderen als gymles. Kinderfeestjes kunnen ook online doorgaan. Ministers en burgemeesters werken op afstand met elkaar samen ongeacht politieke kleur. Supermarkten verruimen hun openingstijden. Tieners helpen vakkenvullen. Opa’s en Oma’s werken in hun tuin of balkon in plaats van als oppas. En facetimen met hun kroost. Eenzame ouderen krijgen meer post en aandacht dan ooit. Studenten stappen in een transport- zorg- of oppasbaan om te helpen. Heel veel mensen zoeken overdag de natuur op. Kinderen bouwen overdag hutten in het bos.

En eindelijk waarderen we de vitale functies in onze samenleving.

Houd dit vol!

Zoveel nieuw gedrag ontstaat. Als we dit nu een tijdje vol kunnen houden, slijt het ook in. Ook dat is voor gedragsverandering nodig. Dat we het een tijdje vol houden ons nieuwe gedrag. Dus houd dit vol. Blijf zoomen, wandelen, helpen, innoveren, delegeren, waarderen en informeren. Dan komen we vernieuwd uit deze uitdagende tijd.

Wat gebeurt er in ons brein bij veranderingen?

Verhoog de veranderkracht door kennis van het brein. Volg de masterclass breinkennis en veranderkracht van SUAS.

BEKIJK DE MASTERCLASS

Een vrouw met korte blonde haren leunt op een tafeltje en kijkt de camera in.

Gerelateerde artikelen