Ga naar het hoofdmenu Ga naar de inhoud

Hoe word je nou echt gelukkig?

Thema: Persoonlijke effectiviteit
Rubriek
Blog
Datum
20 januari 2016
2 minuten leestijd

Wat zijn de universele voorwaarden van geluk? En hoe zorg je dat jouw leven aan zoveel mogelijk van die voorwaarden voldoet? Geluksprofessor Ruut Veenhoven en Anje-Marijcke van Boxtel geven wetenschappelijk onderbouwde tips om echt gelukkig te worden.

Voordelen van geluk

Wat zijn de voordelen van gelukkig zijn? Gelukkige mensen zijn creatiever, werken beter samen, zien meer mogelijkheden, zijn beter geïnformeerd en constructief betrokken bij de gemeenschap. Gelukkige mensen zijn ook minder vaak ziek, gezonder en leven jaren langer.

Geluksonderzoek

Uit ons Geluksonderzoek onder 400 respondenten blijkt dat Nederland van jaar tot jaar iets gelukkiger wordt. 71% van de respondenten zegt gelukkig te zijn. Toch blijkt ook dat veel mensen behoefte hebben aan meer geluk.

  • 20% heeft weinig controle over zijn of haar leven
  • 30% voelt zich niet in staat om te dealen met de uitdagingen van het leven
  • 20% mist zingeving in zijn of haar werk
  • 60% twijfelt of hun werk matcht met hun capaciteiten

Hoe word je duurzaam gelukkig?

Maar hoe word je nou echt gelukkig? En zorg je dat je ook duurzaam gelukkig blijft?

1. Maak de juiste keuzes

In onze wereld is er een vrijwel oneindig aantal mogelijkheden. Daarom is het belangrijk dat je voor jezelf scherpe keuzes maakt. Focus, stel heldere doelen en kies voor dingen die echt bij je passen.

2. Creëer een goede werk-privébalans

Pas op dat je geen workaholic wordt, hou voldoende tijd over voor dingen die je leuk vindt. Dingen ondernemen en nieuwe ervaringen opdoen maakt gelukkig.

3. Wees sociaal actief

Deel uitmaken van een groep is erg belangrijk voor levensgeluk. Breng veel tijd door met familie, vrienden en kennissen.

4. Zorg voor een sterke financieel-economische positie

Rijk zijn maakt je niet gelukkiger, maar arm zijn maakt wel ongelukkig. Manage je loopbaan dus goed en zorg dat je duurzaam inzetbaar bent.

5. Ga om met positieve mensen

Wanneer je omgaat met mopperende, moedeloze mensen word je zelf ook zo. Het omgekeerde is ook waar. Geluk is besmettelijk. Omring je dus zoveel mogelijk met positieve mensen.

6. Werk aan je ‘levensvaardigheid’

Gezondheid en vitaliteit maakt gelukkig. Fysiek fitter worden door sport en gezond eten maakt gelukkig. Ook je communicatieve en sociale vaardigheden dragen sterk bij aan je geluksgevoel.

7. Kies doelen die bij je ambities passen

Elke actie heeft gevolgen. Kijk goed of die gevolgen passen bij wat voor jou belangrijk is. Wees je dus bewust waar je gelukkig van wordt. Zo kan je je innerlijk kompas afstellen en de goede keuzes maken. Het bijhouden van een geluksdagboek helpt bij de bewustwording en het uitzetten van een gelukkige koers.

BEKIJK DE TRAINING

Een jong meisje met een blauw shirt, rode cape en rood masker toont haar spierballen.

Gerelateerde artikelen