Ga naar het hoofdmenu Ga naar de inhoud

Comfort, de remmende factor

Thema: Persoonlijke effectiviteit
Rubriek
Artikel
Datum
15 mei 2019
2 minuten leestijd

Ik had een mooie functie, binnen een prettige organisatie, met een goed salaris. Toch schreef ik mijn ontslagbrief. Waarom? Ik merkte dat ik vastroestte. Indutte. Van Dubai verhuisde ik naar Londen om mijn MBA te halen. Meubels naar de opslag en het vliegtuig in. Ineens stond mijn leven op z’n kop. Een eenvoudige keuze? Nee. Maar ik was hongerig naar uitdaging en wist dat ik daarnaar moest luisteren.

Het was een flinke stap buiten de comfortzone. Je weet wel, de plek waar mensen en organisaties echt kunnen groeien. Wie voor veiligheid gaat, krijgt tenslotte altijd dezelfde oplossingen. Dezelfde resultaten. En dat terwijl we geen controle hebben op hoe (snel) de wereld om ons heen verandert, welke klantvragen en technologieën er ontstaan, hoe de arbeidsmarkt zich moet hervormen.

Wat er gaat komen? Niemand heeft een glazen bol. Maar we maken het onbekende ingewikkelder dan het is. We hebben namelijk wél invloed op onze mate van wendbaarheid en veerkracht. En precies dat kenmerkt een futureproof medewerker in een langlevende organisatie.

"Wie voor veiligheid gaat, krijgt altijd dezelfde oplossingen en resultaten."

Geef medewerkers daarom de vrijheid zichzelf te versterken, zelf antwoorden te vinden en nieuwe oplossingen te verzinnen voor uitdagingen die we niet kunnen voorspellen. Het resultaat: slagvaardige en gelukkige medewerkers. Niets mooiers dan mensen die zichzelf overtreffen en op vrijdagmiddag in de auto stappen met het gevoel dat ze echt iets bereikt hebben die week.

De comfortzone verlaten is lastig. Mensen hebben een driver nodig. Die kan uit henzelf komen, maar ook uit jou als leider of HR(D)-professional. Ik heb bijvoorbeeld een heldere afspraak gemaakt met collega’s: ‘Alsjeblieft, trek aan mijn mouw als je ziet dat ik voor gemak ga en niet het beste geef. Ik beloof je dat ik niet boos word.’ Sindsdien geven collega’s sneller feedback, wat mij scherp houdt. En hetzelfde doe ik graag voor hen.

Hoe je de regie bij medewerkers neerlegt, de valkuilen vakkundig vermijdt en ook jouw eigen rol bijstelt? Het begint bij het doorbreken van je eigen comfortzone!

Meer weten?

Samer Rashid | samer.rachid@suas.nl

Vond je dit interessant?

Lees het rondetafelgesprek waarin 4 experts je bijpraten over eigen regie op de werkvloer.

LEES HET ARTIKEL

Een man met grijze haren, een witte blouse en blauwe blazer kijkt in de camera.

Gerelateerde artikelen