Ga naar het hoofdmenu Ga naar de inhoud

Change starts with I

Thema: Verandermanagement
Rubriek
Artikel
Datum
18 november 2019
2 minuten leestijd

Blauwdrukken om van A naar B te komen, mogen door de versnipperaar. Het is een illusie dat je organisatie relevant blijft in een onzekere toekomst door te doen wat je altijd deed. Meebewegen met nieuwe ontwikkelingen en eisen vraagt om continue, vloeiende verandering vanuit een duidelijk ‘waarom’.

In 20 jaar als change manager heb ik veel voorbij zien komen. Veel mis zien gaan. De belangrijkste reden dat verandertrajecten falen? Organisaties zijn gericht op kortetermijnsucces. Leiders blijven doen wat ze altijd deden en een heldere North Star ontbreekt.

De helft van de veranderingen faalt dan ook door slecht leiderschap. Senior management denkt een strategie uit, tekent een ander harkje, past de processen aan en stuurt medewerkers naar een tweedaagse training. Maar daarmee beklijft een transformatie niet. Met de juiste strategie en vaardigheden op de werkvloer heb je slechts 2 van de 4 veranderknoppen in handen.

‘De helft van de veranderingen faalt door slecht leiderschap.’

Het plaatje is incompleet zonder ook leiderschap en cultuur aan te pakken. Blijven onderhuidse patronen en routines intact, dan valt de organisatie na een korte periode van verandering weer terug in de oude manier van werken. Patronen moeten echt doorbroken worden, indien nodig met bold moves die de status quo verstoren.

Wanneer je parallel aan de 4 knoppen draait, ligt sustainable change binnen handbereik. Dat is mijn grootste les uit 20 jaar verandermanagement, die ik niet alleen opdeed bij Deloitte en Rijnconsult als externe change consultant voor veel organisaties, maar ook intern als change manager bij de transformatie van energiegigant RWE/Innogy. Ontdek van die laatste het sustainable veranderverhaal met 70.000 medewerkers.

Benieuwd naar de rol van strategie, leiderschap, cultuur en vaardigheden bij veranderingen? Lees dan naast de inzichten van Schouten & Nelissen-experts ook de ervaringen van A+O Metalektro, Auping, het Korps Commandotroepen, topman Alexandre Mallmann en meer. Uit alle verhalen wordt één ding duidelijk: change starts with I.

Meer weten?

Bekijk dan ons complete aanbod op het gebied van Organisatieontwikkeling en verandermanagement.

BEKIJK DE TRAININGEN EN OPLEIDINGEN

Een vrouw met blonde haren en blauwe ogen lacht naar de camera. De vrouw heeft een turquoise topje aan.

Gerelateerde artikelen