Ga naar het hoofdmenu Ga naar de inhoud

Tips voor goed volgerschap

Thema: Persoonlijke effectiviteit
Rubriek
Artikel
Datum
5 oktober 2015
2 minuten leestijd

Goed volgerschap is niets meer dan de vraag: hoe werk ik goed samen met mijn manager? ‘Volgers’ anno nu hebben meer vrijheid, zijn meer autonoom en er wordt initiatief van ons verwacht. Daarnaast wordt de lat steeds hoger gelegd. Dat betekent dat je een manier van samenwerken moet zien te vinden waarmee je het beste uit jezelf en uit de ander kunt halen. Onze leiderschapsexpert Petra Sevinga geeft je hieronder een aantal tips.

#1 Communiceer

Goed communiceren met elkaar staat op nummer 1 in dit samenwerkingsverband. Het klinkt als een vanzelfsprekendheid, maar in de praktijk gaat het nogal eens mis. De wederzijdse verwachtingen matchen vaak niet met elkaar. De vraag: hoe willen we samenwerken als baas en medewerker komt soms helemaal niet expliciet aan de orde. Terwijl juist deze vraag een hoop gedoe kan voorkomen. Vraag ook regelmatig feedback over je functioneren en je werk. Zo houdt je in de gaten of de wederzijdse verwachtingen nog met elkaar matchen.

#2 Handel pro-actief

Loop niet rond met zorgen. Onderneem iets. Loop je vast of ligt er zoveel op je bord dat het eigenlijk te veel is? Geef het aan en kijk of je er samen uit kunt komen. Of zie je juist kansen die afwijken van het gekozen pad? Laat zien dat je meewerkt en stel je idee gewoon voor.

#3 Vraag om grenzen

Soms mag, nee soms moet je je baas vragen om baas te zijn. In sommige situaties heb je iemand nodig die je begrenst. Op zo’n moment mag je je manager vragen om bijvoorbeeld prioriteiten te stellen of keuzes voor jou te maken.

#4 Wees kritisch op elkaar

Volgerschap betekent niet: op alles ja en amen zeggen. Wil je dat je manager of opdrachtgever succes heeft, dan moet je hem of haar ook kunnen waarschuwen als je ergens niet achter staat. Jij bent tenslotte de expert en kent je agenda. En je wilt toch dat je samen succesvol kunt zijn?

Meer weten?

Wil jij ook jezelf versterken? steviger in je schoenen staan? Sterker uit de hoek komen? Kijk dan eens naar ons uitgebreide aanbod op het vlak van Persoonlijke effectiviteit.

BEKIJK DE TRAININGEN EN OPLEIDINGEN

Een auto met een bord waar follow me op staat rijd voor een vliegtuig uit.

Gerelateerde artikelen