Ga naar het hoofdmenu Ga naar de inhoud

Overschat jij je houdbaarheid?

Thema: Persoonlijke effectiviteit
Rubriek
Blog
Datum
20 juni 2017
2 minuten leestijd

Ruim een derde van de functies zal over een paar jaar al niet meer bestaan. Deze voorspelling blijkt uit tal van onderzoeken en rapporten van onder andere Oxford University. Economen spreken over de vierde industriële revolutie, die miljoenen banen zal kosten. Heb jij over 3 jaar nog wel een baan?

Automatisering en robotisering nemen de komende jaren veel werk van mensen over, waardoor administratieve functies en banen in de financiële sector gaan uitdunnen. Maar er ontstaan ook nieuwe banen, die andere eisen stellen aan jou als professional.

Economen als Mariano Mamertino voorspellen dat de banen van de toekomst bijvoorbeeld die van cyber security expert en data scientist zijn. Er blijft daarnaast een vraag naar creatieve beroepen, functies waarbij menselijk contact centraal staat en ambachten.

Andere arbeidsmarkt, andere vaardigheden

De omslag naar deze nieuwe arbeidsmarkt stelt nieuwe eisen aan jou als werknemer. Werkenden zullen zich de komende jaren keihard moeten inzetten om nieuwe vaardigheden onder de knie te krijgen. Veel nieuwe functies hebben andere verwachtingen van communiceren, van samenwerken, van leidinggeven en van kennisoverdracht.

Bij veel mensen is de noodzaak om zich hierop voor te bereiden echter nog onvoldoende doorgedrongen. Om de veranderslagen te kunnen maken is het belangrijk om te blijven investeren in jezelf. Maar uit onderzoek van Berenschot vorig jaar bleek dat werknemers bijna een kwart van het beschikbare opleidingsbudget dat zij via hun werkgevers kunnen aanwenden, laten liggen. Iedere werknemer laat gemiddeld 200 euro aan beschikbaar opleidingsbudget onaangeroerd.

Zeker drie keer koers verleggen

Veel mensen overschatten hun houdbaarheid. Jij ook? Misschien denk je dat je voldoende bagage hebt om je hele werkende leven verzekerd te zijn van een mooie loopbaan. Daardoor onderneem je mogelijk te weinig actie: veel werknemers houden zich nog niet bezig met een leven lang leren.

Echter, de bewegingen in de arbeidsmarkt, de uitfasering van beroepen en de komst van nieuwe rollen maakt dat je gedurende je loopbaan zeker drie keer je koers moet verleggen. Mensen die in hun persoonlijke en professionele ontwikkeling investeren, zijn het beste toegerust om de veranderingen op de arbeidsmarkt bij te benen en aantrekkelijk te blijven voor werk- en opdrachtgevers.

Blijf dus houdbaar en investeer in de topvaardigheden van de toekomst.

Top 10 skills van de toekomst
#1. Problemen oplossen
#2. Kritisch denken
#3. Creativiteit
#4. People management
#5. Coördineren
#6. Emotionele intelligentie
#7. Beoordelen en beslissen
#8. Servicegericht zijn
#9. Onderhandelen
#10. Flexibiliteit

MISSCHIEN IS LOOPBAANCOACHING IETS VOOR JOU?

Een vrouw zit aan tafel en vult iets met haar open in op het papier wat op tafel ligt.

Gerelateerde artikelen

  • Wil jij iedere maand geïnspireerd worden?

    Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang iedere maand relevante artikelen, nuttige tips, leuke testjes en onderzoeken, inspirerende quotes en meer.