Ga naar het hoofdmenu Ga naar de inhoud

Hoe stimuleer je je creativiteit?

Thema: Persoonlijke effectiviteit
Rubriek
Artikel
Datum
8 december 2014
1 minuten leestijd

Een man en vrouw staan zij aan zij. Ze beginnen tegelijk vooruit te lopen. Beiden beginnen met hun rechtervoet. Bij iedere twee stappen van de man, moet de vrouw drie stappen zetten. Hoeveel stappen zet de man voordat hij en de vrouw tegelijk met hun linkervoet de grond raken?*

Denk er eens over na en bedenk de oplossing. Hoe pakte jij deze oefening aan? Heb je het samen met iemand uitgeprobeerd of tekeningetjes gemaakt op papier? De zaak misschien wiskundig berekend? Liep je met twee vingers over tafel om de stappen na te bootsen? Of heb je een andere ingenieuze methode bedacht?

Soms is het ‘t slimste om een probleem vanuit verschillende invalshoeken te bekijken en niet slechts een bepaalde manier te gebruiken. Oftewel: gebruik je creativiteit bij het oplossen van bepaalde vraagstukken.

Creativiteit: gave of vaardigheid?

Creatief denken is – zoals veel mensen misschien wél denken – geen gave, maar een vaardigheid die ook jij jezelf eigen kan maken. Een van de belangrijkste voorwaarden voor creativiteitsontwikkeling is dat je er tijd voor maakt. Gun jezelf die tijd. Ook al heb je vaak te maken met strakke deadlines en ervaar je regelmatig tijdsdruk als je met creatieve oplossingen wilt komen.

Creativiteit heeft vaak zelfs een zogenoemde incubatietijd nodig. Voordat er nieuwe ideeën kunnen ontstaan, is het handig om het probleem even te laten bezinken. Je zal merken dat wanneer je meer tijd neemt dan gebruikelijk, je geest meer ruimte krijgt voor andere en creatievere oplossingen.

Oefening baart kunst

Een andere belangrijke voorwaarde voor creativiteitsontwikkeling is dat je goed oefent. Daarnaast kun je creativiteit ontwikkelen door te oefenen. Er bestaan verschillende creatieve technieken waarmee je creativiteit kunt aanboren, zoals mindmappen. Creativiteit komt niet alleen voort uit een fantasierijke verbeelding, maar is vooral gebaseerd op vaardigheden die iedereen kan ontwikkelen, zoals waarnemen, associëren en onthouden.

* Deze oefening is afkomstig uit het boek 'Ontdek je creativiteit - Essentiële stappen om creatiever te leven', van Guy Claxton en Bill Lucas.

BEKIJK DE TRAINING

Een man met een blauwe blouse, rode stropdas en laptoptas springt van de ene rots naar de andere.

Gerelateerde artikelen