Iedereen ziet hem, niemand zegt het. Jij wel?
- Rubriek
- Blog
- Datum
- 13 januari 2016
- 2 minuten leestijd
We kennen allemaal wel zo’n situatie: de hele afdeling weet dat een bepaald project gedoemd is te mislukken. Of dat iemand disfunctioneert. Toch zegt niemand het, iedereen werkt mee alsof zijn neus bloedt. In een mooi Engels spreekwoord heet dit ‘er is een olifant in de kamer’. Durf jij te zeggen dat die olifant er staat?
Voor de organisatie en het individu is het van groot belang dat zo’n situatie wordt aangepakt. Want niemand wil toch zelf de laatste zijn, die er achter komt, dat iedereen al lang vond dat jij niet functioneerde? Of dat er heel veel geld en energie bespaard had kunnen worden. En dat gebeurt dus als niemand zijn vingers eraan brandt om het te benoemen. Zo blijft de ongewenste situatie eindeloos voortduren. Het moét dus gezegd worden.
Waardoor krijgt die olifant eigenlijk de ruimte?
Het benoemen van die olifant is spannend of voelt misschien soms wel heel beangstigend. Je weet niet precies wat je oproept. Je weet niet of je het allemaal wel tot een goed einde kunt brengen. Mogelijk ontkennen anderen die olifant gashard, worden boos op je en ga zo maar door. Het vraagt dus wel iets van je om het onderwerp aan te snijden.
Olifanten-verjagers zijn meestal niet zo bezig met wat er kan gebeuren, maar met een stip op de horizon die belangrijk is. Een waarde, een overtuiging, een ambitie om voor te gaan. Olifanten-ontkenners voelen de spanning en willen daar zo snel mogelijk weer van af. Dat lukt door te bedenken dat het niet jouw probleem is of dat het eigenlijk ook allemaal niet zo erg is. Olifanten verjagers voelen die spanning ook, maar doen iets anders. Ze willen dat de oorzaak van die spanning aangepakt wordt en zien dat ze daar iets aan kunnen doen. En zetten een stap.
Dit gedrag wordt ‘courageous authenticity’ genoemd door de founders van The Leadership Circle en is te ontwikkelen. Wat er voor nodig is? Eigenlijk alleen de wil om te zien wat voor talent je potentieel mee draagt maar onbenut laat. En wat ondersteuning om daar gebruik van te maken.
Hoe benoem je zoiets?
Het vergt vooral lef om die olifant te benoemen. Je weet immers niet welke gevoelens het onderwerp oproept. Ben je te direct, dan krijg jij als boodschapper de wind van voren. Spreek je vooral uit, maar zorg dat je tactvol bent en toon respect voor het onderwerp. Als dat je goed lukt, zullen velen je zien als daadkrachtige en authentieke leider. Die doet wat nodig is om succes te bereiken. Dus signaleer jij zo’n olifant in je team of organisatie? Sta dan op en spreek je uit!
