Ga naar het hoofdmenu Ga naar de inhoud

Jouw droom najagen? 6 opstekers

Thema: Persoonlijke effectiviteit
Rubriek
Blog
Datum
30 augustus 2017
2 minuten leestijd

De weg naar een droom gaat met vallen en opstaan. Onderweg kun je dus wel een paar opstekers gebruiken. Terugblikken op je successen geeft je een nieuwe impuls om voor jouw droom te gaan. De ta-da list helpt je daarbij.

De ta-da list is het positieve zusje van de beruchte to-do list. In plaats van de dingen die je moet doen, sta je stil bij de stappen die je al hebt genomen en de successen die je hebt behaald.

Met zo'n moment van bezinning krijg je weer kracht, vertrouwen en zin om jouw droom na te streven!

Zo maak je een ta-da list

Je gaat terugblikken op wat je hebt bereikt en onderweg hebt ervaren. Als opfrisser van je geheugen kun je jezelf de 6 vragen hieronder stellen, die je helpen om het eens van een andere kant te bekijken.

Dit geeft je de opsteker die je nodig hebt om de volgende stap richting jouw droom te zetten.

#1. Kreeg je een mooi compliment?

Ja: opschrijven! Nee: vraag iemand om jou positieve feedback te geven. Klinkt als egotrippen? Als je uitlegt dat je bezig bent met een ta-da list om jezelf te motiveren, is de kans groot dat anderen daar met plezier aan meewerken. En het dan ook helemaal geen arrogante vraag vinden.

#2. Waardoor stapte je tevreden in bed?

Je kent ze wel. Van die dagen dat je to-do list steeds door je hoofd schiet en zwaar op je drukt als je wilt gaan slapen. Draai het daarom ook eens om. Wanneer ging je met een voldaan gevoel naar bed en hoe kwam dat?

#3. Wat verraste je – positief én negatief?

Misschien heb je wel iets ontdekt over jezelf of anderen. Nieuwe inzichten brengen je dichterbij jezelf, wat je belangrijk vindt en echt wilt. Als je stilstaat bij die eyeopeners, kun je jouw doel aanscherpen. Het is dus goed om je te bezinnen op wat je hebt ontdekt.

#4. Waar was je bang voor maar heb je tóch gedaan?

Mensen die hun angst overwinnen zijn echte helden. Want niets is zo moeilijk als doorzetten terwijl je staat te shaken van de zenuwen, zelftwijfel en spanning. Dat zijn immers de momenten waarop afhaken héél verleidelijk is. Doorzetten vraagt om kracht en daar mag je trots op zijn.

#5. Wat was helemaal à la jou?

Authentiek zijn is een van de drie basiswaarden van ons mensen. Daarom zijn de acties waar jij helemaal achter stond het ook waard om op terug te blikken. Zelfs als die acties niet direct resultaat hebben opgeleverd. Want je doet het tenminste wel op jouw eigen manier.

#6. Welke lessen heb je geleerd?

Iets leren is altijd positief, want met die inzichten kun je weer verder komen. Door je learnings op een rijtje te zetten kun je checken welke relevant zijn voor de route naar jouw droom. Zo kan je die weg eventueel aanpassen en vergroot je de kans op succes.

Gratis ta-da list

Natuurlijk kan je jouw ta-da list maken op een leeg vel of in de notitie-app van je telefoon, maar leuker is het om onze free printable te gebruiken. Helemaal gratis en je kan hem zo vaak printen als je maar wilt!

DOWNLOAD JOUW TA-DA-LIST

BEKIJK DE TRAINING

Een man zit buiten op de trap en werkt op zijn laptop, hij heeft een witte jas en een blauwe broek aan.

Gerelateerde artikelen