Ga naar het hoofdmenu Ga naar de inhoud

Komkommertijd? Werk aan je Ta-da list

Thema: Persoonlijke effectiviteit
Rubriek
Artikel
Datum
18 juli 2017
2 minuten leestijd

Of je nou het ‘fort’ bewaakt terwijl je collega’s op vakantie zijn. Of dat je dit bericht vanuit je hangmat leest. De zomerperiode is in beide gevallen vaak een periode van bezinning. Terugblikken op het afgelopen halfjaar en bedenken wat je het komende nog (anders) wilt doen. De Ta-da list helpt je hierbij.

Met de Ta-da list – de naam zegt het al – blik je dus terug op wat je hebt bereikt. Dit geeft je een verfrissende blik op het werk dát je hebt gedaan en de prestaties die je leverde. Een Ta-da list is dus eigenlijk gewoon het tegenovergestelde van een to-do list.

Hoe werkt het?

Heel simpel. Schrijf na een week, een maand of halfjaar hard werken eens op wat je hebt bereikt. Het kan over werk gaan, maar denk ook eens na over wat je privé hebt gedaan. Loop eens door onderstaand lijstje en beantwoord de vragen voor jezelf:

  • Wat was het mooiste compliment dat je hebt ontvangen?
  • Wat heb je bereikt waar je trots op bent?
  • Wat was het meest liefdevolle wat je hebt gedaan?
  • Wat heb je overwonnen?
  • Wat heb je voor positiefs ontdekt over jezelf of anderen?
  • Wat heeft jezelf verbaasd?

Terugblikken is goed omdat we vaak onvoldoende stil staan bij hetgeen dat goed gaat. Zonde. Successen moet je vieren! Hoe groot of klein ze ook zijn. Het sterkt je. En hierover nadenken kan je ook helpen om de lijnen uit te zetten voor het komende half jaar en verder.

Piekmomenten

Misschien ontdek je wel een lijn in de momenten waarin je hebt gepiekt afgelopen jaar. Ontleed voor jezelf eens de kwaliteiten die hierin naar voren komen. Benut je deze talenten wel voldoende in de rol die je nu hebt? En hoe zou je hier meer uit kunnen halen dan dat je nu doet?

Boekentip: Goud

Wij haalden het idee van de 'Ta-da list' uit het boek Goud van Anje-Marijcke van Boxtel en Aveline Dijkman, beide als professionals verbonden aan Schouten & Nelissen. Hét inspiratieboek voor coaches en iedereen die zich wil ontwikkelen.

Gratis ta-da list

Natuurlijk kan je jouw ta-da list maken op een leeg vel of in de notitie-app van je telefoon, maar leuker is het om onze free printable te gebruiken. Helemaal gratis en je kan hem zo vaak printen als je maar wilt!

DOWNLOAD JOUW TA-DA-LIST

BEKIJK HET BOEK

De tadalist uitgelegd in 4 stappen.

Gerelateerde artikelen