Ga naar het hoofdmenu Ga naar de inhoud

Schitteren - Lessen van de Olympics (1)

Thema: Persoonlijke effectiviteit
Rubriek
Blog
Datum
8 augustus 2016
2 minuten leestijd

De Olympische Spelen zijn weer begonnen. Je kunt mij gerust een verslaafde noemen. Ik volg zoveel mogelijk sporten en stel me op als bondscoach vanaf de bank. Het voorbereidende werk van soms jaren moet er in deze weken uit komen. Alle aspecten komen aan bod; van ultieme vreugde bij winst tot zware teleurstelling bij verlies. Maar ook berusting, of juist veerkracht bij een tussentijdse tegenslag. Het blijft mij boeien, en dan vooral de link naar het bedrijfsleven.

Wij kunnen in ons dagelijks werk zoveel leren van deze individuen, teams en de organisatie die er in feite omheen staat. Want geen enkele sporter wint of verliest alleen. Er zijn zoveel mensen die deze sporters ondersteunen en begeleiden, wat elke ogenschijnlijke individuele prestatie tot een teamprestatie maakt.

Een mooie les haalde ik uit het dameswielrennen dit weekend. Wat een wedstrijd was het. Heftige emoties door een dramatische val van Annemiek van Vleuten die de race leek te gaan winnen en uiteindelijk een gouden medaille voor ploeggenoot Anna van der Breggen. Alles wat sport mooi maakt, kwam hier wat mij betreft samen en bovenal de teamprestatie. Want enerzijds is het een landenteamwedstrijd met meerdere deelnemers per land, maar aan de andere kant telt toch alleen een individuele prijs voor degene die het eerst over de streep komt.

Prachtig om te zien dat onze winnares na de wedstrijd direct aan haar teamgenoten refereert. De zorgen om de gevallen Annemiek van Vleuten, dank aan de andere renners zoals Marianne Vos, die zichzelf wegcijfert of opoffert om de gouden medaille van een ander mogelijk te maken. Een tactisch spel met als doel, iedereen in haar kracht te zetten om ervoor te zorgen dat ons oranje als eerste over de streep gaat. Wat mij betreft een mooie les voor het bedrijfsleven, waarin we nog meer aan het grote doel mogen denken, samen werken aan succes en ook durven om anderen te laten schitteren op het podium! Zoals bij ons op de gevel staat: het schip is zo sterk als zijn bemanning. En op die manier successen vieren, is in mijn beleving de mooiste teamprestatie die er is. Ik kijk uit naar mijn volgende les vanuit de Olympics.

Marieke Schouten
Directeur Customized Solutions Schouten & Nelissen

Een vrouw met bruine krullen en blauwe ogen lacht in de camera.

Gerelateerde artikelen