Ga naar het hoofdmenu Ga naar de inhoud

De sleutel tot thuiswerk-succes: zelfdiscipline

Thema: Persoonlijke effectiviteit
Rubriek
Blog
Datum
18 maart 2020
2 minuten leestijd

Bij thuiswerken ben je toch wat meer op jezelf aangewezen. Niemand die over je schouder meekijkt en geen collega's die onverwachts binnenwandelen. En dat vraagt discipline. Hoe zorg je dat je slagvaardig doorpakt? Ontwikkel je discipline in 5 stappen.

Is zelfdiscipline een techniek die je eenvoudig toepast op welk gebied dan ook? Helaas niet. Je kunt sterk gedisciplineerd zijn in één aspect. Maar dat is geen garantie dat het je in een ander aspect even goed lukt om focus te houden, door te gaan en jezelf aan het werk te zetten. Zelfs wanneer je tegenzin voelt of lastige situaties moet overwinnen.

Wil je jouw zelfdiscipline verbeteren? Dan moet je het bij de wortel aanpakken, stap voor stap. Door telkens als jij het belangrijk vindt gedrag te vertonen dat je helpt om je doel te bereiken. En vooral te blijven oefenen, ook als het een keer wat minder goed gaat.

In 5 stappen meer wilskracht

#1. Formuleer een doel

Zonder een concreet omschreven doel en de stappen die nodig zijn om daar te komen, houd je geen enkele goede intentie vol. Want dat is te vrijblijvend. Denk dan ook goed na over je doelstellingen, schrijf ze op en herlees ze de volgende ochtend. Sta je er nog steeds 100% achter?

#2. Onderzoek wat je onderliggende motivatie is

Om te voorkomen dat je naar excuses zoekt, is het belangrijk dat je jezelf afvraagt hoe gemotiveerd je echt bent. Waarom wil je het doel dat je hebt gesteld zo graag behalen? Schrijf dat zo concreet mogelijk voor jezelf op als geheugensteuntje wanneer je het moeilijk hebt.

#3. Vertaal je doel naar concrete acties

Splits je doel op in haalbare taken die je in je agenda kunt inplannen. Zelfdiscipline verbeter je namelijk niet in één keer, maar door kleine, doelgerichte overwinningen.

#4. Do it!

Het uur van de waarheid: werk taken af die je helpen om je doel te bereiken. Eén taak tegelijkertijd. Voel je de drang om het uit te stellen en kattenfilmpjes te kijken op YouTube? Vergeet niet, de ontspanning na voltooiing van je taak voelt zo veel beter dan de ontspanning die je beleeft als een uitgestelde taak boven je hoofd blijft hangen.

#5. Evalueer en stuur bij

De kans is klein dat alles direct perfect verloopt. Stel jezelf daarom (blijvend) de vraag waarom je een bepaalde doelstelling wilt halen. En val je een keer terug in je oude gewoontes van uitstel en afstel? Geen probleem, begin dan weer bij stap 1. Je kunt altijd opnieuw beginnen. Geef de moed niet op!

Gefocust aan de slag?

Ga slim om met afleidingen en vergroot je concentratie. Precies dat leer je in de online training Focus met e-coach. Helemaal handig, net als jij straks!

BEKIJK DE TRAINING

Een vrouw zit met haar handen in haar haar. Ze zit achter haar bureau, op dat bureau staat haar laptop en notitieboekjes.

Gerelateerde artikelen