Ga naar het hoofdmenu Ga naar de inhoud

Vind je complimenten krijgen maar lastig?

Thema: Persoonlijke effectiviteit
Rubriek
Blog
Datum
18 februari 2020
2 minuten leestijd

Lof krijgen. In theorie leuk, maar in de praktijk voor velen een ongemakkelijk moment. Betrap jij jezelf erop dat je complimenten afzwakt of tegenwerpt? Stop die valse bescheidenheid!

Ook al voelt het misschien wel zo, een compliment aannemen is niet arrogant. Het betekent juist dat je de mening van de ander eerbiedigt. Daarmee krijgen zowel jijzelf als je collega de bevestiging dat je ertoe doet.

Dat neemt niet weg dat velen zich geen raad weten met een compliment. Herken je de reacties hieronder?

5 verkeerde manieren om een compliment te ontvangen

#1. Het compliment onderuit halen
Het (onbewust en onbedoeld) bagatelliseren geeft jou geen goed gevoel en de ander ook niet. Een fijne standaardreactie is: 'Bedankt, wat leuk dat je het zegt.' Iedereen blij!

Klap je dicht, dan kun je ook uitspreken dat het compliment je raakt. 'Ik word er verlegen/warm/rood van.' Zo uit je dat de feedback iets met je doet en geef je de ander erkenning en waardering.

#2. Het compliment doorschuiven
Natuurlijk is de bijdrage van iemand anders ook heel belangrijk geweest, maar je hoeft niet direct te roepen dat het een teameffort was en dus vooral niet aan jou te danken.

Wat kun je zeggen om recht te doen aan je collega's, zonder het compliment af te zwakken? Bijvoorbeeld: 'Bedankt, ik ben ook heel blij met het resultaat en enorm trots op het team.'

#3. Een compliment ruilen
Direct een compliment teruggeven is ook een vorm van het lof dat je ontvangt wegwuiven. Je geeft het tenslotte niet de aandacht die het verdient en verplaatst de spotlight naar de ander. Maar ervaart hij of zij jouw compliment dan wel als oprecht?

#4. Het compliment rationaliseren
Uitgebreid verklaren wat je gedaan hebt en waarom is niet nodig. Je hoeft jezelf niet te verantwoorden of verdedigen. Je collega is immers al om! Een compliment is trouwens ook geen uitnodiging om de ander te instrueren. Dan had je collega wel gevraagd: 'Goh, hoe heb je dat aangepakt?'

#5. Ineenduiken en wegkijken
Wanneer je je blik op een vlek in het tapijt richt en je schouders laat hangen, is het duidelijk dat jij je ongemakkelijk voelt. Zo ontstaat misschien een gespannen sfeer.

Let daarom op je non-verbale houding als iemand je wilt complimenteren. Sta rechtop, luister met aandacht en maak oogcontact. Je zult zien dat je dan vanzelf gaat stralen en je dag een stukje leuker wordt!

Feedback geven en ontvangen

Zeg je maar liever niets als je last hebt van het gedrag van een collega? Krop je gevoelens en gedachten niet langer op en leer op een prettige manier feedback geven en ontvangen.

BEKIJK DE TRAINING

Een blonde vrouw met een kopje koffie in haar hand. De vrouw luistert naar haar collega en lacht.

Gerelateerde artikelen