Ga naar het hoofdmenu Ga naar de inhoud

Verlies jezelf niet constant in de waan van de dag, je verdient beter

Column #24

Thema: Persoonlijke effectiviteit
Rubriek
Blog
Datum
6 april 2021
3 minuten leestijd

Het is te makkelijk om je in de waan van de dag te verliezen. Columnist Freek van Kraaikamp (36) probeert zich met hand en tand te verzetten om dit te voorkomen. Als ik niet oppas, dan knipper ik twee keer met mijn ogen en dan is de dag alweer voorbij. Hard gewerkt, maar nog meer vergeten. En vooral vergeten op mezelf, en mijn omgeving, te letten. Ik vergeet te eten, vergeet aandacht te besteden aan anderen, en ik vergeet mezelf. Zo wil ik niet zijn voor een ander, en niet voor mezelf.

Waan van de dag is geen excuus

Het is een beetje een running gag onder mijn vrienden: ‘Freek vergeet altijd alle verjaardagen.’ En niet een paar verjaardagen, nee écht alle verjaardagen. Van vrienden, familie, ooms, tantes, neven en nichten. Stuk voor stuk, stelselmatig. Hoe vaak ik om 00:01 geen berichtje heb gehad: ‘Je bent het weer vergeten hé!’ Het werd langzaamaan een terugkerende grap onder mijn vrienden. En stiekem, ik begon mij daar inmiddels ook knap lullig over te voelen. Daarom heb ik sinds dit jaar maar een verjaardagskalender aangeschaft. Het helpt, ik vergeet niets meer. Zo simpel is het dus. Maar nu ik die verjaardagskalender heb realiseer ik mij pas echt hoe ongelofelijk veel verjaardagen ik door de jaren heen vergeten ben. En dat is niet grappig, dat is gewoon een beetje sneu. Van mijzelf en voor mijn omgeving. Zo iemand wil ik (niet meer) zijn. Het is te makkelijk om je in de waan van de dag te verliezen.

Tiger Woods lukt het immers ook

Afgelopen weekend las ik het boek Shoe Dog van Nike oprichter Philip Knight. Een succesvolle ondernemer die ook ongekend leed kende. Een man die warme banden onderhield met zijn sporters. Waaronder de, toch iets aan lagerwal geraakte, golfer Tiger Woods. Toen de zoon van Knight tijdens een tragisch duikongeval kwam te overlijden was het Woods die ‘s ochtends vroeg als eerste opbelde om zijn medeleven te betuigen. Knight zegt hierover in zijn autobiografie: ‘Ik zal nooit meer toestaan dat iemand in mijn aanwezigheid ooit iets slechts over Tiger Woods zegt.’

Je hoeft alleen maar een beetje opmerkzaam te zijn

Zo simpel kan het zijn. Om op jezelf en anderen te letten heb je geen grote zakken met geld of zeeën van tijd nodig. Sterker nog, je hoeft

je eigen leven niet eens op orde te hebben. Je hoeft, alleen maar, een beetje opmerkzaam te zijn. Je ogen openhouden voor je omgeving en jezelf. En dat maakt je leven voor iedereen een stuk leuker. Het begint allemaal met een stukje interesse. Een van mijn beste vrienden vraagt standaard aan me hoe het gaat. Maar ook met mijn vriendin, mijn ouders en de bedrijven. Het klinkt heel klein, maar ik waardeer dat ontzettend in hem en probeer dat ook over te nemen. Van de mensen die het waard zijn wil ik weten hoe het gaat, en met hun omgeving.

Begin bij een verjaardagskalender op je toilet

Dat kan je misschien niet bij iedereen in je omgeving doen, maar als het gevolg is dat ik warmere banden met mijn naasten kan onderhouden en daarmee de vluchtige contacten laat verwateren. Dan heb ik dat er meer dan voor over. Ik wil interesse kunnen tonen in degene die het verdienen. Interesse hebben in mezelf en de ander. Behandel de ander zoals je wilt dat ze jou behandelen. Sterker nog, behandel jezelf zoals je behandeld wilt worden.

En dat begint bij mij dus allemaal met een verjaardagskalender op het toilet, en beter eten tijdens het werken. Het zijn kleine stapjes, maar zo versla ik wel de waan van de dag.

Versla de waan van de dag!

Hoe ga je efficiënter om met je tijd en versla je de waan van de dag? Onze trainingen op het gebied van timemanagement helpen jou om weer baas te worden over je eigen agenda

BEKIJK DE TRAINING

Een man zit op een bankje tussen de palen van een brug.

Gerelateerde artikelen