Personal branding: werk aan je elevator pitch
- Rubriek
- Blog
- Datum
- 3 juni 2016
- 3 minuten leestijd
Je staat op een netwerkborrel of een feestje en je raakt in gesprek met iemand die je nog niet echt goed kent. Al keuvelend over koetjes en kalfjes komt het onderwerp ’werk’ voorbij. Je krijgt de vraag 'Zeg, wat doe jij eigenlijk precies?’ voor je kiezen. Wat zeg je dan?
De kans bestaat dat mensen je met grote ogen aankijken, en dat je er zelf ook niet helemaal uit komt. Nou is dat op een verjaardag nog niet zo'n ramp, maar sta je op een netwerkborrel dan wil je graag wat beter uit de verf komen. Werk daarom aan je elevator pitch.
Pitchen in 1 minuut
Een elevator pitch betekent letterlijk een ‘verkooppraatje in de lift’. In de lift lijkt de ongeschreven regel te gelden om vooral je mond te houden. Maar sta je dan toevallig naast de directeur? Dan is dat natuurlijk de kans jezelf te profileren in 1 minuut. Een elevator pitch wordt vaak gebruikt om te netwerken of om een product of dienst te promoten. Maar kan ook uitstekend worden ingezet tijdens een borrel of feestje.
Vijf tips voor een goede elevator pitch
Hoe we overkomen op ander mensen wordt voor nog geen 10% bepaald door wát we zeggen. Des te meer wordt bepaald door de manier waaróp we iets zeggen: lichaamstaal (55%) en intonatie (35%) . Lees deze tips daarom eens goed door:
- Stem af op je doelgroep. Stem je pitch zoveel mogelijk af op degene die voor je staat. Is het een vakgenoot of is het totaal iemand anders? Laat vakjargon achterwege en bedenk wat interessant is voor de ander.
- Voorkom lange zinnen en kom to-the-point. Benoem de belangrijkste projecten en werkzaamheden, maar wijd er niet te ver over uit. Een algemene beschrijving is vaak al voldoende. Wil je gesprekspartner meer weten over een bepaald taakaccent? Dan vraagt hij/zij daar vast over door.
- Spreek enthousiast en overtuigend in woord en gebaar. Enthousiasme werkt aanstekelijk, maak daar gebruik van. Laat je enthousiasme zien en spreek je passie uit over je vak. Benoem je succesverhalen, zonder te overdrijven.
- Zet je elevator pitch op papier. Hoe voor de hand liggend het ook klinkt: oefening baart kunst. Door je pitch op papier te zetten, wordt je ertoe gedwongen om concreet te worden over jezelf. Spreek je pitch een keer in met de opnamefunctie op je smartphone of op je pc, en luister een keer naar jezelf. Schaaf er hier en daar wat aan en oefen het een keer met je partner. Je zal zien dat het je steeds beter afgaat.
- Zet je lichaamstaal slim in. Maak oogcontact. Neem een open houding aan en kruis je armen en benen niet. Sta recht op. Spiegel de houding van je gesprekspartner en buig je lichaam subtiel richting hem/haar.
Training: Netwerken en personal branding
Werken aan je persoonlijke elevator pitch is werken aan je personal brand. Door jezelf als een merk te beschouwen, kan je onderzoeken wat je uniek maakt en onderscheid van anderen. We hebben het hier niet over een rol innemen, maar het vinden en uitdragen van jouw persoonlijke kracht. Dit kan je helpen als je veel doet aan netwerken, maar ook als je jezelf bijvoorbeeld binnen je organisatie wilt profileren.
Werk je zelfstandig of juist in een grote organisatie en is het voor jou van belang om duidelijk zichtbaar te zijn? In de training Netwerken en Personal Branding ga je aan de slag met jouw personal brand en hoe je jezelf op een eigen manier profileert binnen je netwerk. Je leert bovendien hoe je je netwerk in kunt zetten om doelen te verwezenlijken en hoe je netwerkgesprekken voert.
