Ga naar het hoofdmenu Ga naar de inhoud

Word regisseur van je werk en leven

Thema: Persoonlijke effectiviteit
Rubriek
Artikel
Datum
18 februari 2020
3 minuten leestijd

Je wilt wat. Maar de juiste stappen zetten om daar te komen? Ahum. Van ‘morgen begin ik echt’ tot ‘ik heb het al zo druk’. Met dit stappenplan zet je jezelf over die smoesjes heen en bereik je datgene wat je eindeloos bleef uitstellen met een stevige portie daadkracht.

Stap #1. Ontdek wat je tegenhoudt

Het begint direct met de lastigste stap. Namelijk onderzoeken wat aan de basis van je smoesjes ligt. Dat vraagt om een open blik in de spiegel over je belemmeringen, angsten en diepste verlangens.

Reflecteer op de reden waarom je tot dusver niet in beweging bent gekomen. En probeer je ogen niet af te wenden als het spiegelbeeld je niet bevalt. Eerlijk zijn naar jezelf, daar draait het om.

De meeste redenen voor uitstel zijn terug te leiden naar angst of een verkeerde motivatie. Angst om te falen, fouten te maken, te verliezen wat je op dit moment hebt (‘zo slecht is het nu ook weer niet’).

Misplaatste motivatie kan belemmerend werken, omdat je misschien een doel nastreeft waarvan je denkt dat het zo moet of hoort. Of iets wat een ander graag wil, maar waar jij zelf stiekem minder belang aan hecht.

Stap #2. Onderzoek de rol van je brein

Ook is er de kwestie van je brein. Een doel in de toekomst is voor je grijze massa niet urgent. Daarnaast gaat het brein liever voor instant gratification (nu Netflixen) dan voor een langetermijnplanning (nu in de avonduren studeren om over een jaar een carrièremove te kunnen maken).

De beloning van je doel bereiken is te ver weg, terwijl de beloning van bankhangen direct komt. Je hiervan bewust zijn, biedt kansen om met een grote boog om deze valkuil heen te lopen.

Stap #3. Geef jezelf richting

Heb je helder wat jou blokkeert? Dan ga je bepalen waar je precies naartoe wilt. Neem echt even de tijd voor deze stap om tot de kern door te dringen. En voor jezelf te bepalen wat jou inspireert, wat je interne drijfveren zijn.

Waar ga je sneller van lopen? Wat geeft jou energie en plezier? Hoe ziet je werk en leven eruit als je je doel bereikt? En wat heb je nodig om daar te komen? Die vragen sturen je in de juiste richting.

Denk groot, maar maak wel tussenstappen. Anders verlies je direct de moed om te veranderen en besluit je brein dat Netflixen toch echt belangrijker is.

Stap #4. Benut en versterk je talenten

Je weet nu welke kant het op moet. Tijd om daadwerkelijk stappen te zetten. Verandering is een proces en bereik je niet liggend op de bank. Je hebt je kwaliteiten nodig om persoonlijk te groeien en af te koersen op jouw stip aan de horizon. En daarin ook tempo te maken.

Dat begint met onderzoeken wat je talenten zijn. Waar ben je goed in? Hoe kun je die kwaliteiten benutten onderweg? Het vraagt ook om vertrouwen dat die talenten je zullen ondersteunen en verder helpen.

Mogelijk heb je nog een slag te slaan in het ontwikkelen van je talenten. Door jezelf te versterken, vergroot je jouw gereedschapskist aan hulpmiddelen. Oefenen, leren en experimenteren zijn daarbij sleutelwoorden.

Stap #5. Kies voor een andere mindset

Anderzijds heb je ook valkuilen of beperkingen. Die je juist zullen tegenwerken. Je daarvan bewust zijn, is belangrijk. Vanuit zelfinzicht kun je betere keuzes maken op het moment dat je in een valkuil terecht komt.

Je creëert ruimte om niet te reageren vanuit een oud en ongewenst patroon, maar om bewust voor ander, helpend gedrag te kiezen. Bedenk daarbij ook wat je kunt leren van ervaringen uit het verleden.

Een belangrijke rol hierbij hebben je gedachten. Denk niet: ‘ik kan dit niet’. Maar liever: ‘ik kan dit nóg niet.’ En onderzoek welke vaardigheden je nodig hebt om je belemmering te overwinnen.

Stap #6. Houd de energie erin

De weg van A naar B gaat met tegenslag en geluksmomenten. Dat is gevaarlijk, want voor je het weet haak je af bij een portie pech.

De oplossing? Een klassieker: zorg dat je jouw stip op de horizon voor je blijft zien (visualiseer!) en knip de weg ernaartoe op in concrete en tastbare stappen. Op die manier is het minder overweldigend om je doel te bereiken.

Wacht niet af, kom in actie

Je kunt verandering afwachten op de plek waar je je nu bevindt. Of je kunt aan de slag gaan en zelf de regie nemen in je werk en leven. Je potentie benutten en je skills versterken. Onze opleidingsadviseurs helpen je graag op weg met vrijblijvend advies.

OPLEIDINGSADVIES AANVRAGEN

Een vrouw met blonde krullen heeft een grijze trui aan en heeft de capuchon van de trui op, ze staat voor een blauwe muur.

Gerelateerde artikelen