Ga naar het hoofdmenu Ga naar de inhoud

Zeg gewoon eens wat vaker: Nee!

Column #28

Thema: Persoonlijke effectiviteit
Rubriek
Blog
Datum
2 augustus 2021
3 minuten leestijd

De werktitel van deze column van Freek van Kraaikamp (36) was tot twee minuten voor het insturen: ‘Wanneer je ‘nee’ zegt tegen een ander, zeg je ‘ja’ tegen jezelf’. Maar die titel was van een dergelijke mate wolligheid dat hij ook maar eens ‘nee’ zei. Toch dekt het de lading van dit 500 woorden tellende column.

Taboe op het woordje ‘nee’

Een van de grootste oorzaken van een ongelukkig en overhaast leven is simpelweg het feit dat we veel te weinig ‘nee’ zeggen. En daarmee, zoals de wollige ondertitel van deze column al zegt, zeggen we veel te weinig ‘ja’ tegen onszelf. Er heerst een taboe op het woordje ‘nee’ en het wordt tijd dat we dat eens gaan doorbreken.

‘Ja hoor, dat doe ik er nog even bij’

Dit is een euvel dat zich niet slechts beperkt tot de vergaderzalen en kantoortuinen van de lage landen. We doen het ook thuis, bij de sportclub en bij de familie. ‘Ja hoor, dat werk kan ik er nog best even bij doen.’ Het zijn woorden die er vaak als een soort vanzelfsprekendheid uit rollen. We denken er niet bij na, we doen het gewoon. Alleen is dat wel zo vanzelfsprekend?

Staat jouw agenda wel voorop?

Begrijp me niet verkeerd, een beetje werk van iemand overnemen is goed. Dat juich ik ook alleen maar toe. Maar dat moet niet ten koste gaan van jezelf. Ook in de hulp aan iemand anders zal je eigen planning en agenda voorop moeten staan. Maar de vraag is. Staat die agenda van jou wel voorop? Of laat je je juist leiden door den vraag van een ander?

Jij zit met de gebakken peren

Zelf merk ik het altijd aan het feit dat ik een ‘nee’ gevoelsmatig moet onderbouwen. ‘Oeh, nee sorry ik moet mijn eigen marktanalyse van de regio zuidoost Azië nog even afronden voor de deadline.’ Maar een ‘ja’, dat floept er meestal zomaar uit. Zonder een onderbouwing, zonder een blik op de agenda. Een ‘ja’ is ook vaak meer een ‘joah’, wat eigenlijk wil zeggen: 'Dat komt wel goed, denk ik.’ Alleen is het enige rottige, dat als het niet goed komt. Jij met de gebakken peren zit. En dat vergeten we nu juist vaak.

Doorbreek die vloek

En die gebakken peren, die kunnen best ver reiken. Rotdagen op het werk, overwerken, stress, gedoe, gezeur tot aan burn-outs aan toe. Zo letterlijk is het, ik geloof dat de meest vermijdbare aanleiding tot een burn-out het veelvuldiger gebruik van het woordje ‘nee’ is. Het is alsof er een vloek op heerst. Net alsof we ontzettend veel dingen gaan missen als we eens afzeggen. Alsof onze collega’s ons ineens heel stom vinden wanneer we zeggen dat we het eigenlijk te druk hebben. En als dat wel zo is, dan zegt het meer over hun. Dan zou ik je sowieso aanraden om wat vaker nee tegen diegene te zeggen. Maar dat is een heel andere discussie.

‘Ja’ als jouw voorwaarden het toelaten

Overal altijd ‘ja’ op zeggen is ‘de makkelijke weg’. Iedereen vindt ons aardig, we zijn overal bij. Maar zijn we daarin ook wel het aardigst voor onszelf? Overal ‘ja’ op zeggen is, zoals de ondertitel al impliceert, eigenlijk overal ‘nee’ op zeggen tegen jezelf. Jouw agenda, jouw leven, jouw keuzes zijn in de basis het belangrijkste van allemaal. Wanneer leren we eens dat we pas ‘ja’ zeggen tegen een ander als de randvoorwaarden aan jouw kant het toelaten.

‘Nee’ tot het tegendeel bewezen is

Heel veel mensen leven al heel lang op de voorwaarden, vragen en agenda van de ander. Bij heel veel mensen is het antwoord altijd ‘ja’, tot het tegendeel is bewezen. Misschien is het goed om dat eens om te draaien. Het antwoord is ‘nee’, tot het tegendeel is bewezen.

Zeg gewoon eens ‘nee’, dan zeg je ‘ja’ tegen jezelf.

Leer ‘nee’ zeggen

Laat jij je vaak leiden door mondige collega’s? Wil jij meer initiatief nemen, je grenzen beter bewaken en vaker ‘nee’ durven zeggen? Dan is deze kort en krachtige training assertiviteit precies wat je zoekt.

BEKIJK DE TRAINING

Een man staat buiten met zijn handen in zijn broekzakken voor zich uit te staren.

Gerelateerde artikelen