Ga naar het hoofdmenu Ga naar de inhoud

We buy things we don't need to impress people we don't like

Column #26

Thema: Persoonlijke effectiviteit
Rubriek
Blog
Datum
28 mei 2021
3 minuten leestijd

Bij iedere stap die Columnist Freek van Kraaikamp (36) zet, en de mensen om hem heen zetten, vraagt hij zich af: doe je dat nu voor jezelf, of voor een ander? Freek houdt ervan om de zuiverheid van je beslissingen te bevragen. Daarom stelt hij jou de vraag: do you buy things you don’t need to impress people you don’t like?

‘Fight Club’ als grote inspiratiebron

Als er een roman is die mijn leven veranderde dan is het Fight Club van Chuck Palahniuk. Fight Club ja, van die film. Dat was dus eerst een boek, dat erbarmelijk slecht verkocht in Nederland. Maar ondertussen wel mijn leven veranderde. Het is een pikzwarte satire over een gespleten persoonlijkheid die tegen de consumptiemaatschappij vecht en daardoor de kern van de moderne wereld blootlegt. De kern van de moderne wereld, die in mijn werk en mijn coachings dagelijks voorbijkomt. Bij iedere stap die ik zelf, en de mensen om mij heen zetten, vraag ik me af: doe je dat nu voor jezelf, of voor een ander?

Daarom sla ik ook zo ontzettend aan op de quote van Palahniuk, omdat het de kern raakt van veel problemen die ik om mij heen zie gebeuren. Zowel zakelijk als privé. Ik vraag me telkens af: doe je dit nu voor jezelf, of voor een ander? Zijn de keuzes die je maakt intrinsiek gemotiveerd, of doe je het voor de buren? Komt het uit je hart, of is het voor de likes? Het blijft een eeuwige strijd, waarvoor ik je graag de spiegel ophoud.

Alles voor de likes, of toch niet?

Het is vaak niet zo zwart-wit als we zouden willen dat het was. Natuurlijk is er een nuance aan te brengen, maar aan de andere kant geloof ik sterk dat we meer (veel meer) voor de buitenwereld doen dan we zelf zouden willen toegeven. Zou je die posting op Instagram ook doen wanneer je op voorhand wist dat je er nul likes op kreeg? En hoe zit het met die auto, zou je daar ook zo’n godsvermogen aan uitgeven als je er niet mee kon pronken bij je vrienden?

Zo kan ik nog wel even doorgaan. Ik houd ervan om de zuiverheid van je beslissingen te bevragen. Doe je dit omdat je het echt vanuit je diepste wilt, of is dit wat de samenleving van je vraagt? Neem je deze baan aan omdat je het zelf geweldig vindt, of is het de naam en de status waar je voor kiest? Werk je veertig, vijftig, zestig uur in de week omdat je zo van je werk houdt, of omdat het van je verwacht wordt?

Leef je leven zoals jij dat wilt

Ik blijf het een fascinerend vraagstuk vinden. Leef je je leven zoals jij dat wilt (dat is dan weer van André Hazes), of doe je wat je denkt dat de maatschappij, je vrienden, je Instagram volgers en de buren van je verwachten dat je doet? Ik stel het maar even gechargeerd, verschrikkelijk zwart-wit. Maar negen van de tien mensen die ik spreek schrikken zich een hoedje van de kracht en invloed die de buitenwereld heeft op de beslissingen die ze nemen.

Daarom stel ik jou de vraag: do you buy things you don’t need to impress people you don’t like?

Versterk jouw persoonlijke uitstraling

Wil jij overtuigender overkomen met jouw persoonlijke uitstraling? Wil je een krachtige indruk maken die bij jou past? Onze training Persoonlijke uitstraling helpt jou om een krachtige indruk te creëren met je boeiende en authentieke voorkomen.

BEKIJK DE TRAINING

Gerelateerde artikelen