Ga naar het hoofdmenu Ga naar de inhoud

Stoer, succesvol en... onzeker

Thema: Persoonlijke effectiviteit
Rubriek
Blog
Datum
8 april 2016
2 minuten leestijd

Waarom vergelijken we het slechtste van onszelf toch altijd met het beste van een ander? Geloof het of niet, maar iedereen ervaart onzekerheid. Ook de senior op je afdeling heeft er wel eens last van.

Guus: slapeloze nachten
Guus was de senior van de afdeling. Deskundig, veelzijdig, succesvol. De meest complexe opdrachten bracht hij tot een goed einde. Alleen zijn vrouw wist dat hij soms niet meer dan een halve nacht sliep, doordat angst voor de volgende lastige klus hem parten speelde.

Marcia: met het hoofd boven de pot
Marcia was een gevierd actrice. Elke avond volle zalen en een uitzinnig publiek. Ja, soms had ze natuurlijk zo’n zaal die het maar niks vond en dat ook goed liet merken. Zou het daardoor komen dat ze vóór elke voorstelling twee uur op het toilet zat met braakneigingen van de zenuwen?

Jan: altijd ontevreden
Jan was niet altijd even gezellig als collega. Hij had duidelijke normen, en wie daarvan afweek kreeg dat duidelijk te horen. Voor zichzelf legde hij de lat ook hoog, hij werkte zich uit de naad. Maar voor Jan was goed nooit goed genoeg. Daarom was hij ook altijd ontevreden over zichzelf.

Omgaan met onzekerheid

Een positief zelfbeeld hebben. Houden van jezelf. Op jezelf vertrouwen. Kritiek kunnen ontvangen zonder gekwetst te zijn. Makkelijk is het niet altijd. Het is goed om te realiseren dat je lang niet altijd de enige bent die onzekerheid ervaart. Vraag het je beste collega maar eens.

Feedback

Bovendien zie je vaak zelf niet hoe goed je sommige dingen doet. Het voelt als vanzelfsprekend. Terwijl een ander je er misschien om bewondert. De kracht van positieve feedback is sterker dan je denkt. Vraag daarom eens aan je leidinggevende of je directe collega: hoe vind jij eigenlijk dat ik het doe?

Dit artikel is gebaseerd op een hoofdstuk uit het boek ‘Omdat ik het zeg’ van Uitgeverij Thema, van Schouten & Nelissen.

Meer weten?

Wil jij ook jezelf versterken? steviger in je schoenen staan? Sterker uit de hoek komen? Kijk dan eens naar ons uitgebreide aanbod op het vlak van Persoonlijke effectiviteit.

BEKIJK DE TRAININGEN EN OPLEIDINGEN

Een man in een blauw pak staat in een grote stad en heeft een laptop vast.

Gerelateerde artikelen