Ga naar het hoofdmenu Ga naar de inhoud

Je hoeft niet alles voor het geld te doen

Column #32

Thema: Persoonlijke effectiviteit
Rubriek
Blog
Datum
3 december 2021
3 minuten leestijd

Freek van Kraaikamp (36) neemt je in zijn nieuwste column mee in zijn ontwikkeling van onbetaalde schrijver tot succesvol ondernemer. Door niet altijd voor zekerheid te kiezen, maar de dingen te doen die je leuk vindt en nieuwe paden te bewandelen bereik je volgens hem veel meer.

Eerlijk is eerlijk, ik heb nogal een haat-liefdeverhouding met geld. Als het er in mindere mate is dan bezorgt het me als ondernemer slapeloze nachten. Maar wanneer het er wel is dan wil ik me er zo min mogelijk door laten leiden. En ondertussen vind ik het ingewikkeld om erover te praten, omdat ik weet dat ik me in die luxepositie bevindt waardoor ik er op deze manier naar kan kijken. Toch wil ik het erover hebben, want door jarenlang niet alleen naar het winstoogmerk van mijn activiteiten te kijken, heb ik me ontzettend kunnen ontwikkelen en de leukste projecten kunnen doen. Ik pluk nu de vruchten van het feit dat met vrijwel alles ben begonnen zonder naar het winstoogmerk te kijken.

Onbetaalde schrijver

Ik realiseerde het me deze maand. Van het schrijven van onbetaalde columns ben ik in een jaar of vijf uitgegroeid tot het schrijven van een tweetal boeken en een opzetten van een eigen uitgeverij. Ik vroeg me afgelopen week, onder het genot van een glas bier, hardop af of dat ook gelukt was als ik niet was begonnen met die gratis en amper gelezen columns. Het antwoord was een volmondig nee.

Jarenlang heb ik onbetaald, en haast ongelezen, columns en artikelen geschreven waar het enige uitgangspunt was: leren en lol hebben. Of het nu voor obscure websites was, Intermediair of NRC. Soms was er een beetje geld en een beetje likes, maar ik deed het vooral voor mezelf. Wanneer ik nu terugkijk op die columns dan zie ik dat ik best nog wel een lange weg te gaan had. Maar de belangrijkste les die ik leerde was mijn verhaal vertellen, op mijn manier. Ongeacht wat ik ervoor terug kreeg.

Zelfs als niemand luisterde...

Jarenlang liep ik tegen dichte deuren aan. Redacteurs die mijn verhalen ‘te edgy’ vonden. Urenlange interviews die ik moest opknippen tot vijfhonderd woorden aan tendentieuze clickbait content. Tot ik er genoeg van had en besloot mijn verhalen te maken, met mijn mensen, op mijn manier. Het resulteerde in een tweetal boeken, een eigen uitgever, en een podcast. Maar in het begin was er nog niets behalve mijn eigen visie.

Zo startte ik drie jaar geleden dus ook met mijn podcast. Ik deed het voor nop. Sterker nog, ik legde letterlijk geld bij. Niet alleen in tijd, maar ook voor editing en hosting moest er geld in. Zo ging ik jarenlang met een loodzware tas vol opnameapparatuur het land door. Praten met mensen die ik interessant vind. Op mijn manier. Volgens mijn format. Soms luisterde een paar honderd mensen, soms een paar duizend. Maar heel eerlijk, ik had het nog gedaan als er niemand luisterde.

Leren doe je altijd

Want ik leerde mensen kennen. Ik leerde van hun verhaal. Ik leerde interviewen. Ik leerde als mens. En weet je wat het mooiste is? Samen met degene met wie ik mijn eerste podcast maakte, schreef ik een boek. Ik weet nog dat ik op een regenachtige vrijdagavond met een koffer vol apparatuur naar hem onderweg was. Net duizend piek aan apparatuur geïnvesteerd. Moe na een week werken. Geen idee hoe ik een podcast moest maken en of er iemand op mijn podcast zat te wachten. Maar ik ging wel. En drie jaar later is er ons boek, en mijn eigen een uitgeverij.

Als je alleen maar binnen de zekerheid van likes en geld blijft, dan ontdek je nooit nieuwe paden. Soms moet je dingen gewoon doen omdat het leuk lijkt, omdat het jouw visie en jouw verhaal is. Soms lukt het en soms niet. Of beter gezegd, het lukt altijd want het is jouw verhaal, jouw project en jouw ding. Je leert er altijd van. 

Want als je het doet, zoals jij het wilt doen. Dan kan je eigenlijk al niet meer verliezen.

Weet jij wat je wilt doen of wil je erachter komen wat je écht leuk vindt?

Je ontdekt het in de training Persoonlijk Leiderschap. Streef je dromen na en leef vanuit jouw eigen waarden, talenten en ambities.

BEKIJK DE TRAINING

Een man zit buiten op een reling van een waterplaats. Hij kijkt om zich heen.

Gerelateerde artikelen