Ga naar het hoofdmenu Ga naar de inhoud

Maar hoe voorkom je die burn-out nu Nederland weer ‘open’ gaat?

Column #27

Thema: Persoonlijke effectiviteit
Rubriek
Blog
Datum
28 juni 2021
4 minuten leestijd

Onze columnist Freek van Kraaikamp (36) deelt deze maand met ons zijn tips als ervaringsexpert om een burn-out te voorkomen nu Nederland steeds verder ‘open’ gaat. ‘’Het is geweldig, maar soms ook een beetje beangstigend.’’ Ontdek wat de vier gouden regels van Freek zijn!

Langzaam, of eigenlijk best wel rap, vliegt Nederland weer van het slot af. We kunnen weer op vakantie, de festivals gaan deze zomer toch door, we werken weer meer op kantoor, de terrasjes zijn overvol, net als onze agenda. Het is geweldig, maar soms ook een beetje beangstigend. Het is heel veel, heel snel en het komt allemaal tegelijk. En dat is naast heel leuk, voor sommige mensen ook best een beetje beangstigend. Daarom kreeg ik de afgelopen week al drie keer, heel terloops, de vraag: ‘Freek, hoe zorg jij er nu voor dat je niet weer terugvalt?’.

Vier gouden regels

Laat ik beginnen met het volgende. Ik ben geen stress, burn-out of vitaliteits-expert of coach. Het is net als bij al die Bitcoin video’s die ik de afgelopen maanden heb gekeken. Ik ben geen burn-out expert, en heb buiten mijn eigen ervaringen weinig zeggenschap over dit onderwerp. Maar wat ik doe om mijn hoofd in een druk, gek en ondernemend leven koel, vitaal en gelukkig te houden. Dat kan ik iedereen aanraden. Daar deel ik met plezier en trots: De vier gouden regels van Van Kraaikamp.

1. Gun jezelf te gunnen

Klinkt wat vaag? Kan best. Maar dit is voor mij de basis van alles. In de periode voor mijn burn-out was ik vooral druk met moeten. Kansen moeten pakken, moeten groeien, alles moest meer. Na mijn burn-out gunde ik mezelf om niet meer te moeten. Gunde ik mezelf rust en gunde ik mezelf tijd om mijn successen te vieren. Stap één in het buiten de deur houden van de burn-out. Wissel moeten eens af met gunnen. Als die niet in balans met elkaar zijn, dan is de kans groot dat je op je reserves inteert.

2. Gun het jezelf om uit te staan

24/7 stond ik aan. Zeker in het begin van mijn onderneming, als kleine zelfstandige, met te weinig financieel vet op de botten om mensen aan te nemen of in te huren. Ik stond altijd aan. En dat is niet goed, dat weten we allemaal wel. Gun jezelf daarom om ook eens uit te staan. En dat kan heel pragmatisch. Ik kocht een kluisje waar ik mijn mobiel in de avond inleg. Zodat het me een handeling kost om hem te pakken. Op de bank naast me is de neiging even de e-mail te checken haast niet te onderdrukken. Koop een wekker, in plaats van de wekker op je mobiel en verklaar de slaapkamer tot een mobiel-vrije-zone. Ga je naar de sportschool, hardlopen of wandelen? Laat dat ding gewoon eens thuis. Ik vond het een bevrijding.

3. Minder zuipen, meer sporten

Ik vond het een lifechanger. Nee, ik ga niet zeggen dat je niet meer mag drinken. En ik zeg ook niet dat je een fitboy of -girl moet worden. Maar het minderen met alcohol, en het opschroeven van mijn sportintensiteit (en dan nadrukkelijk cardio) waren een totale lifechanger voor mij. Ik werd fitter, helderder, gezonder, scherper en mijn weekenden leken in lengte te verdubbelen. Voor het eerst in hele lange tijd kwam ik echt fris uit het weekend, opgeladen zelfs. Ja, ik realiseer me hoe sneu het klinkt. Maar ik kan het iedereen aanraden.

4. Gun jezelf de beloning

Eerder schreef ik hier al eens in een column: ‘het succes van vandaag moet niet de standaard van morgen worden’. Dat was het bij mij dus wel. Alles moest groter, mooier, beter en meeslepender. En ondertussen vergat ik ook nog te genieten van het succes, want ik was alweer bezig met de groei van morgen. Gun jezelf die middag rust, die vakantie, die wandeling, die borrel in de zon, even naar de sportschool. Gun jezelf het pleziertje als beloning voor het harde werken. Het maakt het leven echt leuker. Je kunt niet altijd je voet op het gaspedaal houden.

*disclaimer: Ik ben geen professioneel adviseur. Deze tips zijn louter informatief en educatief bedoeld. Zoek professioneel advies indien je daar behoefte aan hebt. Maar weet wel: ik kan je al deze tips van harte aanraden.

Geniet van je werk én je vrije tijd

Spreken deze eerste gouden tips van Freek je aan? Ben je op zoek naar concrete tools die ervoor gaan zorgen dat jouw leven in balans blijft? Met onze trainingen op het gebied van persoonlijke vitaliteit, zoals mindfulness, stressbestendigheid en timemanagement sta jij gezond en vitaal in het leven. Of word zelf de expert met een vakopleiding tot vitaliteitscoach.

BEKIJK DE TRAININGEN

Gerelateerde artikelen