Ga naar het hoofdmenu Ga naar de inhoud

Uitstelgedrag? Vandaag nog aan de slag!

Thema: Persoonlijke effectiviteit
Rubriek
Blog
Datum
17 maart 2020
2 minuten leestijd

Thuis aan het werk vanwege het coronavirus? Alleen aan de keukentafel is het een stuk makkelijker om je te laten afleiden en dingen uit te stellen. Met deze 7 tips ga je vanaf nu daadkrachtig aan de slag.

1. Creëer overzicht

Zorg voor overzicht. Heb je daar geen tijd voor? Bedenk dan dat de tijd die het kost om een to-do list te maken, zich dubbel en dwars terug betaalt. Bekijk elke dag je agenda en je deadlines en stel vóór je aan de slag gaat de prioriteiten vast. Met timemanagement krijg je helder waar je die dag aan wilt werken.

2. Deel grote projecten op in kleinere taken

Deel grote projecten of taken op in kleinere taken. Bedenk waar de prioriteiten liggen en stel vast wat je vandaag al kunt doen. Dit is vooral handig bij acties waarbij je afhankelijk bent van anderen. Terwijl jij wacht op antwoord op je mailbericht, kun je verder met andere taken of projecten. Efficiëntie staat voorop!

3. Begin met de moeilijkste of zwaarste taak

Begin met de taak die je het meest aan het uitstellen bent. Kijk je er tegenop? Misschien een open deur, maar je zult merken dat je opgelucht bent (en zelfs trots!) als je klaar bent. Misschien viel het achteraf zelfs mee? Dat is dan zeker iets om te onthouden.

4. Zet afleiding ‘uit’

Zorg dat je alleen die zaken voor je neus hebt, waarmee je ook echt aan het werk bent. Géén Twitter, mail of nieuwssites en zet het liefst je telefoon ook op stil. Word je steeds gestoord in je werk door anderen? Zoek dan een stilteruimte op of een andere werkplek waar je alleen zit.

5. Begin gewoon en kom in de flow

Als je (alleen maar) blijft denken, worden taken in je hoofd alleen maar groter en moeilijker. Begin er gewoon aan. Je zult zien dat het veel gemakkelijker gaat dan je vooraf dacht. Als je begint, ben je ineens je koudwatervrees kwijt en ga je als een trein. Je bent hoe dan ook bezig en dat voelt goed!

6. Beloon jezelf

Het leukste puntje: beloon jezelf! Zo blijf je gemotiveerd. Hoewel zelfdiscipline op zichzelf al veel oplevert, kun je in het begin vast een stok achter de deur gebruiken. Kleine beloningen, groot plezier: dat nieuwe tijdschrift lezen, een halfuurtje eerder stoppen of een pauze nemen voor een wandeling buiten...

7. Geniet van je leerproces

Leren gaat met vallen en opstaan. Zo gaat dat wellicht ook met leren omgaan met uitstelgedrag. Probeer te genieten van je leerproces. Sta jezelf toe om de tijd te nemen en om af en toe ‘in de fout’ te gaan. Elke taak die je minder uitstelt, is een mooie winst. Toch?

Hopelijk creëer je met deze tips wat meer ruimte voor zaken die belangrijk voor je zijn. En ga je effectiever en efficiënter om met je tijd en jezelf. Voor je het weet, hoort je uitstelgedrag tot het verleden. Jij blij en je collega’s ook!

Grip op jouw tijd

Minder uitstellen, meer doen? Je zoekt focus en wilt efficiënter werken. Dat leer je in de online training Timemanagement met e-coach.

BEKIJK DE TRAINING

Een man zit in een gele stoel en speelt een spelletje op zijn telefoon.

Gerelateerde artikelen