Ga naar het hoofdmenu Ga naar de inhoud

Fluitend naar je werk: 4 tips

Thema: Persoonlijke effectiviteit
Rubriek
Artikel
Datum
26 juni 2017
3 minuten leestijd

Sommige mensen hebben last van veranderingen, anderen navigeren er soepel doorheen of komen erdoor zelfs beter tot hun recht. Waar zit dit ‘m in? Je kunt veel aan, mits hier voldoende energiebronnen tegenover staan.

Experts dr. Jessica van Wingerden MBA MCC en Anouk Brack geven tips om het leuk te houden.

#1. Gun jezelf hersteltijd

Het is meer dan ooit noodzaak de accu op te laden, zowel thuis als op je werk. Maak eens een overzicht van je week. Wat kost energie, wat geeft energie? Op welke momenten is er ruimte voor fun en ontspanning?

Daarbij gaat het niet alleen over de balans werk-privé. Ook tijdens het werk heb je momenten nodig te herstellen, door bijvoorbeeld een frisse neus te halen, de benen te strekken of even bij te praten met een collega. Dit zorgt ervoor dat je je minder gejaagd voelt. Wees je daarvan bewust en neem je behoeften serieus.

#2. Turbocentreer

Wanneer er sprake is van werkdruk of stress, bouwt zich in ons lijf maar ook in onze hersenen spanning op. Het gevolg is dat een deel van ons brein offline gaat. We functioneren alleen nog op automatische patronen en missen belangrijke capaciteiten als creativiteit, innovatievermogen en reflectie. Een eenvoudige methode om jezelf weer te herpakken, is
turbocentreren.

“Bij turbocentreren maak je met één ademhaling je lichaam ontspannen en je geest wakker,” aldus Anouk Brack, trainer/coach en auteur van De Verborgen Dimensie van Leiderschap. “Je zorgt dat alle hersengebieden weer bereikbaar zijn. En je zet jezelf open voor wat er om je heen is. Het is in feite een shortcut om je staat van zijn te veranderen.”

In deze video doet Anouk het turbocentreren voor.

 

#3. Doe wat bij je past

Hoe benut jij je talenten? Doen waar je goed in bent geeft je vleugels. En dan is wat je doet ook het meest betekenisvol voor jezelf en voor anderen. Stel jezelf daarom de vraag: doe ik wat bij me past?

Dr. Jessica van Wingerden MBA MCC, Directeur Organisatieonderzoek bij Schouten & Nelissen: “In elke baan is er ‘corvee’: dingen die bij je baan horen maar waar je niet warm van wordt. Maar om je goed te voelen, is het belangrijk dat je baan voor zo’n zeventig procent matcht met je talenten en ambities. Is dat niet het geval? Ga dan actief op zoek naar hoe je in je baan meer kunt bijdragen vanuit jouw kwaliteiten.”

#4. Neem de regie

Jij bent de kapitein op jouw schip. Het is goed je daarvan bewust te zijn en daarbij te durven kiezen voor werkplezier. Werk mee aan dat ene gave project. Heb het leuk met je collega’s. Ga aan de slag met nieuwe ideeën.

Anouk: “Er is kracht voor nodig om je niet mee te laten slepen door de druk van deze tijd. Maar je mág lekker in je vel zitten. Je mag genieten. We denken dat er van alles misgaat als we het leuk hebben, maar het tegenovergestelde is waar.”

Daarbij is het goed alert te blijven op de vraag waar je het werk voor doet. Als een taak je helpt bij het bereiken van je ambities, mag het natuurlijk ook weleens niet leuk zijn. Maar dan zorgt het wel voor voldoening en motivatie.

Meer weten?

Wil jij ook jezelf versterken? steviger in je schoenen staan? Sterker uit de hoek komen? Kijk dan eens naar ons uitgebreide aanbod op het vlak van Persoonlijke effectiviteit.

BEKIJK DE TRAININGEN EN OPLEIDINGEN

Een man met een iPad in zijn hand zit in een cafe, hij laat iets zien op de iPad aan een vrouw die naast hem zit.

Gerelateerde artikelen