Hoe jouw goede voornemens wél slagen
- Rubriek
- Blog
- Datum
- 27 december 2018
- 2 minuten leestijd
Mooie doelen. Mooie plannen. Maar halverwege januari vliegen jouw goede voornemens alweer het raam uit. Waarom? Je brein houdt niet van verandering. En misschien focus je ook niet op de juiste dingen...
Wij mensen zijn gewoontedieren. Willen we veranderen? Dan komt daar meer bij kijken dan we denken. Ons brein werkt namelijk graag op de automatische piloot. En die vliegt uitstekend op onze gewoontes en patronen. Aan de ene kant mooi, want meestal functioneren we prima op deze trouwe piloot.
Maar onze gewoontes veranderen? Daar is geen urgentie voor. Althans dat vindt ons brein.
Brein de baas
Als we een patroon willen doorbreken, moet de hersencapaciteit worden aangeboord. Ons brein houdt daar niet van. De hersenen krijgen dagelijks al genoeg input om te verwerken en zitten niet te springen om ‘extra werk’.
Puntje bij paaltje houdt je brein dus vaak verandering tegen. Om daar tegenop te kunnen, heb je een flinke dosis zelfdiscipline nodig. Alleen door vol te houden wordt er een nieuw patroon aangemaakt in je brein en neemt je automatische piloot het weer over. Maar hier gaat wel enige tijd overheen.
Zwaktes te lijf
En alsof dat al niet genoeg is, saboteren we onze voornemens ook op een andere manier. Dit komt omdat voornemens vaak op een zwakte zijn gegrond. Je wilt iets verbeteren wat niet goed gaat. Maar dat betekent meestal: van een onvoldoende een mager zesje maken.
Hoe hard je je best ook doet, het is ontzettend lastig om hier een negen van te maken. Beter dan ‘middelmatig’ gaat het niet worden. Is dat alle moeite wel waard? Laat je jezelf niet te veel (af)leiden door wat eigenlijk niet belangrijk is?
Andere knoppen
Kijk bijvoorbeeld eens naar excellerende mensen en hun bedrijven. Zij zijn niet begonnen met de vraag: ’Waar ben ik niet zo goed in, wat zal ik eens bij gaan leren? Dan kan ik daar leuk een zaak in beginnen…’
In plaats van je te focussen op dingen die beter kunnen, zijn er ook andere knoppen waaraan je kunt draaien. Knoppen die zorgen voor een veel grotere intrinsieke motivatie. Je kunt je kostbare tijd en energie namelijk ook besteden aan het uitbouwen van je talenten. Nóg beter worden in waar je al goed in bent.
Van een 7 naar een 9
Dat klinkt in eerste instantie misschien tegendraads. Je hoeft toch niet te sleutelen aan wat goed is? Een monteur gaat ook geen soepel draaiende motor uit elkaar halen. Maar bedenk eens wat er gebeurt als je van een zeven een negen maakt. Door je talenten te versterken kom je dichterbij jezelf. Je (her)vindt je eigen authentieke kracht en vergroot het plezier in je werk en leven.
Wees dus eerlijk naar jezelf en stop met die goede voornemens waarin je niet écht gelooft. Die je toch eigenlijk niet zo belangrijk vindt. Versterk liever het goud in jou. We wensen je veel succes en inspiratie toe!
Dit artikel is gebaseerd op de boeken van onze Uitgeverij Thema. Namelijk: Goud van Anje-Marijcke van Boxtel en Aveline Dijkman en Hoe haal ik het beste uit mezelf? van Ursela van Stekelenburg.
