Ga naar het hoofdmenu Ga naar de inhoud

5 tips voor projectmanagers

Thema: Projectmanagement
Rubriek
Artikel
Datum
18 januari 2018
2 minuten leestijd

Projectmanagers, organisaties lijken ze harder nodig te hebben dan ooit. Word jij in jouw functie ook regelmatig gevraagd om in projecten te werken of deze te coördineren? Lees dan onderstaande tips voor projectmanagers.

1. Draag een heldere visie uit

Een goede projectmanager inspireert zijn team. Bepaal voor jezelf waar je heen wilt met het project en draag dit ook uit. Visualiseer het eindresultaat – in een diagram, grafiek, tekening of wat je ook maar geschikt vindt – zodat het hele team hetzelfde doel voor ogen heeft. Met een duidelijke visie krijg je alle neuzen dezelfde kant op én geeft u vleugels aan het team.

2. Communiceer open en duidelijk

Medewerkers willen duidelijke feedback, uiteraard zonder ontmoedigd te worden. Dus wees open en duidelijk en informeer je team over het project, ook als de zaken er minder positief voor staan. Andersom wil jij ook weten wat er speelt bij je medewerkers. Loopt iets niet lekker? Zijn er mensen ontevreden? Heeft iemand een vernieuwend idee? Goed voorbeeld doet volgen – dus zet zelf de toon voor een open cultuur. Onmisbaar voor een prettige en effectieve samenwerking.

3. Deel vertrouwen en enthousiasme

Negativiteit is besmettelijk. Als je de pootjes laat hangen, zien je teamleden het op den duur ook niet meer zitten. Ze raken gedemotiveerd, werken niet meer door en zodoende komt de oplevering van het project in gevaar. Het goede nieuws is: hetzelfde geldt voor positiviteit! Dus laat zien dat je toegewijd bent aan het project, straal vertrouwen uit, en je medewerkers zullen je graag volgen. En dat is ook nog eens goed voor een fijne werksfeer.

4. Houd het overzicht en blijf rustig

Het leven van de projectmanager kan hectisch zijn. Je schiet minder snel in de stress als je goed het overzicht houdt. Orden je documenten in mappen zodat je ze snel kunt terugvinden, en houd je planning en klantgegevens bij in Excel. Gebruik je Outlook? Laat je mails dan automatisch in de juiste map terecht komen.

5. Word geen micro-manager en delegeer

Het is zonde van je tijd om alles zelf op te lossen, maar het is ook demotiverend voor je medewerkers. Je geeft hen daarmee de boodschap dat je hen niet vertrouwt. Laat die angst los en delegeer! Je zult zien dat als je mensen vertrouwen geeft, zij je zelden teleurstellen. Ga ook niet verwoed controleren – geef je medewerkers de kans zich te ontwikkelen en laat het los. Het is ook wel fijn om ruimer in je tijd te zitten, toch?

Versterk je projectleidersvaardigheden

Moet jij als projectleider zaken gedaan krijgen zonder hiërarchische macht? En zorgen voor een heldere opdrachtafbakening, teamleden aansturen en stakeholders bij de les houden? Dan is de training Projectmanagement: projectleidersvaardigheden wellicht iets voor jou. Je leert hoe je invloed uitoefent op anderen en hoe om te gaan met tegengestelde belangen.

BEKIJK DE TRAINING

Een man in oak geeft een presentatie. Een vrouw maakt aantekeningen op haar iPad.

Gerelateerde artikelen