Ga naar het hoofdmenu Ga naar de inhoud

‘Stilstaan is niet hetzelfde als nietsdoen’

Thema: Persoonlijke effectiviteit
Rubriek
Artikel
Datum
22 juni 2016
5 minuten leestijd

Daar zit je dan. In je bamboehuisje. Na een dag vol indrukken is er dan nu die stilte. Even niks anders dan tropische geluiden en zicht op een mooie sunset in de Thaise jungle. Kippenvel? Hou vast! Laat je meeslepen door het mooie reisverhaal van onze senior accountmanager Victor voor een lesje bezinnen in de praktijk. Een van zijn ‘lessons learned’ kwam uit een wel heel bijzondere hoek.

Vorige maand maakte senior accountmanager Victor Pomp samen met zijn vriendin een bijzondere reis door Thailand. Hij ging de uitdaging aan om eens even goed te bezinnen in zijn vakantie. En dat ging als vanzelf, want de hints vlogen hem om de oren. Hij deelt met ons zijn ‘lessons learned’ die eigenlijk voor iedereen stiekem wel een beetje gelden.

Eindelijk: vakantie! Alleen het uitspreken van het woord alleen al geeft positieve energie. Herken je dat? Voor mij was die vakantie eindelijk aangebroken na een half jaar hard werken. ‘Heb ik mijn afwezigheidswizard aanstaan? En hoe zat dat ook alweer met het instellen van een tijdelijke voicemail?’ en ‘Nog even die klant laten weten dat ik weg ben’, zijn de laatste zaken die door mijn hoofd spoken voordat ik mijn koffer dicht rits.

Mind your step

‘Goed is ook goed genoeg hoor’ zegt m’n vriendin voor we de auto uitstappen op Schiphol. Terwijl ik steeds meer probeer los te laten attendeert een vriendelijke stem me erop dat ik wel moet blijven opletten; ‘Mind your step’ hoor ik en mijn vakantie is nu echt begonnen.

Eenmaal aangekomen in Bangkok lijkt werk ineens heel ver weg. Wat een geuren, kleuren, drukte en mensen om mij heen! De tuktuks schieten voorbij en het enige waar wij ons die avond mee bezig houden is waar we gaan eten.

Als je balans kon inbeelden…

Een aantal dagen later reizen we door naar Kanchanaburi. De rivier Kwai beleven door er een nacht op door te brengen is onze missie. Na een lange busreis lijkt het alsof we aankomen op een filmset. Geen drukte van een grote stad, maar de serene stilte als van een oerwoud waar alles in harmonie lijkt te zijn. Als je balans kon inbeelden zou het er precies zo uitzien.

Ruimte voor reflectie

Mooie vogels, palmbomen, een kabbelende rivier en een zonsondergang die bijna onwerkelijk lijkt. Steeds meer voel ik mezelf tot rust komen en ontstaat er ineens ruimte voor reflectie. Jeetje, wat heb ik eigenlijk veel gedaan. En wat heb ik de afgelopen periode weinig echte ontspanning gekend als dit. ‘Waarom zijn we niet eerder gegaan?’ vraag ik me af terwijl ik naar de zonsondergang kijk vanuit het bamboehuisje waar we in verblijven.

Na 2 dagen genieten zijn we helemaal opgeladen door de natuurlijke energie. We nemen een nachtbus naar het uiterste noorden van Thailand: Chiangmai. Om 5 uur ’s ochtends, de volgende dag, komen we aan. In een internetcafé op het station boeken we binnen no time een leuk hotel via booking.com. Heerlijk om je te kunnen laten meevoeren op het ritme van je eigen reis. Niets moet en alles mag en bovenal maken we ons nergens druk om. Dit is hoe balans dus in de praktijk aanvoelt.

Tijd vliegt en wacht op niemand

Als we even later naar het oude centrum lopen groet een opgewekte tuktuk-chauffeur ons vriendelijk. Hij wil ons voor een klein prijsje een rondleiding geven in zijn stad, waar hij zichtbaar trots op is. Glimlachend springen we bij hem op de bank. De rondleiding begint bij een tempel met mooie gouden Buddha beelden.

Een idyllisch paadje leidt ons naar een tuin met inspirerende spreuken. Plots springt een eekhoorn voorbij, pakt een nootje en blijft vlakbij en spreuk hangen; ‘time and tide wait for no man’. Tja, ‘in het hier en nu leven, maar dat ook beseffen’ is een type rijkdom dat ik echt te weinig op waarde heb geschat de afgelopen maanden.

De kunst van kiezen wat je leuk vindt

In de avond denk ik na over de reis die we maken en de indrukken die ik heb opgedaan. Onze bestemming is eigenlijk niet eens Thailand, maar de reis is de bestemming! Ook het leven, succes en balans blijken uiteindelijk geen bestemming, maar ook hier gaat het om de reis. Als ik terugkijk op het afgelopen jaar, bekruipt me een gevoel van dankbaarheid. Ik heb geleerd om steeds meer te kiezen voor wat ik leuk vind. Daardoor sta ik dankbaar en energiek in het leven en kan anderen meenemen in mijn reis naar beter.

Raad uit onverwachte hoek

Net voordat ik de tv uitdoe, zie ik een stukje van nieuwste versie van ‘the Karate Kid’, met onder andere Jackie Chan. De ‘karate kid’ is ervan overtuigd dat hij goed genoeg is om mee te doen aan een kung-fu toernooi, maar zijn energie is zichtbaar te hoog. ‘Being still is not the same as doing nothing’ hoor ik een adviserende Jackie nog zeggen. En hij heeft gelijk. Aan het einde van de film wint de karate kid en ben ik een levensles rijker.

Thailand blijkt voor mij geen vakantiebestemming maar een reis. In balans komen met mezelf is de bijvangst die me bijzonder makkelijk blijkt af te gaan. Ik ga dan ook met een groot gevoel van dankbaarheid slapen en kijk met plezier uit naar wat morgen gaat brengen. Leef ik mijn droom? Ik denk het wel!

Lessons learned:

  1. Goed is goed genoeg – maak je niet te druk om de kleinste details maar houd je ogen gericht op het grotere geheel.
  2. Mind your step – leef in het nu; beleef de wereld als een toerist en kijk met verwondering naar de dagelijkse gebeurtenissen om je creativiteit te blijven aanspreken.
  3. Maak ruimte voor zelfreflectie - Neem voldoende rust om te kunnen reflecteren. Plan geregeld herstelmomenten in als een vakantie of een dagje vrij en spendeer daarbij voldoende tijd in de natuur.
  4. Laat je meevoeren op het ritme van je reis – Relax; het enige dat verandert is alles om je heen (!). Verzet je er niet tegen maar laat je meevoeren vanuit een flexibele mindset.
  5. ‘Time and tide wait for no man’ – De tijd vliegt en wacht op niemand. Leef jij al jouw droom? Ga ervoor!

Wil jij groeien in je werk? Meer uit jezelf halen, en uit anderen? Slimmer samenwerken met je collega's?

Meer weten?

Wil jij ook jezelf versterken? steviger in je schoenen staan? Sterker uit de hoek komen? Groeien in je werk? Meer uit jezelf halen, en uit anderen? Slimmer samenwerken met je collega's? en zo voorts. Kijk dan eens naar ons uitgebreide aanbod op het vlak van Persoonlijke effectiviteit.

BEKIJK DE TRAININGEN EN OPLEIDINGEN

Een bord hangt aan de boom. Op het bord staat: Time and tide wait for no man. Daarboven staat dezelfde tekst in het Thais.

Gerelateerde artikelen