Mijn dagelijkse strijd om me niet te verliezen aan de dag
Column #30
- Rubriek
- Blog
- Datum
- 5 oktober 2021
- 3 minuten leestijd
Het is soms een uitdaging je niet te verliezen aan alles wat er niet toe doet. Columnist Freek Kraaikamp (36) heeft er regelmatig mee te maken. Ontdek hoe Freek ervoor zorgt dat hij de dag leeft in plaats van andersom.
Mijn vriendin weet, het liefste communiceer ik in de ochtend zo min mogelijk. Een ochtendmens zal ik nooit worden. Ik zet koffie, werk mijn mails weg vanaf een uur of negen, bij voorkeur bel ik niemand voor tienen en fysieke afspraken plan ik het liefste pas in na elven. Zo kan ik op mijn biologische klok wakker worden, in bed wat mediteren en mijn ademhalingsoefeningen doen, om daarna rustig te ontbijten met een krantje en pas daarna ga ik aan de slag. Dat ik daardoor soms na het avondeten nog een paar uur aan de bak moet heb ik daar maar al te graag voor over. Wanneer ik volgens die routines leef is de kans het kleinste dat ik mij finaal verlies in de dag, aan incidenten en aan alles wat er vooral niet toe doet. Want dat is, en blijft, mijn allergrootste uitdaging.
De dierentuin
Ooit had ik een interview met hardcore-pionier Ilja Reiman, die begin jaren ‘90 met raves in gekraakte tunnels en loodsen, de Nederlandse dance- en hardcorescene op de kaart zette. Hij zei het treffend: “Als ik opsta is het alsof er een dierentuin in mijn hoofd wakker wordt.” Dat herkende ik wel. Wanneer ik op een slechte dag wakker word is mijn hoofd overal en nergens, roept alles om aandacht en heb ik moeite om de juiste prioriteiten te stellen. Dan leeft de dag mij, in plaats van dat ik de dag leef.
Op zulke dagen worden kleine irritaties al snel grote confrontaties, worden bijzaken zomaar ineens hoofdzaken en ligt er overal een hinderlijke afleiding op de loer. Daarom is het voor mij belangrijk om routines en regelmaat aan te brengen in mijn leven. Om de dag te beginnen en te starten met de patronen die mij helpen om het meest effectief te zijn. Zo eindig ik de dag in mijn slaapkamer zonder mijn mobiel, maar start ik hem ook door het eerste uur na mijn ontwaken er vooral niet op te kijken. Want die telefoon is voor mij juist het startschot voor die dierentuin in mijn hoofd. Zowel voor, als na het slapengaan. Want ook dat heb ik moeten leren: rustig inslapen zorgt ervoor dat ik ook weer ontspannen opsta. Zo zorg ik er bijvoorbeeld overdag ook voor dat mijn mail zoveel mogelijk uit staat en mijn mobiels niet binnen handbereik liggen. Ik bepaal wanneer ik ze check, en niet andersom.
Mijn flow
In alles probeer ik ervoor te zorgen dat ik me verlies aan mijn eigen ‘flow’ in plaats van aan de dag. In mijn flow ben ik het meest productief, creatief. In mijn flow vergeet ik plaats en tijd. In mijn flow ben ik op mijn best en mijn gelukkigst. Toch blijft het een eeuwige strijd, de afleiding trekt aan mijn hoofd. Of het nu om mijn mailbox, mijn telefoon of om mijn hoofd gaat. De afleiding is overal. Toch leer ik dag na dag, jaar na jaar, wat het beste werkt voor mij. Hoe ik mezelf weer op het juiste spoor zet als ik er weer eens vanaf geknald ben. En hoe ik ervoor kan zorgen dat ik niet weer ontspoor.
Het heeft te maken met routines, je eigen leven leven, nee durven zeggen en actief zoeken naar wat er het beste bij je past. Dus als het even duurt voordat je een antwoord hebt op je mail of appje. Het ligt niet aan jou, ik zat gewoon even in mijn flow.
Voor wie het beste uit zichzelf wil halen
Vergroot je zelfkennis en ontdek wat jou drijft, motiveert en het beste ligt. In de veelzijdige training Doeltreffend zelfmanagement staan drie elementen centraal: zelfinzicht, assertiviteit en timemanagement. Je ontdekt wie je bent, hoe je jezelf in balans houdt en jezelf aanstuurt.
