Ga naar het hoofdmenu Ga naar de inhoud

Jezelf vervelen doet wonderen

Thema: Persoonlijke effectiviteit
Rubriek
Blog
Datum
9 juni 2016
2 minuten leestijd

Ben jij ook zo’n type dat zich niet snel verveelt? En dat eigenlijk maar tijd te kort komt? Omdat je altijd maar zoekt naar nieuwe prikkels of omdat je gewoon super druk bent. Zonde, want een potje verveling op zijn tijd doet iets bijzonders met je. Lees verder en ontdek de kracht van verveling.

Vaak zijn het de momenten waarop je je verveelt die je laten zien wie je werkelijk bent. Je wordt voor even niet afgeleid door de televisie, je kinderen, je partner, je werk, et cetera. Meestal voelen we ons op dat soort momenten erg ongemakkelijk en vragen we ons af waar we het eigenlijk allemaal voor doen.

Omdat we zoveel mogelijkheden hebben om dit gevoel vervolgens snel te ontvluchten, doen we dat ook. We gaan iemand bellen, zetten de televisie aan. Wat zou er gebeuren als we dit niet zouden doen?

Waardevolle informatie

Als je bereid bent het gevoel van verveling te omarmen en kijkt naar wat je verstand je vertelt, zou het kunnen dat er op den duur waarden boven komen drijven. Deze waarden zijn verlangens en behoeften die je veel informatie kunnen geven over wie je zou willen zijn.

Omdat je hier normaal gesproken geen aandacht aan besteedt, zal het ongemakkelijk voelen. Je verstand zal je vertellen wat je allemaal nog moet doen, dat mensen om je heen deze actie niet zullen waarderen, dat het onzin is om bewust niets te doen.

Opdracht: half uur vervelen

Omarm deze gedachten en gevoelens en neem je voor om je minimaal een half uur bewust te gaan vervelen, zonder dat je bewust op zoek gaat naar wat je eigenlijk zou willen. Zoek een stille plek op waar je niet afgeleid kunt worden. Wees op dat moment gewoon even stil en nutteloos, en schrijf op wat er allemaal in je opkomt. Zonder dat je oordeelt, zonder dat je iets moet.

Deze oefening ‘Bewust vervelen’ is afkomstig uit het boek ‘Leef! ...zoals je eigenlijk zou willen’ van Uitgeverij Thema.

BEKIJK DE TRAINING

Een vrouw ligt haar hoofd op haar arm op tafel. Ze zit op een terras naar een laptop te staren met een drankje.

Gerelateerde artikelen