Ga naar het hoofdmenu Ga naar de inhoud

Ben je het waard?

Column #9

Thema: Persoonlijke effectiviteit
Rubriek
Blog
Datum
2 januari 2020
3 minuten leestijd

Wel een nieuwe laptop, maar fysio te duur? Freek van Kraaikamp (34) onderzocht bij zichzelf waar dit gevoel vandaan kwam. En maakte eens andere keuzes. Investeren in jezelf, je ontwikkeling en je gezondheid. Doen of niet doen?

Een avondje uit, een diner met 3 gangen en een goede fles wijn. Een nieuwe auto. Een dito laptop. Een vakantie naar de zon met het hele gezin. Als ik om mij heen kijk, kan het vaak niet op. Geld moet rollen en dat doen we dan ook graag. Toch merk ik, ook bij mezelf, dat ik geld vooral laat rollen als het om ogenschijnlijk nutteloze zaken gaat.

Ik bedoel, met die laptop had ik best nog een jaartje door gekund. Maar als het om investeringen in mezelf en mijn ontwikkeling gaat, dan voelt alles ineens aan als veel te duur of weggegooid geld. Een mindset die ik jarenlang heb gehad, maar het laatste kwartaal overboord heb gezet.

Wat is te duur?

Zeker als zzp’er vond ik de stap om externe hulp in te huren vaak (te) groot. Hoe stom het ook klinkt, je stapt sneller naar een coach als die op kosten van de baas is. Maar ik ben eigen baas, dus zijn de kosten van externe inhuur voor mijzelf. Jarenlang heb ik met het gevoel rondgelopen dat al die inhuur veel te duur was.

De vraag is alleen wat ‘te duur’ dan precies is, en op basis waarvan je die inschatting maakt. Als je jarenlang duizenden euro’s uitgeeft aan nieuwe spullen, verre reizen en dure etentjes, wat is dan te duur?

Luisteren naar je behoefte

Na een heerlijke vakantie in oktober besloot ik het bierglas de rest van het jaar aan de wilgen te hangen. Even helemaal fris en helder te worden na een hectisch jaar. Omdat ik zzp’er ben en vanuit huis werk, zocht ik een nieuw breekpunt tussen mijn werkweek en het weekend. Daarom ruilde ik de kroeg in voor een bokstraining die iedere vrijdag om 17 uur het weekend inluidt.

Ik moet toegeven, het is niet goedkoop. Maar ik word er fitter van, leer boksen en als ik er cijfermatig naar kijk, is het nog steeds stukken goedkoper dan een diner voor 2, een paar flessen wijn en een rondje foute kroegen als toetje.

Meer aan het licht

Mijn eerste kennismaking met de wereld van ‘investeren in jezelf’ zette meer veranderingen in werking. Zo merkte ik door het boksen en de verandering in mijn sportgedrag dat mijn nek en rug werkelijk muur- en muurvast zaten.

Jarenlang op dezelfde manier aan de gewichten trekken hadden mij nooit enig fysiek signaal gegeven dat mijn rug en schouders langzaam in een blok beton waren veranderd. Vanuit de bokstraining ging ik naar een fysiotherapeut die nu ook mijn totaal verkeerde, en jarenlang gebezigde, werkhouding helpt te verbeteren.

Patronen doorbreken

Omdat zowel de bokstraining als de fysiotherapie zo’n succes op mijn fysieke en mentale kracht hadden, nam ik gelijk maar de grootste stap. Ik huurde een coach in. Niet alleen is die knakker nog wel het duurste van allemaal, daarnaast ben ik zelf ook in te huren als coach. Coach huurt coach voelt nogal onnatuurlijk aan. Maar, ook dit is een schot in de roos.

Ik ben mij gaan realiseren dat andere ogen tot nadenken dwingen. Dat verandering van patronen helpt met je groei. Dat er ingesleten patronen in mijn gedrag, mijn houding en mijn denkpatronen zitten waar ik mijzelf amper van bewust ben. Om dat te onderkennen, te doorbreken en op een andere manier opnieuw in te richten, helpt het om daar met iemand naar te kijken die hier verstand van heeft.

Waardevolle investering

De conclusie die ik voor mijzelf heb kunnen trekken, is dat het loont om in jezelf te investeren. Dat duur is relatief, want wat is duur als het resultaat groot is? Dan is de investering gewoon hoog, net als het resultaat. Dat het geld dat ik in deze inhuur heb gestoken een stuk beter besteed is dan die paar uur in de kroeg. Mijn motto voor 2020 is dan ook: investeer in jezelf, het is het meer dan waard.

Meer weten?

Wil jij ook jezelf versterken? steviger in je schoenen staan? Sterker uit de hoek komen? Kijk dan eens naar ons uitgebreide aanbod op het vlak van Persoonlijke effectiviteit.

BEKIJK DE TRAININGEN EN OPLEIDINGEN

Gerelateerde artikelen