Wijze woorden die je leven veranderen: deel 4
- Rubriek
- Artikel
- Datum
- 30 september 2019
- 4 minuten leestijd
Of je nou zelf verandering opzoekt of er tegen je zin mee wordt geconfronteerd. Grote kans dat het stress, frustraties en vermoeidheid met zich meebrengt. Klinkt bekend? Lees dan deze inspirerende inzichten van mensen die op hun eigen, unieke manier met verandering omgaan.
Joey (32, autistisch spectrum) over loslaten op de juiste momenten en meegaan met de flow.
'9 verhuizingen, 4 opleidingen en 5 werkgevers. Zo vaak ben ik van koers veranderd in mijn volwassen leven. Positieve veranderingen, die ik dikwijls zelf initieerde. Maar makkelijk? Dat was het bepaald niet.
Bij elke nieuwe wending zakten de wallen tot m’n knieën en keerde mijn maag zich om. Deed ik er wel goed aan? Ik pluisde alles uit, hopend dat daarmee de zorgen zouden verdwijnen. Maar dat gegraaf maakte het alleen maar erger. Er waren tenslotte zo veel scenario’s. Zo veel risico’s. Tientallen uren heb ik onnodig wakker gelegen, want de realiteit pakte toch anders uit.
En dat was alleen nog maar bij veranderingen die feitelijk mijn eigen schuld waren. Dingen die me overkwamen, leidden regelmatig tot paniekaanvallen, hysterische telefoontjes en zakdoekjes vol tranen. Tot iemand tegen me zei: “Je bereikt daar niets mee.” Ze had gelijk.
Maak je alleen druk om dingen waar je controle op hebt of die je kunt beïnvloeden. Alles wat buiten je grip valt, verdient je aandacht niet. Je kunt er toch niets aan doen. Door dat inzicht schiet ik niet bij voorbaat meer in de stress, laat ik dingen op z’n beloop en kan ik me schikken naar de situatie. En dat levert veel meer op dan dat heftige verzet ertegen. Rust. En ik durf te zeggen zelfs geluk.'
Heleen (42, werkt in een zelfsturende organisatie) over zelfkennis en durven toegeven als iets niet bij je past.
‘Ik heb altijd in hiërarchische organisatiestructuren gewerkt en me daarin nooit geremd gevoeld. Bij toeval kwam ik in een zelfsturende organisatie terecht, wat mij betreft een sympathieke structuur, passend bij deze tijd. Toch heb ik ook de nodige frustratie ervaren.
Met name het nemen van beslissingen ging niet efficiënt, merkte ik. Om te voorkomen dat ik de indruk wekte het systeem niet te respecteren, stelde ik me lange tijd terughoudend op en ging ik mee in de gebruiken. Maar zonder afspraken over besluitvorming kun je lang doorpraten voordat een knoop wordt doorgehakt. Mijn aanvankelijke enthousiasme ging snel op zijn retour omdat ik niet het succes van vooruitgang proefde.
Ik vond mijn weg weer door de roze olifant te benoemen, structuur aan te brengen en transparant te blijven in mijn communicatie. Ik maak nu aan het begin van elk project afspraken over doelen, resultaten en wie de rol van lead heeft, maar ook: waar mag ik jou op aanspreken en jij mij?
Door de werkwijze te beïnvloeden, kon ik weer gedijen. Zelfsturing is niet weggelegd voor iedereen. Zelfkennis is noodzakelijk. Je hoeft echt niet alles te kunnen of willen. Als het niet bij je past, durf dat dan vooral aan jezelf toe te geven. Alles is oké, zolang je doet wat voor jou werkt.’
Daniël (26, probeert continu nieuwe dingen uit) over doorzetten juist op het moment van tegenslag.
‘Ik heb nog nergens langer dan twee jaar gewerkt. Als ik iets graag wil, ben ik hyperobsessed. Ik steek er tijd en effort in om het goed te kunnen. Totdat ik het kunstje door heb, dan ben ik snel uitgekeken. Of het nu marketing, sales of recruitment is. Ik wil continu geprikkeld raken. Dat is prettig en vermoeiend tegelijkertijd.
In het begin is alles nieuw en leuk. Totdat ik het gevoel heb dat ik in een routine terecht kom. Ik ben wel eens jaloers op mensen die hier tevreden mee zijn. Hoewel ik de gedachte eraan alleen al angstaanjagend vind.
Mijn familie emigreerde van Portugal naar Nederland. Jezelf blijven uitdagen is iets wat ik vanuit huis heb meegekregen. Als ik iets wil bereiken, gebeurt het ook. Het maakt me niet uit hoe, hoe lang het duurt of hoeveel er mis gaat. Veel mensen willen iets, maar haken af als het tegenzit. Terwijl… in het leven pakt iets vaak anders uit dan je had gewild. De kracht zit erin om juist op dat moment door te zetten. Achter elk succes zitten talloze tegenslagen.
Werkgevers beloven vaak van alles. Als je geluk hebt, komen ze de helft na. Mijn huidige werkgever weet dat ik mezelf continu wil ontwikkelen, dus krijg ik alle ruimte om trainingen te volgen en nieuwe dingen te blijven doen. Supertof. Voorlopig zit ik hier goed.’
Meer weten?
Wil jij ook jezelf versterken? steviger in je schoenen staan? Krachtigere keuzes maken? Kijk dan eens naar ons uitgebreide aanbod op het vlak van Persoonlijke effectiviteit.
