Ga naar het hoofdmenu Ga naar de inhoud

Gezocht: mijn nieuwe baan

Thema: Persoonlijke effectiviteit
Rubriek
Blog
Datum
29 november 2011
4 minuten leestijd

Regelmatig krijg ik de vraag of ik geen spijt heb van mijn loopbaanstappen. Of ik het niet jammer vind dat ik ‘niets’ meer met mijn studie (Scheikundige technologie) doe in mijn huidige baan. Steevast is mijn antwoord: nee! Tijdens mijn studie heb ik veel geleerd en een leuke tijd gehad waar ik waardevolle vriendschappen aan heb overgehouden. En nu heb ik een inspirerende baan waarin ik veel van mijn eigen talenten kwijt kan. Zelf zou ik vooral spijt hebben als ik nog steeds in het vakgebied van mijn studie werkte!

Mijn eigen voorbeeld is waarschijnlijk niet helemaal op jouw loopbaan van toepassing. Misschien dat jezelf meer denkt aan een nieuwe functie binnen jouw huidige organisatie, een logische volgende stap. Misschien denk je aan een nieuwe baan bij een andere werkgever. Of droom je stiekem toch over een eigen onderneming? Mogelijkheden te over! Dit artikel gaat in op het maken van deze grote en kleine loopbaanstappen.

"Een reis van 1000 mijl begint met één stap" – Taoïstische wijsheid.

Er zijn in ieder geval vier belangrijke vragen om te beantwoorden als je nadenkt over een volgende loopbaanstap:

1. De werkelijke reden van weggaan

Een belangrijke vraag waar je een eerlijk antwoord op zult moeten geven is: wil ik een nieuwe baan omdat ik die andere baan echt wil of omdat ik weg wil bij mijn huidige baan? Het lijkt een arbitraire keuze maar dat is het zeker niet. De energie die het geeft om ‘die andere uitdaging te willen’ is volledig anders dan die van ‘ik wil hier weg!’ In het eerste geval kies je echt voor die andere baan. De minpunten van deze baan zul je makkelijker accepteren en ook is de kans op succes groter.

Als je die andere baan accepteert omdat deze ‘in ieder geval beter is dan die je nu heeft’, loop je een grote kans om teleurgesteld te raken. Tenslotte neem je ook jezelf mee naar jouw nieuwe baan en waarschijnlijk loop je daar straks weer tegen dezelfde dingen aan. Denk daarom in ieder geval goed na over waar je nu precies ontevreden over bent. Zijn er manieren om deze aspecten te veranderen? Heb je bijvoorbeeld al met jouw leidinggevende gesproken over jouw ontevredenheid? Als je weet wat jouw eigen aandeel is in het geheel, dan kunt je die inzichten in de toekomst gebruiken. In jouw huidige baan óf in een nieuwe functie.

2. Wat wil ik écht?

Zelf vind ik dit de meest interessante en tegelijkertijd ook de meest lastige vraag om te beantwoorden. Om écht te weten wat wij willen, moeten de meesten onder ons eerst veel positieve en negatieve ervaringen op doen. Soms is het nodig om geconfronteerd te worden met onze eigen valkuilen, om kritiek te krijgen en om daarvan te leren. Sta je aan de andere kant voldoende stil bij jouw successen? Handig om ook te weten waar je energie van krijgt en waar jij écht goed in bent.

Het is heerlijk om te dromen over jouw eigen toekomst. Stel je zich voor dat alles mogelijk is en dat geld of tijd geen rol spelen. Wat zou je dan doen? Hoe ziet jouw ideale baan eruit? Zet al jouw zintuigen op scherp: wat voor geluiden, gevoelens, geuren en beelden horen hierbij? Als je er zelf nog niet geheel uitkomt, dan kunnen een aantal gesprekken met een (loopbaan)coach verhelderend zijn. Tip: neem voor dit zoekproces gerust de tijd. De volgende baan hoeft niet meteen perfect te zijn, toch?

3. Waar zijn mijn beren op de weg?

Het is logisch dat je beren op de weg ziet. Natuurlijk wil je graag succesvol zijn, een leuke en inspirerende baan hebben en jouw hypotheek of andere kosten kunnen betalen. Soms gaan we twijfelen aan ons eigen kunnen, vooral als er in een advertentietekst wordt gevraagd naar een super- held(in). Kan ik dat wel? Ben ik wel zo goed?

Tip: blijf in ieder geval aardig voor jezelf. Twijfels en beren op de weg horen erbij. Praat erover met anderen of volg een training waarin bijvoorbeeld de rationele effectiviteits methode behandeld wordt. Beren zijn er tenslotte om te knuffelen, en soms om af te schieten!

4. Op onderzoek uit

Weet je welke banen en bedrijven er bij jou passen? Ben je op de hoogte van mogelijkheden binnen jouw eigen bedrijf en bij andere werkgevers? Het loont om een aantal weken of maanden uit te trekken om op onderzoek uit te gaan. Maak afspraken met mensen die een mogelijk voor jou interessante functie bekleden of bij een interessant bedrijf werken. Loopbaanoriëntatie noemen we dit. Je vraagt nadrukkelijk niet om een baan, maar om informatie. Bijkomend voordeel is dat uit deze gesprekken wel vaker mogelijkheden komen: je solliciteert later op een functie bij dat bedrijf en je refereert aan het prettige gesprek van eerder: een goede binnenkomer.

Tenslotte

Jouw omgeving zal het vast niet na laten om je van advies te voorzien. Meestal is dit liefdevol en goed bedoeld. Als het om jouw eigen loopbaan en leven gaat is er natuurlijk maar één persoon die het beter weet en dat bent jezelf natuurlijk. Ik wens je veel plezier en succes toe.

Auteur: Willy Zelen.

Willy Zelen is scheikundig ingenieur. Na twee jaar werken in haar eigen vakgebied durfde ze haar hart te volgen en de overstap te maken naar training en coaching. Inmiddels werkt ze alweer twaalf jaar in het vak waarvan de laatste vier jaar bij Schouten & Nelissen. Naast trainer is ze ook coach, adviseur en loopbaancoach.

Meer weten?

Wil je meer plezier en succes uit jouw werk te halen? Richting geven aan jouw werk en persoonlijke ontwikkeling? En jouw talenten optimaal inzetten? Wij helpen je daarbij met een kort en intensief coachingstraject op maat.

BEKIJK HET COACHINGSTRAJECT

Een vrouw zit achter een bureau en typt iets op haar laptop. De vrouw kijkt in de camera.

Gerelateerde artikelen