Ga naar het hoofdmenu Ga naar de inhoud

Klein geluk, grote winst!

Thema: Persoonlijke effectiviteit
Rubriek
Blog
Datum
3 februari 2016
3 minuten leestijd

Voel jij je geleefd en opgejaagd? Niet zo gek. Je leeft in een snelle wereld en moet van alles. Maar er is een medicijn tegen een vluchtig leven: klein geluk.

Kleine geluksmomenten, zoals de wind die met je haar speelt, een mooi liedje of een uitbundige lach, zijn onbetaalbaar. Helaas ontgaan zulke momenten ons nogal eens.

Zonde, want ze geven energie, vreugde en inspiratie uit onverwachte hoek. En het mooiste? Ze liggen voor het grijpen!

Zie je wel wat er naast je gebeurt?

Het probleem: wij mensen zijn niet zo oplettend. We zitten veel 'in ons hoofd'. Onze aandacht gaat dan ook vaak uit naar alles wat we moeten doen. Dingen voor elkaar krijgen. Deadlines halen. Presteren.

Op je werk ga je waarschijnlijk in de hoogste versnelling. Merk je dan nog wel wat er werkelijk om je heen gebeurt? Of vliegt het leven aan je voorbij terwijl je vergadert, klanten binnenhaalt en mails beantwoordt?

We zien klein geluk over het hoofd

Is het antwoord ja? Je bent niet de enige. Veel mensen hebben het gevoel dat ze geleefd worden. Alle taken op ons bordje leggen (te) veel beslag op ons. Daardoor zien we klein geluk snel over het hoofd. We zijn bijvoorbeeld zó vol van die belangrijke deadline, dat al het andere vervaagt en onbenullig lijkt.

Je hoofd houdt geen ruimte over door al die moetjes. Je werk slokt alles op: je tijd, je aandacht, je energie. Je wordt als het ware immuun voor je omgeving. Misschien merk je vaag wel dat er ‘iets’ gebeurt, maar dringt het niet tot je door. Dan heb je geen oog voor die warme zonnestraal. Weg fijn moment…

Klein geluk is geen kleinigheidje

Mis je daar dan echt zoveel mee? Volmondig ja! Natuurlijk maakt klein geluk je even blij. Maar het doet nog veel meer voor je. Een mooi moment verlicht je een tijdje van de last op je schouders. Je mag dan gewoon ‘zijn’ in het hier-en-nu, zonder dat je van alles moet. Het maakt je geest weer even leeg.

Daarna kun je er weer tegenaan. Met een nieuwe dosis energie. Klein geluk verfrist je. Het doorbreekt je dagelijkse sleur en stelt je weer scherp. Je zult zien dat je na een fijn moment slagvaardiger en positiever bent.

Prettig neveneffect

Klein geluk heeft nog een andere fijne bijwerking: het laat je op een andere manier naar de wereld kijken. Waarschijnlijk ontdek je dan schoonheid waarvan je niet eens wist dat die bestond. In allerlei dingen die eerst helemaal niet zo belangrijk leken.

Dan denk je ineens: ‘goh, wat fluit die vogel mooi.’ Of: ‘wat een vrolijk nummer op de radio.’ Zo krijg je ook nog eens inspiratie uit onverwachte hoek. Klein geluk is dus bepaald geen kleinigheidje!

Wees lief voor jezelf

Wordt het niet eens tijd dat je wat liever bent voor jezelf? Jezelf de ruimte gunt om een ogenblik stil te staan? Die deadline blijft wel, maar het mooie moment is voorbij voordat je het weet.

Ook: het kost je helemaal niet veel tijd. Je hebt al genoeg aan een minuut aandacht voor klein geluk. Dat stelt toch niets voor? Maar het dóet wel veel voor je.

Geef kleur aan je leven

Hoe ‘pluk’ je het moment? Gewoon door vaker om je heen te kijken. Te luisteren, voelen en ruiken. Je hebt alleen een paar minuten vrijheid nodig om niets te doen. Meer niet.

Train jezelf dagelijks in klein geluk opsporen. Herken jouw eigen geluksmomenten en laat ze toe in je leven.

BEKIJK DE TRAINING

Iemand zit aan tafel, leest een boek en heeft een rode mok in haar hand.

Gerelateerde artikelen